Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Gedragsproblemen bij hamsters


Soms kunnen hamsters verontrustend of agressief gedrag vertonen, ogenschijnlijk zonder reden. Wanneer uw hamster zich zo gedraagt zegt dit echter vaak niets over zijn persoonlijkheid - meestal heeft uw hamster een gegronde reden om zich zo te gedragen. Bijvoorbeeld, sommige hamster-eigenaren begrijpen niet dat ook een in gevangenschap levende hamster handtam moet worden gemaakt om het aangenaam te vinden om door zijn eigenaar te worden opgepakt. Als uw hamster deze training niet heeft gehad kan hij erg bang zijn in de buurt van mensen.


Ook als uw hamster wel handtam is, kan hij probleemgedrag vertonen wanneer hij bijvoorbeeld ziek of erg bang is. Wat de oorzaak ook is, een beetje kennis over hamsterpsychologie zal u helpen begrijpen waarom uw hamster zich zo gedraagt.


hamster biting
Hamsters kunnen bijten wanneer ze bang zijn

Bijten

Wanneer uw hamster u bijt wanneer u hem vasthoudt, dan kunnen hier een aantal oorzaken voor zijn. Hieronder vindt u een aantal mogelijke oorzaken.

 1. Uw hamster is niet handtam gemaakt

  Wanneer u uw hamster pas net heeft, of wanneer u uw hamster al een tijd heeft maar hem nooit handtam heeft gemaakt, dan bijt uw hamster u waarschijnlijk omdat hij bang voor u is. In het wild grijpen roofdieren een hamster. Uw hamster kan denken dat hem hetzelfde te wachten staat wanneer u uw hand in de kooi steekt.


 2. U houdt uw hamster niet op de juiste manier vast

  Wanneer u uw hamster oppakt zonder hem eerst te laten wennen aan uw aanwezigheid, dan kan hij uit angst bijten. Een hamster kan ook aan u gaan knabbelen wanneer u hem niet op de juiste manier vasthoudt en het onaangenaam aanvoelt voor uw huisdier. Klik hier voor meer informatie over hoe u uw hamster op de juiste manier vasthoudt.


 3. U heeft uw hamster wakker gemaakt

  Hamsters zijn nachtdieren. Wanneer u hen overdag wakker maakt verstoort u ze en zullen ze gedesoriënteerd zijn. De kans bestaat dan dat uw hamster u zal bijten wanneer u hem oppakt. U kunt het beste met uw hamster spelen wanneer hij wakker is en tijdens de vroege avond en nacht. Hij is dan veel actiever en vindt het dan veel aangenamer om tijd met u door te brengen.


 4. Uw hamster ziet u aan voor voedsel

  Hamsters hebben geen goed zicht en zullen bij twijfel uitproberen of iets eetbaar is. Als u uw hamster regelmatig voedsel door de spijlen van zijn kooi aanbiedt, dan kan het zijn dat wanneer u hetzelfde doet met uw vinger, hij denkt dat dit ook iets lekker is!


 5. Uw hamster voelt zich niet lekker

  Als uw hamster fysiek niet in orde is, bijvoorbeeld wanneer hij schurft heeft of verwond is, dan kan het erg pijnlijk voor hem zijn wanneer een mens hem oppakt. Wanneer het gedrag van uw hamster plotseling verandert kan dit erop duiden dat hem iets mankeert. Probeer uw hamster te onderzoeken zonder hem op te pakken. Als dit niet lukt, draag dan beschermende handschoenen. Het is in dit geval verstandig om uw hamster zo dicht mogelijk boven de grond te houden zodat hij niet ver valt wanneer hij uit uw handen glipt.


Rondjes lopen

Als uw hamster rondcirkelt, dan kan het zijn dat hij hersenbeschadiging heeft of last heeft van een oorinfectie. Voor een goede diagnose is het verstandig om met uw hamster naar de dierenarts te gaan, die hem hopelijk kan behandelen.


Vechten

Als uw hamsters met elkaar vechten zult u ze uit elkaar moeten halen, soms voorgoed. Wanneer de hamsters vaak vechten, of wanneer een hamster de andere ervan weerhoudt om te eten, zult u stappen moeten ondernemen.


Wanneer u twee goudhamsters in één kooi houdt, zult u een extra kooi moeten kopen. Goudhamsters zijn bijzonder territoriaal en wanneer ze vechten kan dit een dodelijke afloop hebben. Ook als u ze een tijdje zonder problemen samen heeft gehouden, kunnen ze zich plotseling tegen elkaar keren. Dit geeft ze veel stress en kan uw hamsters ernstig verwonden.


hamsters may fight
Alle hamstersoorten die samen worden gehouden kunnen gaan vechten

Er zijn hamstersoorten die wel samen kunnen worden gehouden. Als er toch plotseling gevechten uitbreken, haal dan de agressieve hamster uit de kooi en houd hem een aantal dagen apart in een tijdelijke kooi. Als u uw hamster na een paar dagen terug bij zijn kooigenootje plaatst en het vechten aanhoudt, zult u de dieren permanent een eigen onderkomen moeten geven.


Wanneer uw hamsters slecht sporadisch met elkaar vechten en er geen bloed vloeit, houd uw huisdieren dan goed in de gaten. Een goede tip die kan helpen voorkomen dat uw hamsters gaan vechten, is door elke hamster een eigen drinkfles en voerbakje te geven.


Ernstig krabben

Wanneer uw hamster zich onophoudelijk krabt, zeker als zijn huid erdoor gaat bloeden, dan kan het zijn dat uw hamster last heeft van bijvoorbeeld mijten of schurft. Als u denkt dat dit het geval is, onderzoek uw hamster dan grondig om te achterhalen wat de jeuk veroorzaakt.


Als uw hamster zich begint te krabben nadat u een nieuw soort nestmateriaal heeft gebruikt, gebruik dan weer een tijdje het oude nestmateriaal om te zien of de jeuk aanhoudt. Als u niet kunt achterhalen wat het probleem is en u zeker weet dat de jeuk niet door een parasiet wordt veroorzaakt, is het verstandig om uw hamster door een dierenarts te laten onderzoeken.

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Amelie, 5 maart 2023

Hey Michelle, Ik weet niet wat het is, mijn hamster doet het zelf ook. Ik vind het een beetje verontrustend. Ik hoop echt dat het niks erg is.


Michelle, 12 april 2022

Onze hamster was tot kort voorheen een 'normale hamster. Heel actief rennen, goed eten etc. De laatste tijd gaat hij z'n rad niet meer in en het meest verontrustend: hij beweegt continu van links naar rechts voor de tralies op het zelfde stukje. Stukje van 10 cm en blijft maar heen en weer rennen. Iemand enig idee wat dit kan zijn?


Vincent, 12 mei 2021

mijn hamster was tot voor een tweetal weken perfect handtam, zowel voor mij als voor mijn kinderen. sinds 2 weken bijt hij echter voortdurend. hij is niet bang of schuw, want hij komt zelf contact zoeken (ik haal hem enkel aan als hij wakker is). ik leg mijn hand ook vlak en hij komt er op, maar blijft vervolgens voortdurend in mijn vingers bijten; ik vind hiervoor geen enkele aanwijsbare reden (vertoont anders geen ziekte- of stresssymptomen)... mijn dochter durft hem niet meer aanhalen waardoor hij nu ook merkelijk minder aandacht krijgt (wat ook niet de bedoeling is uiteraard)... ik probeer hem op mij hand te laten zitten en te laten bijten tot hij door heeft dat dit niks uithaalt, maar na 30 keer in evenveel seconden doet dat wel aardig pijn... Alle tips zijn welkom!


Britt, 1 februari 2019

Hoi, als antwoord op jouw bericht: Hamsters mogen nooit samen in een kooi. Omdat hamsters simpelweg dit niet kunnen. Zij gaan elkaar verwonden omdat er een de baas moet zijn. Houd hamsters dus altijd gescheiden. Die hamster die nu zich zelf verwond is getraumatiseerd. Waarschijnlijk wanneer je ze apart zeg gaat het beter


Lola, 24 december 2018

Hallo, mijn hamsters zitten al bijna heel hun leven samen. Al zijn het een jongen en een meisje ze hebben ook nog nooit kinderen gehad. Plots begonnen ze met elkaar te vechten en werden ze allebei ernstig verwond. Ze zijn er allebij weer snel bovenop gekomen maar één van de twee gedraagt zich plots zeer vreemd hij slaapt gelijk nooit meer, knaagt heel de tijd aan zijn tralies, verwond zichzelf en bijt iedereen die in zijn buurt is. Wat moet ik doen?