Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Parasieten bij konijnen


Zoals de meeste andere huisdieren kunnen ook konijnen last krijgen met verschillende soorten parasieten. Deze kunnen zich in (endoparasieten) of buiten (exoparasieten) het lichaam van uw konijn begeven.


Endoparasieten geven vaak ziektesymptomen waardoor u zult merken dat er iets niet in orde is met uw konijn terwijl uitwendige parasieten soms groot genoeg zijn om met het blote oog te zien. Een aantal van de meest voorkomende uitwendige parasieten zijn:


Vlooien - vlooien zijn kleine parasieten die op konijnen maar ook op mensen kunnen leven. Zij voeden zich met bloed en laten in ruil hiervoor jeukende en pijnlijke beten achter! Ook kunnen ze een aantal vervelende ziekten met zich meedragen, zoals myxomatose, en het is daarom van belang om snel actie te ondernemen wanneer u het vermoeden heeft dat er sprake is van een vlooieninvasie. Als u ziet dat uw konijn zich veel krabt, er donkerbruin materiaal in zijn vacht zit (dat rood kleurt als u het op een vochtig stuk keukenpapier legt), dan kan het zijn dat uw konijn vlooien heeft. Gebruik een vlooienkam om na te gaan of het vermoeden terecht is. Gebruik dan een vlooienmiddel voor konijnen en volg de gebruiksinstructies zorgvuldig op.


Helaas kunnen konijnen te maken krijgen met verschillende soorten parasieten

Teken - teken zijn net als vlooien bloedzuigende parasieten. Ze bijten zich vast in het lichaam van uw konijn en zuigen bloed totdat ze vol zitten. Op dit punt zijn ze duidelijk zichtbaar - een grijze bol die vastzit aan uw huisdier. En weer net als vlooien, kunnen ook teken vervelende ziektes overbrengen op uw dieren en het is daarom het beste deze dieren op een afstand te houden. Controleer wekelijks tijdens de grondige gezondheidscheck of uw konijn teken heeft. Bekijk of het gras dat u aan uw konijnen geeft vrij is van deze parasieten. Bij uw dierenarts of dierenwinkel kunt u een konijn-vriendelijk middel krijgen ter preventie van deze parasieten.


Mijten - veel dieren kunnen te maken krijgen met mijten. Ze zijn niet alleen zeer vervelend voor uw huisdier maar zijn ook een bedreiging voor zijn gezondheid. Onderneem daarom snel actie als u ziet dat uw konijn last heeft van mijten. Als eigenaar kunt u in de gaten of uw konijn last heeft van mijten door te kijken of hij zich overmatig krabt, hij zwellingen, bruin materiaal in zijn oren en roos-achtige materiaal in zijn vacht heeft. Een dierenarts kan u met deze problemen helpen, dus stel het niet uit en ga met uw huisdier naar de dierenarts. Sommige parasieten zullen zich namelijk in de huid van uw konijn nestelen en dit veroorzaakt veel pijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties