Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hamster FAQ

In onze Hamster FAQ beantwoorden we de meest voorkomende vragen die nieuwe hamstereigenaren hebben. Hamsters zijn leuk en relatief makkelijk te verzorgen, maar dat betekent niet dat je je nooit afvraagt hoe je het beste voor je hamster kunt zorgen. Van gedragsproblemen tot het opsporen van een ontsnapte hamster: de antwoorden op de meest prangende vragen over hamsters vind je hier.

Waarom bijt mijn hamster me?

Dit is een van de meest voorkomende vragen die een hamstereigenaar kan stellen. Dat komt niet omdat hamsters zo vaak bijten, maar omdat het een abrupte actie en verrassende actie is die een hamster vertoont.

Allereerst is het belangrijk om het gedrag van hamsters te begrijpen en te onthouden dat hamsters altijd een reden hebben om te bijten. De reden kan verschillen, maar is altijd gerechtvaardigd. De redenen zijn onder meer:

  • Pijn
  • Angst
  • Verwarring
  • Het ruiken van voedselresten op je handen

Werk eraan om je hamster handtam te maken, zodat hij het gewend is om opgepakt te worden. Maak je hamster nooit wakker om met hem te spelen of om hem vast te houden, en was je handen altijd voordat je hem vastpakt, zodat hij niet kan proeven wat je laatste tussendoortje is geweest. Als je het vermoeden hebt dat je hamster pijn heeft, bel dan onmiddellijk een dierenarts.

hold hamsters carefully
Hamsters zijn delicate diertjes, dus houd ze voorzichtig vast

Hoe maak ik mijn hamster handtam?

Door middel van handtraining raakt de hamster eraan gewend om opgepakt en vastgehouden te worden. Dit is een belangrijke stap als je een hamster hebt - op deze manier bouw je aan het zelfvertrouwen van de hamster en jullie band. Handtraining is ook essentieel als je de gezondheid van de hamster regelmatig wilt controleren.

AGeef je hamster altijd minimaal een week de tijd voordat je hem probeert op te pakken. Zodra de hamster in zijn nieuwe huis is gesetteld, kun je beginnen met het trainen om de hamster vast te houden. Hier zijn enkele stappen om de hamster succesvol te trainen:

  • Plaats je hand in het hamsterverblijf en laat de hamster naar jou toekomen
  • Praat zachtjes terwijl de hamster aan het snuffelen en ontdekken is
  • Pak de hamster voorzichtig vast zodra hij zich op zijn gemak voelt in of nabij je handpalm
  • Houd hem een seconde of twee vast en laat hem vervolgens voorzichtig weer los

Herhaal deze stappen een aantal dagen meerdere keren als de hamster wakker is. Verhoog de hoeveelheid tijd die de hamster in je hand doorbrengt geleidelijk. Zodra hij zich op zijn gemak voelt om vastgehouden te worden, kun je hem naar een speelren of andere veilige plek verplaatsen om samen te spelen.

Vergeet niet om de hamster in een rustige omgeving te laten wennen aan je hand, zo voorkom je dat hij schrikt. Je kunt ook handschoenen dragen als je het spannend vind om de hamster handtam te maken. Maar als je rustig aan doet en de tijd neemt, leg je de basis voor een hamster die niet bijt wanneer hij vastgehouden of opgepakt wordt.

Waarom bijt mijn hamster op de tralies van zijn verblijf?

Hamsters hebben voortanden die nooit stoppen met groeien, daarom knagen ze op alles wat ze in hun mond kunnen krijgen, als poging om de tanden te vijlen. Dit is de meest voorkomende reden dat een hamster bijt op de tralies van zijn verblijf. Om dit mogelijk pijnlijke probleem te verhelpen, kun je de hamster gezondere knaagproducten geven, zoals kauwsnacks van appelhout of Timothy hooi.

Hamsters kunnen ook op de tralies knagen uit verveling. Om dit tegen te gaan moet je ervoor zorgen dat de hamster toegang heeft tot tunnels of ander speelgoed dat veilig is voor hamsters en hem dagelijks uit de kooi halen om te spelen.

Hoeveel ruimte heeft mijn hamster nodig?

Het korte antwoord is: zo veel mogelijk. Net als andere huisdieren, vinden hamsters het ook prettig als ze toegang hebben tot een zo groot mogelijk gebied. Veel commerciële hamsterkooien zijn veel te klein voor hamsters , vooral hamsters van volledige grootte zoals de Syrische hamster.

Als je jouw huisdier een groot hamsterverblijf geeft, zorg je ervoor dat hij voldoende ruimte heeft voor al zijn activiteiten en het bevordert zijn natuurlijke gedrag, zoals graven of rennen. Door hamstertunnels aan te sluiten op het verblijf, krijgt je kleine vriend nog meer ruimte om te verkennen.

Als je je hamster tijdens het spelen uit de kooi haalt, krijgt hij ook meer ruimte voor zijn activiteiten. Gebruik een speelren om de hamster de vloer te laten verkennen en om hem meer eigen ruimte te geven.

Hoe vind ik mijn hamster als hij ontsnapt is?

Het is geen klusje waar je als huisdiereigenaar op zit te wachten, maar soms is het noodzakelijk om een hamster op te sporen. Hamsters zijn kleine Houdini’s die zich door onmogelijke ruimtes kunnen wringen en kunnen ontsnappen. Daarom is het belangrijk om een veilige hamsterkooi te hebben dat ontsnappen voorkomt. Maar soms ontsnapt de hamster tijdens het vasthouden of een andere activiteit buiten de kooi.

Het is allereerst belangrijk om rustig te blijven. Je hamster is nu aan het genieten van alle vrijheid, maar hij zal snel honger krijgen en vermoeid raken en dan wil hij graag weer terug naar het comfort en de veiligheid van zijn eigen verblijf. Adem even diep in en volg deze stappen om jouw ontsnapte hamster terug te vinden:

  • Houd katten, honden, vogels of andere huisdieren die in huis zijn, weg
  • Plaats handdoeken of tochtstrips voor de deur en blokkeer andere nauwe openingen
  • Ga op handen en knieën zitten en kijk met een zaklamp onder elk meubelstuk

Geen paniek - er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om een ontsnapt huisdier terug te vinden

Als je de hamster niet kunt vinden nadat je de kamer grondig hebt doorzocht, moet je maatregelen nemen die ook ‘s nachts werken. Een van deze methoden wordt de ‘’emmerval’’ genoemd en deze kan snel worden gemaakt met spullen die je in huis hebt. Zo maak je een emmerval:

  • Neem een bak of emmer van minstens 20-25 cm diep, zodat de hamster er niet makkelijk uit kan springen of klimmen
  • Plaats deze in een afgebakend gebied in de kamer waar de hamster voor het laatst is gezien
  • Gebruik een laagje beddengoed, of ander zacht materiaal om de hamster op te vangen
  • Plaats iets lekkers, zoals een stukje appel of wortel onderin de bak
  • Bouw een trap naar de rand van de bak, dit kan met hout of karton, of boeken.

Het idee is dat de hamster door zijn uitstekende reukvermogen door het lekkers wordt gelokt, de trap opklimt en in het bakje valt. Je kunt ook een tissue op de bovenkant leggen en daar iets lekkers op plaatsen - zodra de hamster op de tissue stapt, valt hij zachtjes naar beneden. Controleer de val meerdere keren per dag.

Waarom valt mijn hamster om?

Hamsters verouderen snel vanwege hun relatief korte levensduur. Ze kunnen problemen krijgen met hun vestibulaire (binnenoor) systeem, of neurologische aandoeningen zoals infarcten. Deze kunnen, samen met andere ziekten of verwondingen, problemen veroorzaken met het evenwichtsorgaan. Het kan daardoor zijn dat de hamster zijn hoofd schuin houdt, in een kleine cirkel loopt of niet rechtop kan blijven staan.

Het is altijd het beste om de hamster door een dierenarts te laten onderzoeken als je merkt dat hij niet goed op zijn pootjes kan blijven staan. De dierenarts zal je meer inzicht geven in de oorzaak van het probleem en een eventuele, noodzakelijke behandeling. Aandoeningen zoals oorinfecties zijn makkelijk te behandelen, maar neurologische problemen kunnen tijd nodig hebben om te verbeteren.

Hebben hamsters een zandbad nodig?

Hamsters kunnen zichzelf goed schoon houden, maar waarderen het wel als ze af en toe een zandbad kunnen nemen. Je kunt een bakje met zand in het verblijf van de hamster plaatsen zodat hij het kan gebruiken wanneer hij wil, of het zandbad eens of twee keer per week aanbieden.

Zorg dat je hamsterveilig zand aanschaft. Vermijd badstof (zoals gemaakt voor Chinchilla’s), omdat dit veel te fijn is en ademhalingsproblemen kan veroorzaken bij hamsters.

Close up of teal colour hamster sand bath inside spacious Omlet Hamster Habitat.
Hoewel hamsters niet graag in water badderen, genieten ze wel van een zandbad

Omlet en jouw hamster

Bij Omlet houden we nooit op met vragen stellen. Zo bedenken en ontwerpen we huisdierproducten die de perfecte oplossing zijn voor zowel dieren als hun eigenaren. We moedigen je aan om met elke vraag dichter bij je hamster te komen, maar dat betekent niet dat je hoeft te twijfelen aan je vermogen om voor hem te zorgen. Ons Hamsterhuis en onze accessoires zijn het antwoord op talloze vragen en bieden jou en je huisdier de best mogelijke opstelling. Als je voor de hamsterproducten van Omlet kiest, hoef je je niet af te vragen of je voor de beste oplossing hebt gekozen. Je hoeft alleen nog maar aan je hamster te vragen: wat gaan we vandaag doen en ontdekken?

Reacties:

Er zijn nog geen reacties