Bijen maken honing van nectar. Tijdens de lente en zomer zendt de kolonie duizenden werkbijen uit die grote hoeveelheden suikerwater, geproduceerd door bloeiende planten als een bijproduct van fotosynthese. Een enkele kersenboom kan 2kg nectar per dag produceren en honingbijen hebben een lange tong, lijkend op een rietje, om het te verzamelen.
De beste nektar verzamelaars
Honingbijen zijn de beste nectarverzamelaars. Ze zijn er zo goed in dat ze maar weinig competitie hebben van andere insecten. Maar omdat er niet voldoende bijen zijn om al het nectar te verzamelen, gaan er jaarlijks duizenden tonnen verloren.
De hoeveelheid nectar die een bij kan verzamelen is sterk afhankelijk van het weer. Tijdens een natte zomer is de nectar die door planten en bomen wordt geproduceerd sterk verdund en van magere kwaliteit. Als het erg warm is stoppen planten geheel met het produceren van nectar.
Kwaliteit van nectar
Veel water in nectar beïnvloedt de kwaliteit. Bijen zoeken actief naar bloemen die het laagste percentage water bevatten en het hoogste percentage suiker. Tijdens een goed seizoen worden bijen zelfs behoorlijk kieskeurig. Van de werkbijen die terugkomen met waterig nectar, wordt de lading zelfs afgewezen en weer op pad gestuurd om beter haar best te doen.
De werksters dragen de nectar aan de ingang van de bijenkorf over aan andere bijen die de taak hebben dit op te slaan in de cellen. Eerst zorgen ze ervoor dat er genoeg honing beschikbaar is rond de broedplaats. Als er sprake is van een surplus hebben ze extra opslagruimte nodig.
Reacties:
Er zijn nog geen reacties