Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoeveel bijen zijn er nodig om een pot met honing te vullen?

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe een kleine bij in staat is een pot honing te vullen? Voor een enkele bij zou dit inderdaad een enorme taak zijn, maar het work wordt geleverd door duizenden bijen. Een mooi voorbeeld van wat kan worden bereikt met gecoördineerde inspanningen. Zie het als mensen die zoiets als een piramide bouwen.

Een pot honing weegt 454 gram. Een bij kan ongeveer 0.04 gram nectar dragen. Maar de nectar bestaat voor slechts 40% uit suiker en honing moet ongeveer 80% suiker zijn. Een bij draagt dus eigenlijk maar 0.02 gram honing per tocht.


Hoeveel bijen zijn er dus nodig om een pot met honing te vullen? Het antwoord is 454/0.02 gram, wat betekent dat er

22,700 keer moet worden gevlogen om een enkele pot honing te produceren.


Dit is op zich al indrukwekkend, maar een bijenkolonie produceert meer dan één pot honing. Gedurende het jaar brengt een koningin tussen de 100,000 en 200,000 bijen voort die elk 10 tot 20 dagen nectar verzamelen.

Een enkele bijenkolonie kan in theorie rond de 800kg honing produceren!

De reden dat bijenkorven niet het formaat hebben van een magazijn om de honing op te slaan, is omdat bijen de honing constant gebruiken als brandstof, met name om de broedruimte warm te houden. Hierdoor is er steeds een voorraad van tussen de 10 en 20kg honing aanwezig in de bijenkorf.Reacties:

Er zijn nog geen reacties