Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een zandbad voor hamsters


Als uw hamster er niet helemaal fris uitziet, kunt u hem de mogelijkheid geven om zich schoon te maken in een zandbad. In het wild levende hamsters maken zichzelf schoon door middel van een zandbad - een waterbad vinden ze niet fijn! Met water of andere vloeistoffen worden ook oliën uit de vacht verwijderd die van belang zijn voor hun gezondheid. Door deze oliën uit de vacht te verwijderen kan uw hamster last krijgen van huidproblemen. Was uw hamster daarom niet met water, tenzij hij iets schadelijks op zijn vacht heeft gekregen (zoals voedsel bestemd voor mensen en ongezond is voor hamsters).


Voordat u uw hamster een zandbad geeft kan het verstandig zijn om eerst na te gaan waarom uw hamster niet schoon is. Onderhoudt hij zichzelf niet goed? Is zijn huid schilferig? Verliest hij haar? Ziet de vacht rond zijn achterste en genitaliën er niet schoon uit? Als dit het geval is, is een zandbad misschien niet voldoende. Er kan dan namelijk sprake zijn van een gezondheidsprobleem.

untidiness may mean poor health
Hamsters houden hun vacht over het algemeen zelf schoon, maar een zandbad van tijd tot tijd kan deugd doen

Observeer uw hamster een tijdje om te zien of hij zijn vacht op de gebruikelijke manier onderhoudt.

  • Als hij zijn snuitje niet schoonmaakt met zijn pootjes, dan kan hij een verwonding hebben aan zijn pootje dat verzorging nodig heeft.
  • Als hij zijn vacht niet likt, dan kan het zijn dat zijn tanden te lang zijn.
  • Als uw hamster zich wast zoals gewoonlijk maar hij er toch niet fris uitziet, dan kan het zijn dat hij een huidaandoening heeft.
  • Als uw hamster kale plekken heeft of klitten in zijn vacht, dan kan dit erop duiden dat uw hamster mijten heeft of schurft.
  • Als de achterkant van uw hamster niet schoon is, dan kan hij de levensbedreigende aandoening genaamd nat staart hebben.

Probeer aan de hand van de symptomen te achterhalen waarom uw hamster er niet verzorgd uitziet. Gebruik hiervoor de informatie in ons hoofdstuk over hamsterziektes. Als er sprake is van verontrustende symptomen dan adviseren wij dat u contact opneemt met de dierenarts.


Als u zeker weet dat uw hamster in goede gezondheid verkeert, kunt u hem gebruik laten maken van een zandbad. Gebruik hiervoor een klein bakje waar uw hamster in past en vul het voor de helft met zand. U kunt hiervoor Chinchilla zand van de dierenwinkel gebruiken als u geen zand kunt vinden dat speciaal voor hamsters is bedoeld. Zet uw hamster in het bakje en misschien zal hij er gretig gebruik van maken. Sommige hamsters vinden een zandbad heerlijk, anderen niet, dus wees erop voorbereid dat hij er misschien geen gebruik van zal maken.

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties