Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Gezondheid

Een hamster die een gebalanceerd dieet krijgt is over het algemeen een gezonde hamster. Sommige kleine gezondheidsproblemen kunt u zelf behandelen, maar bij enige twijfel: vraag snel raad een dierenarts.

Maag van streek / vloeibare ontlasting
Verwijder alle snacks, groenvoer etc. en geef uw hamster alleen gemengd droogvoer. Raadpleeg een dierenarts wanneer er niet snel verbetering optreedt.

Te lange voortanden en nagels
Zoals bij veel knaagdieren groeien ook de tanden en nagels van een hamster continu. Als u denkt dat de tanden of nagels van uw hamster te lang zijn, neem dan contact op met een dierenarts.


Gezonde hamsters zijn gelukkig en speels

Verkoudheid en hoesten
Als uw hamster zichtbaar onwel is en moeite heeft met ademhalen, houd hem dan warm en vraag advies aan een dierenarts. Het is goed om te weten dat u uw hamster met een verkoudheid of griep kunt besmetten. Blijf daarom uit de buurt van uw hamster wanneer u een ernstige verkoudheid heeft en laat iemand anders uw hamster verzorgen totdat u weer helemaal beter bent.

Knobbeltjes en gezwellen
Houd knobbeltjes en gezwellen goed in de gaten en ga naar de dierenarts als er niet snel sprake is van verbetering.

N.B. De 'knobbeltjes' aan de achterkant van een mannelijke hamster worden duidelijker zichtbaar wanneer de hamster volwassen wordt, zeker wanneer het warm is. Bij Chinese dwerghamsters is al vanaf jonge leeftijd duidelijk te zien of het mannetjes zijn, vanwege hun duidelijke 'uitsteeksels' aan hun achterzijde. Vrouwtjes hebben een meer afgeronde achterzijde.

De donkere plekken op de heupen van goudhamsters zijn geurklieren. Wanneer een mannelijke hamster volwassen is besteedt hij veel tijd aan het verzorgen van deze klieren waardoor ze duidelijk zichtbaar zijn, zeker bij kortharige hamsters. Bij mannelijke dwerghamsters bevinden deze klieren zich op de buik.

Raadpleeg voor meer informatie over gezondheidsproblemen en hamsterziekten relevante literatuur, vaak te lenen bij de plaatselijke bibliotheek.

Hoe lang leeft een hamster?
Een hamster heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer twee jaar, dwerghamsters worden vaak wat ouder. Maar zoals voor alle dieren geldt, zullen sommige hamsters langer dan gemiddeld leven en andere korter.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties