Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe kom ik te weten of mijn hamster zwanger is?


Er zijn verschillende manieren om te weten te komen of uw hamster zwanger is. Hieronder hebben we de meest voor de hand liggende manieren opgesomd, maar mocht u toch nog twijfelen, dan kunt u altijd een dierenarts raadplegen.


 1. Is uw hamster de afgelopen tijd in contact geweest met een mannetje?

  Hamsters zijn maar een korte tijd zwanger. Sommige hamstersoorten zullen al binnen twintig dagen nadat ze zijn bevrucht bevallen! Als het langer dan 30 dagen geleden is dat uw hamster voor het laatst in contact is geweest met een mannetje is het onwaarschijnlijk dat ze zwanger is. Mocht uw hamster hierbij zwanger zijn geraakt, dan had ze inmiddels al een nestje jongen gehad. Hieronder vindt u een overzicht de gemiddelde zwangerschapsduur van verschillende hamstersoorten:

  • Goudhamster: 16 dagen
  • Chinese dwerghamster: 18-23 dagen
  • Russische dwerghamster: 18-21 dagen
  • Woestijndwerghamsters: 22 - 30 dagen
 2. hamster
  De zwangerschapsduur van hamsters verschilt per soort

 3. Wordt de bolle buik veroorzaakt door een ziekte?

  Als u denkt dat uw hamster zwanger is omdat haar buik groter is dan normaal, dan is het goed om zeker te weten dat dit niet het symptoom is van een medische aandoening. Als er een knobbel voelbaar is in de buik, dan kan het zijn dat er een tumor groeit. Ook kan een gezwollen buik worden veroorzaakt door infecties, darmproblemen, hartproblemen of blaasstenen. Als u vermoedt dat uw hamster zwanger is dan kan het een goed idee zijn om dit door een dierenarts te laten controleren. Zo weet u zeker dat uw hamster geen aandoening heeft en kan uw dierenarts u vertellen hoe de zwangerschap vordert. Ook kan hij u advies geven en eventuele problemen vroeg vaststellen.


 4. Hoe oud is uw hamster?

  Hamsters zijn vanaf een leeftijd van ongeveer zes weken geslachtsrijp. Als u mannetjes en vrouwtjes hamsters ouder dan zes of zeven weken samen heeft gehouden, dan kan het vrouwtje zwanger zijn en al binnen twee of drie weken jongen krijgen. Vrouwtjes kunnen tot een leeftijd van veertien/vijftien maanden zwanger worden, mannetjes zijn vanaf hun pubertijd tot het einde van hun leven vruchtbaar.


 5. Nestelen

  Als u ziet dat uw vrouwtjes hamster groter is dan normaal en enthousiast nestmateriaal aan het verzamelen is op een bepaalde plek, dan kan het zijn dat ze een nest aan het maken is om haar jongen in te baren. Hamsters hebben vrij sterke nesteldrang en dit kan een duidelijke indicatie zijn dat uw hamster zwanger is.


 6. Wees u ervan bewust dat wanneer uw hamster zwanger is en baby's krijgt, elke vorm van stress en verandering die ze meemaakt gedurende deze tijd een zeer negatieve invloed op haar en haar jongen kan hebben. Win informatie in bij een kenner of een dierenarts(assistent).

Reacties:

Cas, 27 mei 2021

Mijn hamster slaapt in haar radt en sleept er spullen in mee en ze is dik is dit een teken van dat ze zwanger is?


Rosalie, 28 maart 2021

Hoi, Even een vraagje ik weet niet wat er aan de hand is maar ik heb 2 dagen geleden een hamster in de dierenwinkel gekocht. Heb eerder al een paar hamsters gehad maar deze doet erg raar. Ze heeft een dik buikje maar ik weet niet of dit van zwangerschap of eten komt. Ook wil ze niet in haar rad lopen. Ik weet niet of dit een teken is van zwangerschap. Kunnen jullie helpen? Met vriendelijke groet Rosalie.


Nova, 23 december 2018

Mijn hamster is de laatste tijd dikker geworden, en in haar schuilhuisje maakt ze een nest. Ze sleept er steeds zaagsel en vulwatten naar toe. Betekend dit dat ze bijna kan gaan bevallen? P.s ik heb haar iets van 2,5 week.