Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe is vast te stellen of een gerbil zwanger is?


Er zijn verschillende manieren om vast te stellen of een gerbil wel of niet zwanger is. Veel tekenen zijn echter pas zichtbaar in de laatste fase van de zwangerschap. Gerbils kunnen goed verbergen dat ze zwanger zijn, en meestal is het niet te zien tot een paar dagen voordat de jongen worden geboren.


is my gerbil pregnant
Hoewel een een aantal aanwijzingen zijn die op een zwangerschap duiden, zijn deze pas laat zichtbaar

 1. Heeft uw gerbil een mannetje gezien?

  Is uw vrouwelijke gerbil recent in de buurt van een vruchtbaar mannetje geweest? Gerbils kunnen al op hele jonge leeftijd baby's krijgen. Als ze nog maar drie of vier maanden oud zijn - en soms nog eerder - kunnen gerbils zich voortplanten. Als uw vrouwtjes gerbil rond deze leeftijd in contact is geweest met een mannetjes gerbil van ongeveer dezelfde leeftijd, bestaat de kans dat ze zwanger is.


 2. Hoeveel weegt de gerbil?

  Gerbils kunnen goed verbergen dat ze zwanger zijn, maar dit geldt niet voor gewichtstoename. Als uw vrouwelijke gerbil in contact is geweest met een mannetje en sindsdien in gewicht toeneemt, dan kan het goed zijn dat ze zwanger is.


 3. Veranderende vorm

  Sommige eigenaren laten weten dat hun zwangere gerbil een 'peervorm' kreeg - dit houdt in dat het onderste deel van het lichaam veel groter was dan het bovenste deel (hun kop en schouders). Bekijk uw gerbil vanuit 'vogelvlucht' om te achterhalen of dit deel van het lichaam van vorm is veranderd.


 4. gerbils will nest
  Als de bevalling nadert krijgen gerbils nesteldrang

 5. Nesteldrang

  Als uw gerbil veel is aangekomen nadat het in contact is geweest met een mannetje, houd dan in de gaten of ze een nest aan het bouwen is. Dit is meestal een duidelijk tegen dat de bevalling nadert. Gerbilmoeders zullen nestmateriaal verzamelen om een nest te maken waarin ze haar jongen zal krijgen en voor ze zal zorgen. Het is belangrijk dat de toekomstige moeder nu met rust wordt gelaten. Verstoor het nest niet tot de jongen ten minste twee weken oud zijn. Wordt het nest wel verstoord, dan kan dit desastreuze gevolgen voor de gerbilfamilie hebben. De moeder kan namelijk erg gestrest raken en haar nest verlaten of verwonden.


  De meeste mensen adviseren om de vader uit de kooi te verwijderen voordat de jongen worden geboren. Dit omdat de moeder niet mag worden verstoord en omdat hij haar al een paar uur na de bevalling opnieuw zwanger kan maken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties