Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Smaragd eend Eenden

Geschiedenis

De Amerikaanse fokker en jurylid Darrel Sherow schreef in zijn boek 'The East Indie Duck' (1990) dat er geen andere gedomesticeerde eendensoort bestaat waarvan de herkomst een zo groot mysterie is als van de smaragd eend (Engelse benaming: Black East Indian). De eerste geschreven bronnen waarin het ras wordt vermeld dateren van het begin van de negentiende eeuw. Mogelijk is het ras verwant aan de noordelijke wilde eend, al is de opvatting dat het zwarte gen te dankten is aan de amerikaanse zwarte eend populairder. Wat de verklaring ook is, dankzij zijn fraaie pluimage wordt deze eend op shows steeds populairder.

De kleur van de smaragd eend komen overeen met de cayuga, een in Noord Amerika ontwikkelde eend. Het zwarte verendek heeft een groene glans en er mogen geen witte veren tussen zitten (al krijgen oudere vrouwtjes soms wat witte veren). Er wordt gestreefd naar een effen kleur. De snavel en poten zijn zwart en de ogen donkerbruin.

Gedrag

De smaragd eend is een uitstekende vlieger. Doorgaans wordt deze eend als semi-wilde vogel beschouwd. Het is geen goede eierlegger en ze worden dan ook voornamelijk gehouden als siereend en voor tentoonstellingen, waardoor het voor de gemiddelde hobby houder niet echt een geschikte keuze is. Opmerkelijk is dat de eerste eieren die deze eenden leggen, bedekt kunnen zijn met een roetzwarte afzetting. Na verloop van tijd zullen ze echter eieren met een effen witte kleur leggen. Ze hebben toegang tot water nodig om hun verendek in goede conditie te houden. Als u met deze eenden wilt fokken, houd dan een trio of koppel.

Variëteiten

De smaragd eend wordt als bantam geclassificeerd en komt uitsluitend voor in één fraaie kleur.

Status

Zeldzaam

Smaragd eend afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Smaragd eend

There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.