Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wat is de juiste manier om een hamster vast te houden?


Als u nog nooit een hamster heeft vastgehouden - geen zorgen! Het is makkelijk en heel leuk. Wanneer uw hamster u heeft leren kennen, dan is er een heel eenvoudige manier om hem in uw handen te houden. Volg gewoon de hieronder beschreven stappen. Zorg er altijd voor dat jonge kinderen alleen onder toezicht een hamster vasthouden.


Holding a hamster
Tamme hamsters vinden het leuk om aandacht van hun eigenaar te krijgen

Om te beginnen is het goed om te weten dat wanneer u uw hamster bang maakt, er het risico bestaat dat u wordt gebeten. De enige manier waarop hamsters zich kunnen verdedigen en u kunnen laten weten ergens mee te stoppen, is door te bijten. Straf uw hamster dus niet als hij u bijt, maar probeer te begrijpen waarom hij u heeft gebeten. Lees voor meer informatie het hoofdstuk 'Mijn hamster bijt'.


Als u uw hamster net heeft moet het diertje nog aan u wennen. De volgende methode voor het oppakken van uw hamster zal nog niet werken. U moet uw hamster handtam maken voordat u deze methode kunt proberen.


Wanneer uw hamster tam is (en wakker!) volg dan de volgende stappen voor het veilig oppakken van uw huisdier:

 1. Was uw handen grondig met zeep en water. Hamsters hebben een zeer goed reukvermogen en het is daarom verstandig om een ongeparfumeerde zeep te gebruiken zodat uw handen niet naar iets lekkers (om aan te knabbelen) ruiken. Ook verwijdert u alle geuren van uw handen waar uw hamster mogelijk bang van kan worden, zoals de geur van katten, honden of andere hamsters. Ook voorkomt het dat uw hamster iets van uw handen kan likken. Hamsters eten alles, zelfs als het niet goed voor ze is! Door uw handen te wassen voorkomt u dat uw hamster iets binnen zal krijgen wat misschien niet goed voor hem is.
 2. wash your hands
  Door uw handen te wassen verwijdert u alle geuren

 3. Breng uw hand in de kooi voordat u uw huisdier aanraakt. Een grote hand in zijn woning kan een hamster een beetje angst aanjagen, dus laat hem eerst aan uw hand wennen. Roofdieren grijpen hamster, en u wilt niet dat uw huisdier u ziet als enige vorm van bedreiging. Hij zal dan wegrennen, zich niet op zijn gemak bij u voelen en u misschien zelfs bijten! Plaats uw hand met uw handpalm naar beneden op de boden van de kooi voor ongeveer 5 seconden. Beweeg uw hand daarna rustig richting uw hamster.

 4. Draai uw handpalm naar boven en wacht totdat uw hamster op uw hand gaat zitten. Dit kan wat tijd in beslag nemen maar als u uw hamster plotseling grijpt bestaat de kans dat hij u zal bijten. Wees daarom geduldig en laat uw hamster naar u toekomen (nadat u dit oppakproces een aantal keren heeft herhaald, weet uw hamster dat hij niets van u te vrezen heeft en zal het minder tijd in beslag nemen). Als uw hamster niet op uw hand gaat zitten, 'schep' uw hamster dan rustig en voorzichtig op met uw handen en neem tijdens heb oppakken wat van het nestmateriaal mee waar uw hamster op zit. Gebruik beide handen zodat uw hamster niet kan vallen.

 5. use both hands
  Make sure that your hamster can't fall!

 6. Houd de eerste keer dat u uw hamster oppakt uw handen in de kooi. Uw hamster probeert misschien uit uw handen te springen en door uw handen in de kooi te houden voorkomt u dat hij ver naar beneden zal vallen. Als u er meer aan gewend bent geraakt om uw hamster op te pakken kunt u voorzichtig een hand over uw dier houden om te voorkomen dat hij uit uw hand springt. Toch blijft het altijd beter om uw dier niet te hoog boven de grond te houden. Hamsters zijn zeer bewegelijke dieren en het kan zelfs de meest ervaren hamstereigenaar overkomen dat een hamster uit zijn of haar handen glipt. Verklein het risico door uw hamster niet te hoog boven de grond te houden.

 7. Beweeg langzaam en houd uw hamster dicht bij uw lichaam wanneer u hem vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat uw hamster zich meer op zijn gemak voelt. Door uw bewegingen rustig en vloeiend te houden voorkomt u dat uw hamster in paniek raakt. Wie nog nooit eerder een hamster heeft vastgehouden, vindt het misschien prettiger om te gaan zitten en met het diertje te knuffelen. Als een hamster dan uit uw handen glipt zal hij op uw schoot belanden, in plaats van op de harde vloer.

 8. Geef uw hamster de eerste keren dat u hem in handen heeft wat lekkers om op te knabbelen. Zo leert u uw hamster dat uw gezelschap aangenaam is.
  Het is het beste om de eerste keren dat u uw hamster vasthoudt hem al na een minuut of twee terug in zijn kooi te zetten. Door het kort te houden beperkt u eventuele stress. Het kan voor een hamster best een beetje eng zijn om voor de eerste keer door een onbekend mens te worden opgepakt. Als het maar een paar minuten duurt, en hij zelfs wat lekkers krijgt, zal hij er al snel naar uit gaan kijken om tijd met u door te brengen.
  keep playtime short at first
  Opgepakt worden kan in het begin best eng zijn voor uw hamster, maar als u voorzichtig bent en hem wat lekkers geeft, zal hij al snel naar uw gezelschap gaan uitkijken

 9. Zorg er bij het terugzetten van uw hamster in zijn kooi voor dat hij niet uit uw handen springt. Plaat uw handen een paar centimeter boven de bodem van de kooi, verwijder een hand en laat uw hamster van de andere hand af lopen. Het kan al schadelijk zijn voor uw hamster wanneer hij slechts een paar centimeter naar beneden valt, dus wees voorzichtig.

 10. Herhaal deze stappen driemaal per dag gedurende een aantal dagen, totdat uw hamster uit zichzelf naar uw hand komt wanneer u zijn kooi opent. U kunt nu gerust uw hamster langer vasthouden en het is waarschijnlijk niet meer nodig om hem wat lekkers te geven wanneer u hem vasthoudt.

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties