Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Veelvoorkomende hamsterziekten


Er zijn veel verschillende gezondheidsproblemen waar hamsters mee te maken kunnen krijgen. We hebben hier de meest voorkomende hamsterziekten op een rijtje gezet. Als het erop lijkt dat uw hamster pijn heeft, moeite heeft met ademhalen of bloedt, raden we ten zeerste aan dat u uw hamster zo snel mogelijk door een dierenarts laat onderzoeken.


Wondjes en schrammen

Net als mensen kunnen ook hamsters kleine wondjes en schrammen oplopen. Als u ziet dat uw hamster een verwonding heeft, probeer dan uit te zoeken wat dit heeft veroorzaakt, zodat u het gevaar kunt verwijderen en zo voorkomt dat uw hamster zich opnieuw verwondt. Bij een kleine verwonding kunt u wat lauwwarm water op een watje doen en hier voorzichtig het wondje mee schoonmaken. We raden af om hiervoor een middel te gebruiken dat voor mensen is bedoeld, zoals verband, ontsmettingsmiddel of zalfjes. Als de wond groot of diep is of niet ophoudt met bloeden, dan zal uw hamster naar de dierenarts moeten.


a good diet will help
Door uw hamster alle vitaminen en mineralen te geven die hij nodig heeft zal hij minder kans hebben op infecties

Abcessen

Hamsters kunnen een infectie oplopen, en soms ontwikkelt dit zich tot een abces. Een abces kan overal op het lichaam ontstaan (zelfs in de mond) en is het gevolg van een infectie, meestal door streptokokken of stafylokokken. Abcessen kunnen veel pijn veroorzaken bij uw hamster en zullen door een dierenarts moeten worden geopend en schoongemaakt.


Het meest zichtbare symptoom van een abces is een harde of zachte zwelling op het lichaam. De zwelling zit vol met pus dat het lichaam van uw hamster heeft ontwikkeld in de strijd tegen de infectie.


Knagen aan de kooi

Als de kooi van uw hamster spijlen heeft, dan kan het zijn dat uw hamster hier voortdurend aan knaagt. Indien dit overmatig gebeurt, kan dit leiden tot haarverlies en bloeden. Het kan zelfs leiden tot blijvende lidtekens.


Oorzaken van knagen zijn onder andere:

  1. De noodzaak ergens aan te knagen

    Knagen aan de kooi kan erop duiden dat uw hamster iets nodig heeft om zijn tanden in te zetten. De tanden van hamsters groeien hun hele leven. Hamsters die in gevangenschap leven hebben vaak niet de juiste materialen om ze op de juiste lengte te houden. Het kan zijn dat uw hamster daarom op de spijlen van zijn kooi knaagt. U kunt iets voor uw hamster kopen om aan te knabbelen.

  2. bar rub is painful
    Bar rub kan zeer pijnlijk zijn

  3. Verveling

    Het kan ook worden veroorzaakt doordat uw hamster zich verveelt. Uw hamster vindt het misschien fijn om zijn kooi wat vaker te kunnen verlaten om tijd met u door te brengen. Door meer met uw hamster te spelen kan het probleem misschien worden opgelost, maar er bestaan ook speeltjes om uw huisdier meer uitdaging te bieden. Laat uw hamster bijvoorbeeld uw huis ontdekken in een oefenbal.


  4. Nood aan beweging

    Is de huisvesting van uw hamster groot genoeg en heeft hij het juiste formaat loopwiel waarvan hij gebruik kan maken? Door een loopwiel aan te schaffen en aan de ren te bevestigen krijgt uw huisdier de beweging die hij nodig heeft. Als het loopwiel te klein is zal uw hamster er waarschijnlijk geen gebruik van maken, omdat hij er niet goed in past. Volwassen goudhamsters hebben een loopwiel nodig met een diameter van ten miste 20cm./p>


Rondjes lopen

Als uw hamster zonder aanleiding voortdurend in rondjes loopt, dan kan dit erop duiden dat er iets niet in orde is met uw huisdier. Er zijn hiervoor verschillende oorzaken, maar waarschijnlijk de meest voorkomende, en de best te behandelen oorzaak, is een oorinfectie. Als een dierenarts deze aandoening vaststelt dat kan hij een behandeling voorschrijven die verlichting voor uw huisdier biedt.


Het is altijd verstandig om deze aandoening door een dierenarts te laten onderzoeken. Het kan namelijk ook zijn dat er geen sprake is van een oorinfectie, maar van iets ernstigers zoals hersenbeschadiging.


Hoesten en verkoudheid

Hamsters kunnen net als wij verkouden worden. Dit kan zelfs door mensen worden doorgegeven aan een hamster. Als u of een ander gezinslid zich niet helemaal lekker voelt, dan is het verstandig dat deze persoon een tijdje uit de buurt van de hamster blijft om te voorkomen dat het op hem wordt overgedragen. Ook kan het een goed idee zijn om een zieke hamster een tijdje uit de buurt te houden van andere hamsters.


Symptomen van een verkouden hamster zijn vergelijkbaar met die bij mensen: moeilijk ademhalen, niezen, hoesten en een natte neus. We adviseren met uw hamster naar de dierenarts te gaan omdat deze symptomen er ook op kunnen wijzen dat uw hamster een infectie of allergie heeft.


hamster health is important
Ook hamsters kunnen verkouden worden

Droge oortjes

Als u ziet dat de huid van de oren van uw hamster schilferig zijn, dan zult u misschien ook vaststellen dat uw hamster zich vaak krabt. Als dit het geval is, dan kunt u het probleem wat verzachten door een beetje vaseline aan de buitenkant van zijn oren te smeren. Een eenmalige behandeling zal de symptomen waarschijnlijk een tijdje verhelpen maar u kunt er ook voor kiezen dit op regelmatige basis te doen.


Dehydratie

Als uw hamster op de grond ligt, niet beweegt en mogelijk ook hyperventileert, dan kan het zijn dat uw hamster is uitgedroogd. Haal uw hamster zo snel mogelijk uit de warme omgeving, en besprenkel hem met wat fris, maar niet ijskoud, water om hem af te laten koelen. Het kan helpen om daarna tijdelijk een schaaltje water in zijn kooi te zetten om hem aan te moedigen zoveel mogelijk te drinken. Veel mensen onderschatten hoe warm het in een hamsterkooi kan worden, zeker kooien die zijn gemaakt van glas of plastic. Zet de kooi van uw hamster daarom nooit in direct zonlicht.


Hamsters kunnen zelfs uitdrogen als hun waterfles vol is. Bij hoge temperaturen kunnen hamsters oververhit raken en uitdrogen. Dit kan levensbedreigend zijn. Het kan zijn dat ze niet voldoende kunnen drinken om hun lichaamstemperatuur laag te houden.


Om uitdroging te voorkomen is het verstandig om de drinkfles van uw hamster altijd goed in de gaten te houden. Het kan namelijk zijn dat de drinkfles niet goed werkt. Als u het uiteinde van de drinkfles met uw vinger aanraakt, dient deze nat te worden. Als dit niet het geval is, dan kan er sprake zijn van een blokkade. Het is dan van belang dat u deze zo snel mogelijk voor een nieuwe vervangt. Geef uw hamster ondertussen een tijdelijke toegang tot water. Zorg ervoor dat dit iets is dat niet om kan vallen en niet te snel opdroogt.


Ogen

Er zijn verschillende redenen waarom uw hamster last kan hebben van zijn ogen. Het is daarom verstandig ze goed te bekijken wanneer u de gezondheid van uw hamster controleert.


Irriterend ooglid - het komt soms voor dat de vorm van het ooglid van uw hamster wat van vorm verandert en tegen het oog schuurt. Deze pijnlijke aandoening staat bekend als entropion. Elke hamster kan last krijgen van deze aandoening, maar het komt voornamelijk voor bij rex variëteiten. Om dit probleem te verhelpen zal uw hamster door een dierenarts moeten worden behandeld.


Uitpuilende ogen - Door uw hamster van bovenaf te bekijken kunt u beoordelen of de ogen wel of niet symmetrisch zijn. Als een oog meer uitsteekt dan het andere, kan het zijn dat dit wordt veroorzaakt door een infectie of verwonding. Het is aanbevolen hier door een dierenarts naar te laten kijken.


Ooginfecties of verwondingen - als uw hamster tranende ogen heeft, zichtbaar last heeft van zijn oog, of wanneer het oog is gezwollen, dan kan het zijn dat er iets in het oog van uw hamster zit wat hij er zelf niet uit kan krijgen. We weten allemaal hoe pijnlijk dit kan zijn en het is daarom belangrijk dat u uw hamster zo snel mogelijk naar de dierenarts brengt. Door zelf te proberen het probleem te behandelen kunt u het onbedoeld erger maken. Hamsters hebben hele kleine ogen en het is moeilijk om ze te helpen wanneer u hier niet de juiste middelen voor heeft.


Dichtzittende ogen - deze aandoening komt voornamelijk voor bij oudere hamsters maar kan ook voorkomen bij jongere dieren. Het ontstaat wanneer uw huisdier slaapt en zijn ogen een afscheiding produceren. Deze afscheiding droogt op en zorgt er dan voor dat de oogleden samenkleven waardoor uw hamster niet in staat is zijn ogen te openen wanneer hij wakker wordt. Als u het vermoeden heeft dat uw hamster last heeft van deze aandoening is het goed om eerst na te gaan of uw huisdier niet last heeft van een andere aandoening. Hij kan bijvoorbeeld ook last hebben van een verwonding aan zijn oog of een infectie, of er kan iets in zijn oog zitten. Als er sprake is van roodheid rond de ogen of wanneer het oog uitsteekt of gezwollen is en het erop lijkt dat uw hamster pijn heeft, dan is het onwaarschijnlijk dat uw hamster alleen maar last heeft van een dichtzittend oog.

Een dichtzittend oog kan door een volwassene thuis worden behandeld met een doekje of wattenstaafje. Maak een katoenen doekje of wattenstaafje nat met water en haal uw hamster uit zijn kooi. Zet het dier op uw schoot en wacht totdat hij rustig gaat zitten. Houd dan het vochtige doekje of wattenstaafje een minuut of twee tegen het dichte oog. Dit zorgt ervoor dat de korst op het oog losser wordt waardoor uw hamster hopelijk zijn oog zelf weer kan openen. Haal na ongeveer twee minuten het doekje of wattenstaafje van het oog van uw hamster en kijk of hij in staat is zijn oog te openen.


Als het oog nog steeds dichtzit kunt u voorzichtig proberen het korstje van zijn oog te verwijderen. Veeg een paar keer heel voorzichtig over het gesloten oog van uw hamster. Als dit niet werkt, probeer dan nog eens voor een minuut of twee de afscheiding rond zijn oog los te weken volgens de hierboven beschreven methode. Als uw hamster ook hierna nog niet in staat is om zijn oog te openen, zult u een dierenarts moeten raadplegen. Probeer niet de ogen van uw hamster open te trekken, dit kan ernstige schade veroorzaken.

healthy pets are happy
Een gezond hamsteroog ziet er helder, schoon en glanzend uit

Verwondingen en vallen

Zowel in als buiten zijn kooi kan een hamster zich verwonden door te vallen of zich ergens aan te snijden. Als u meerdere hamsters samen houdt, kan het ook zijn dat de hamsters elkaar verwonden. U zult de hamsters dan uit elkaar moeten halen, soms voorgoed. Het kan zijn dat een hamster na een gevecht behandeling van een dierenarts nodig heeft.


Afhankelijk van de ernst van de verwonding, kunt u sommige verwondingen zoals kleine wondjes zelf behandelen door het te deppen met wat lauwwarm water. Ernstiger verwondingen zullen echter door een dierenarts moeten worden behandeld. Als u twijfelt kunt u altijd het beste advies vragen aan een dierenarts.


Het zicht van hamsters is niet erg goed en ze kunnen daarom van dingen afvallen en zich hierbij bezeren. Hun korte pootjes zullen ze waarschijnlijk weinig bescherming bieden als ze vallen en zelfs een val van een aantal centimeters kan ze al verwonden. Als u ziet dat uw hamster valt, controleer hem dan goed voordat u hem terug in zijn kooi zet. Als uw hamster zich niet snel herstelt kan het zijn dat er sprake is van een ernstige verwonding waarvoor uw huisdier de zorg van een dierenarts nodig heeft.


Winterslaap

Soms denken eigenaren dat hun hamster is overleden, terwijl hij eigenlijk een winterslaap houdt. Hamsters kunnen in een winterslaap belanden wanneer er iets verandert in hun omgeving, zeker wanneer de temperatuur plotseling daalt. Als het lichaam van uw hamster koud aanvoelt en hij slechts oppervlakkig ademhaalt, dan kan het zijn dat uw hamster diep in slaap is en een winterslaap houdt.


Veel mensen begrijpen niet wat er aan de hand is wanneer hun hamster in een winterslaap belandt. Anders dan bij wilde hamsters zijn veel experts van mening dat een hamster die in gevangenschap wordt gehouden geen winterslaap zou moeten houden en dat eigenaren stappen moeten ondernemen om dit te voorkomen. Als uw hamster zich opkrult tot een balletje en u geen ademhaling kunt zien, bekijk uw hamster dan heel aandachtig. Tijdens de winterslaap ademt een hamster slechts heel oppervlakkig waardoor u misschien alleen zo nu en dan de ademhaling kunt waarnemen. Als u dit ziet kunt u stappen ondernemen om uw hamster weer uit zijn winterslaap te halen. U kunt bijvoorbeeld de kooi van uw hamster op een warmere plaats zetten. Binnen ongeveer een uur zou uw hamster zich dan weer moeten gaan bewegen. Om te voorkomen dat dit weer gebeurt, zult u de kooi van uw hamster misschien permanent op een plaats moeten zetten waar de temperatuur minder schommelt.


Knobbeltjes

Het kan zijn dat een hamster last krijgt van knobbeltjes. Als u dit bij uw hamster vaststelt, probeer dan te achterhalen waardoor dit is veroorzaakt. Het kan echter nodig zijn om een dierenarts te raadplegen.


Knobbeltjes op de borstklieren - let hierop bij vrouwelijke hamsters. Tumoren op de borstklieren kunnen snel groeien en moeten zo snel mogelijk door een dierenarts worden behandeld. Er zijn een aantal voor de hand liggende omstandigheden waarbij een zwelling van de borstklieren normaal is. U hoeft bijvoorbeeld niet te schrikken wanneer de borstklieren wat opzwellen wanneer een hamster zwanger is. Het lichaam van een zwangere hamster bereidt zich er dan op voor om melk voor haar jongen te produceren. Het kan echter ook zijn dat er sprake is van een ontsteking, dit is een lastig probleem dat behandeld moet worden door een dierenarts.


watch for skin lumps
Controleer zo nu en dan of er knobbeltjes zitten op de huid van uw hamster

Knobbeltjes op testikels

Sommige hamstersoorten hebben vrij prominente testikels, maar het kan ook zijn dat uw hamster hier een tumor heeft. Als de testikels van uw hamster zich niet terugtrekken in zijn lichaam wanneer het koel is, of wanneer ze gespannen zijn, kan het zijn dat uw hamster een tumor heeft.


Als de testikels van een hamster erg duidelijk zichtbaar zijn, kan dit ook een teken zijn dat uw hamster het te warm heeft. Als u uw hamster terug in zijn kooi zet en er geen verandering optreedt, kan dit betekenen dat er sprake is van een ernstiger probleem.

Te lange nagels

Wanneer de nagels van uw hamster zo lang worden dat ze in een boog groeien, kan het zijn dat de nagels terug in hun pootjes groeien. Het is dan tijd om de nagels van uw hamster te knippen. Hiervoor kunt u een nagelschaartje gebruiken dat voor mensen is bestemd. Laat alleen een volwassene de nagels van een hamster knippen. Knip steeds slechts een heel klein stukje van de nagels. In de nagels van uw hamster lopen namelijk bloedvaten en het is bijzonder pijnlijk wanneer u deze raakt. Stop met knippen totdat de boog is verdwenen.


Parasieten

Helaas kunnen hamsters last krijgen van verschillende soorten parasieten. Dit kan voor veel ongemak zorgen bij uw huisdier. Door de symptomen te kennen, weet u welke behandeling uw hamster nodig heeft. Hieronder vindt u een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat uw hamster last heeft van parasieten.


Wormen - hamsters kunnen verschillende soorten wormen hebben. Het kan een behoorlijke tijd duren voordat er duidelijke symptomen zichtbaar zijn. Let op gewichtsverlies en diaree, dit zijn de voornaamste tekenen die erop duiden dat uw hamster last heeft van wormen.


Schurft - sarcoptesschurft is eigenlijk een mijt, een heel vervelende die zich onder de huid van uw huisdier vestigt. Symptomen van sarcoptesschurft zijn onder andere een droge, schurftige huid en veel jeuk. Hierdoor wordt de vacht van uw hamster mogelijk dun en ontwikkelt hij kale plekken. Het is een pijnlijke aandoening en het is dus noodzakelijk dit zo snel mogelijk te behandelen. Behandeling bestaat uit het grondig schoonmaken van de kooi en behandeling van uw hamster met ivermectinedruppels (te verkrijgen bij de dierenarts) om de mijt uit te roeien.


Mijten - mijten zorgen voor veel irritatie en kunnen soms pijn veroorzaken. Als uw hamster een erg droge huid heeft en haar verliest, dan kan het zijn dat hij last heeft van mijten. Als deze symptomen samengaan met een hoge oorsmeer-productie kan het ook zijn dat uw hamster oormijten heeft. Voor een goede diagnose kunt u uw hamster door een dierenarts laten onderzoeken.


Vlooien - vlooien zijn met het blote oog te zien en kunnen net als bij honden en katten voor veel jeuk zorgen bij uw hamster. Als u ziet dat uw hamster zich veel krabt, kunt u onderzoeken of uw hamster vlooien heeft. Door de vacht van uw hamster goed te bekijken kunt u kijken of u kleine, snel bewegende en springende parasieten ziet en 'vlooienpoepjes'. Dit lijkt op een soort zwarte stof in de vacht van uw hamster. Wanneer u het op een vochtig stuk keukenpapier legt, zal het rood kleuren omdat het voornamelijk bestaat uit het bloed van uw hamster.


respiratory infections can occur
Houd de ademhaling van uw hamster in de gaten - heeft hij moeite met ademen? Maakt hij een piepend geluid?

Luchweginfecties

Wanneer uw hamster hoest, hijgt, niest, hij moeite heeft met ademhalen, een loopneus heeft of waterige oogjes, dan kan het zijn dat hij last heeft van een luchtweginfectie. Uw hamster heeft dan zo snel mogelijk de hulp van een dierenarts nodig. Let er wel op dat de symptomen van een luchtweginfecties kunnen lijken op die van allergieën.


Beroertes

Net als mensen kunnen hamsters een beroerte krijgen. Wanneer uw hamster een beroerte heeft gehad zal het lijken alsof hij erg duizelig is en kan het zijn dat hij zich voortdurend naar voor- naar achteren beweegt, zelfs als hij op een plaats blijft zitten. Een beroerte kan ernstige en minder ernstige gevolgen hebben. Maar zelfs de gevolgen van een ernstige beroerte kunnen na verloop van tijd verbeteren.


Tanden

Hamsters eten veel hard voedsel en hun tanden zijn dan ook erg belangrijk voor ze. Als uw hamster bloedt rond zijn mond of minder gaat eten, dan kan het zijn dat hij last heeft van een gebroken tand. Onderzoek voorzichtig de tanden van uw hamster terwijl u hem vasthoudt. Kunt u zien dat één tand korter is dan de andere tanden? Of is één tand juist veel langer dan de andere tanden? Wanneer uw hamster last heeft van zijn tanden kan dit ervoor zorgen dat hij niet goed kan eten. Het is dan noodzakelijk dat u met uw hamster naar de dierenarts gaat. Wanneer uw hamster een tand heeft verloren kan dit voor problemen zorgen. Hierdoor heeft een andere tand namelijk de ruimte om door te groeien, en dit kan schade aanrichten in de mond van uw hamster.


Een ander probleem dat zich kan voordoen in de mond van uw hamster is dat tanden doorgroeien. Wanneer dit het geval is kan uw hamster bloed rond zijn mond hebben, zal hij waarschijnlijk op harde objecten gaan knagen en kan hij stoppen met eten. Uw hamster heeft dan de zorg van een dierenarts nodig.


Urinewegproblemen

Bij het verschonen van de kooi van uw hamster kan het verstandig zijn om zijn oude nestmateriaal goed te bekijken. Als u bijvoorbeeld bloed ziet kan het zijn dat uw hamster zich heeft verwond of dat hij bloed in zijn urine heeft. Let er bijvoorbeeld ook op of de kleur van de urine van uw hamster plotseling verandert, zonder dat er sprake is van een verandering van zijn dieet. Het kan zijn dat uw hamster behandeling van een dierenarts nodig heeft.

Hamsters kunnen last hebben van urinewegproblemen

Ook wanneer uw hamster minder urineert dan gewoonlijk kan dit duiden op een serieus probleem. Als u merkt dat uw hamster minder plast dan anders, controleer dan zijn buik. Als deze hard en gezwollen aanvoelt kan het zijn dat uw hamster last heeft van galstenen waardoor de urineweg wordt geblokkeerd. Als u dit vaststelt is het van belang dat u zo snel mogelijk met uw hamster naar de dierenarts gaat. Deze aandoening kan erg pijnlijk zijn en mogelijk zelfs tot de dood leiden wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen.


Gewichtsschommelingen

Het gewicht van uw hamster kan een aantal dingen over zijn gezondheid vertellen. Als uw huisdier snel gewicht verliest, dan kan dit erop duiden dat zijn tanden zijn doorgegroeid, er een tand is afgebroken, hij parasieten heeft of een luchtweginfectie. Wanneer u ziet dat het gewicht van uw hamster afneemt, check zijn gezondheid dan grondig. Een andere verklaring voor gewichtsverlies kan zijn dat uw hamster is uitgedroogd. Controleer daarom regelmatig of zijn drinkfles goed functioneert (voor meer informatie over uitdroging: zie hierboven)


Als uw hamster in gewicht toeneemt, kan dit duiden op bijvoorbeeld een zwangerschap of een tumor. Ook kan gewichtstoename het gevolg zijn van blaasstenen. Controleer net als bij gewichtsverlies de gezondheid van uw hamster grondig.


Natte staart

Natte staart is een aandoening die dodelijk kan zijn voor hamsters als er niet op tijd actie wordt ondernomen. Natte staart is een ernstige vorm van diarree, zo ernstig dat het binnen twee of drie dagen tot de dood kan leiden. Als het staartgebied van hamsters nat is (dit gaat waarschijnlijk samen met veel ontlasting) en het dier een vreemde houding heeft, dan heeft hij waarschijnlijk last van natte staart. Dit is een pijnlijke aandoening door bacteriën wordt veroorzaakt.


Zodra u het vermoeden heeft dat uw hamster natte staart heeft moet u hem bij andere hamsters uit de buurt halen. Natte staart is een aandoening die zich snel kan verspreiden en bacteriën kunnen moeilijk uit de kooien te verwijderen zijn. Probeer vervolgens om de besmette hamster zoveel mogelijk te laten drinken om te voorkomen dat hij uitdroogt. Breng vervolgens uw hamster naar de dierenarts. De dierenarts zal waarschijnlijk wat antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden en wat maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de uitdroging wordt opgelost.

Reacties:

Christon, 6 mei 2023

wat moet je doen als je hamster witte korels op zijn huid heeft? (dwerg hamster)