Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Anatomie


Alle hamsters zijn kleine knaagdieren, waarvan de Europese hamster de grootste is. Ze hebben korte pootjes en een korte staart, eigenschappen die horen bij dieren die de meeste tijd onder de grond doorbrengen. Hun pootjes zijn enorm sterk zodat ze moeiteloos in de grond kunnen graven. Ook kunnen ze tijdens hun zoektocht naar eten per nacht wel 13 kilometer lopen.


Hun staart, oren en poten zijn bedekt met een dunne vacht, de vacht op de rest van hun lichaam is veel dikker. Dit houdt een hamster warm tijdens de koude winternachten.


Waarschijnlijk de meest kenmerkende eigenschap van hamster is hun vermogen een grote hoeveelheid voedsel op te slaan in hun wangen. Deze speciale wangen kunnen zich uitbreiden naar hun schouders. Zo is een hamster in staat ver weg van zijn hol naar voedsel te zoeken en dit mee terug te kunnen brengen. Hamsters vinden het waarschijnlijk grappig dat wij boodschappentassen gebruiken om onze boodschappen te 'hamsteren'.

hamster name meaning
De eigenschap waar hamster waarschijnlijk het meest om bekend staan is hun vermogen een grote hoeveelheid voedsel op te slaan in hun wangen

Vijf zintuigen


 • Gezichtsvermogen
  Alle hamsters zijn het meest actief tussen zonsondergang en zonsopgang en hebben daarom grote ogen. Dit betekent echter niet dat ze een goed gezichtsvermogen hebben. Het lijkt erop dat ze geen diepte kunnen waarnemen. Dit verklaart waarom een hamster van bijvoorbeeld een tafel valt: ze kunnen simpelweg niet ziet hoe ver de val naar beneden is. Het zijn geweldige klimmers die moeiteloos in een gordijn zullen klimmen (en weer naar beneden komen door zich te laten vallen).

  Als een hamster dreiging van bovenaf waarneemt, zal hij op zijn rug gaan liggen zodat hij zich met 'hand en tand' kan verdedigen. In het wild zou dit een vogel zijn, maar in huis kan dit uw hand zijn wanneer u hem wilt oppakken. Benader een hamster daarom altijd van voren.

 • Reukzin
  Het gebrek aan zicht van een hamster wordt gecompenseerd door zijn reukzin. Zodra u de koelkast opent zal zijn neusje gaan bewegen en zijn neusvleugels trillen. Uw hamster zal zijn favoriete voedsel zoals zonnebloempitten weten te vinden, zelfs als u het onder zijn andere voer verstopt. Verse groente, of beter nog een paardenbloemblad, zal een slapende hamster wakker maken.

 • Gehoor
  Hamsters hebben een uitstekend gehoor. Als een hamster wakker is zijn zijn oren gespitst om zoveel mogelijk geluiden op te vangen. Wanneer een hamster slaapt of zich ontspant zijn zijn oren gevouwen. Het is opmerkelijk hoe snel een jonge hamster geluiden in verband met eten leert herkennen. Ook leert een hamster het geluid van uw stem kennen als u regelmatig tegen hem praat. Verwacht niet veel meer dan een sporadische piep terug.

 • Smaakzin
  Hamsters zijn omnivoren en eten dus zowel groente als vlees. In het wild zullen ze voornamelijk zaden en grassen eten maar ze zullen ook vrij blij zijn wanneer ze een insect vinden.

 • Tastzin
  Hamster hebben bijzonder handvaardige voorpoten. Als u uw hamster observeert wanneer hij zichzelf wast kunt u zien hoe precies hij zijn vingers kan bewegen.

 • Snorharen
  Voor nachtdieren spelen snorharen een belangrijke rol bij hun zoektocht naar voedsel in het donker. Onthoud dat hamsters het niet fijn vinden wanneer u hun enorm gevoelige snorharen aanraakt, dus trek er nooit aan en aai ze niet.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties