Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Is een hamster of gerbil meer geschikt voor mij?


Het zijn allebei kleine knaagdieren, maar er zijn een aantal vitale verschillen tussen hamsters en gerbils. Uw keuze zal gebaseerd zijn op uw persoonlijke situatie en voor wie het huisdier is bedoeld. Is een nachtdier voor u geschikt? Wilt u meerdere dieren samen houden? Hamsters en gerbils hebben ongeveer dezelfde voeding- en huisvestingsvereisten, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee dieren. Hieronder hebben we deze weergegeven in een overzicht.

hamster needs
Hamsters en gerbils hebben een verschillende behandeling nodig

Sommige hamstersoorten kunnen enkel alleen worden gehouden. Sommige diersoorten kunnen samen worden gehouden maar hamsters zijn erg territoriaal en kunnen erg gestrest raken wanneer ze in een groep moeten leven. Goudhamsters dienen alleen te worden gehouden, net als dwerghamsters die met elkaar gaan vechten. Deze solitaire behoefte moet worden gecompenseerd door een hoop aandacht van hun eigenaar.


Hamsters zijn nachtdieren die op hun vroegst in de late avond wakker worden. Onder andere hierdoor zijn dit niet de meest geschikte huisdieren voor jonge kinderen. Er is hierdoor immers niet veel tijd voor een kind om met zijn hamster te spelen. Hierdoor zal het dier een vrij eenzaam, solitair leven leiden. Daarom zijn deze dieren geschikter voor oudere eigenaren, zoals een tiener of een volwassene. De levensverwachting van een hamster is ongeveer 2-3 jaar. Ze hebben een ruime kooi nodig en voldoende vers fruit en groenten.

hamster or gerbil
Hamsters zijn nachtdieren die vaak alleen dienen te worden gehouden

Gerbils hebben andere behoeften dan hamsters. Ze worden vaak iets ouder dan hamsters, namelijk 4-5 jaar. In tegenstelling tot hamsters is het noodzakelijk dat gerbils in paren worden gehouden. Een gerbil alleen is een zeer ongelukkige gerbil. Veel eigenaren houden twee broertjes of twee zusjes samen nadat ze het nest hebben verlaten.


Een ander verschil met hamsters is het slaapritme van een gerbil. Hamsters zijn met name 's nachts actief, gerbils zijn ook korte periodes tijdens de dag actief. Hierdoor is de kans kleiner dat ze vereenzamen dan hamsters, ze kunnen ook gedurende de dag een band opbouwen met hun eigenaar. Let er bij het kopen van een loopwiel voor uw gerbil op dat u er een koopt zonder gaten tussen de spijlen. Deze dieren hebben een staart en die kan vast komen te zitten wanneer ze het wiel gebruiken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties