Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Controleren van de gezondheid van uw hamster


Naast het dagelijks in de gaten houden van het welzijn van uw hamster (door te kijken of uw hamster zich gedraagt zoals anders en door duidelijke gezondheidsproblemen vast te stellen) is het ook verstandig om eens per week een grondiger gezondheidscheck uit te voeren. Hieronder hebben we in een aantal stappen uiteen gezet die u kunt volgen om te controleren of uw hamster in goede gezondheid verkeert.


 1. Controleer de vacht van uw hamster

  Is de vacht van uw hamster in goede conditie, of zijn er kale plekjes zichtbaar? Krabt uw hamster zich vaak? Zit er veel zwart of donker materiaal in de vacht van uw hamster? Het kan dan zijn dat uw hamster gewond is, een infectie of parasieten heeft. Lees ons hoofdstuk 'Veelvoorkomende hamsterziekten voor meer informatie.


  good quality hair
  De conditie van de vacht van uw hamster kan wijzen op verschillende gezondheidsproblemen


 2. Controleer de huid en neus van uw hamster

  Is de huid van uw hamster vrij van wondjes en schrammetjes? Heeft uw hamster een droge huid of op bepaalde plaatsen een schilferige huid? Heeft uw hamster knobbeltjes, rode of gezwollen plekken? Door de huid van uw hamster te onderzoeken kunt u vaststellen of hij parasieten heeft, een jeukende, droge huid heeft, hij zich schuurt of een tumor of infectie heeft.


 3. Controleer de ogen van uw hamster

  Zijn de ogen van uw hamster volledig geopend? Steekt een oog uit? Zijn de ogen vuil? Zit er iets in het oog? Heeft uw hamster staar (grijze vlekken in zijn oog)? Zijn de ogen waterig of ontstoken?

  bright eyes are good
  Gezonde ogen zijn schoon en helder

 4. Controleer het achterste van uw hamster

  De achterkant van uw hamster kan u veel vertellen over zijn gezondheid. Bloed, ontlasting, afscheiding of vocht kunnen erop wijzen dat uw hamster gezondheidsproblemen heeft zoals een worminfectie, darmproblemen of 'nat staart'.


  Hamsters, met name goudhamsters, kunnen last krijgen van een ziekte genaamd 'nat staart' (ook wel 'wet tail' genoemd). Dit is een zeer pijnlijke aandoening die vaak een dodelijke afloop heeft. Het is raadzaam om regelmatig te controleren of uw hamster deze ziekte heeft, zodat het zo snel mogelijk door een dierenarts kan worden behandeld. Symptomen van nat staart zijn onder andere diaree, een abnormale houding en gewichtsverlies. Als u vermoedt dat uw hamster nat staart heeft is het van belang dat u uw dier zo snel mogelijk naar de dierenarts brengt.


 5. Controleer de tanden van uw hamster

  Zijn de tanden van uw hamster ongeveer even lang als de tand ernaast? Brokkelen de tanden af of ziet u bloed? Bloedt het gebied rond de mond van uw hamster of heeft het recentelijk gebloed? De meest voorkomende tandproblemen bij hamster zijn het afbreken van tanden en doorgroeiende tanden. Als u het vermoeden heeft dat uw hamster tandproblemen heeft, is het aan te bevelen om met uw hamster naar de dierenarts te gaan. Ernstige tandproblemen kunnen ervoor zorgen dat uw hamster niet kan eten, en dit kan natuurlijk levensbedreigend zijn.


 6. Controleer de oren van uw hamster

  Zijn de oren van uw hamster schoon en bevatten ze geen huidschilfers? Is er veel donker oorsmeer zichtbaar? De oren van hamsters kunnen droog zijn of oormijten bevatten. Houd ze daarom goed in de gaten.


 7. Controleer de nagels van uw hamster

  Hebben de nagels van uw hamster de juiste lengte? Als de nagels doorgroeien en te lang worden, kunnen ze in de poot van uw hamster groeien. Dit zorgt voor veel ongemak en dient verholpen te worden.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties