Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Voeren


Elke hamstersoort heeft ongeveer dezelfde voeding nodig.

  • Droogvoer voor hamsters
    Verschillende merken hebben verschillende extra's, zoals pinda's, rozijnen, gedroogde banaan, gedroogde kokosnoot etc. Vrijwel alle merken hamstervoer bevatten zaden, granen (tarwe, haver etc.), maïs, erwten en gekleurde koekjes (de kleur is toegevoegd om het er voor mensen aantrekkelijk uit te laten zien).


  • Geperst hamstervoer
    Deze mix bevat ongeveer dezelfde ingrediënten als droogvoer voor hamsters maar is vermalen en tot pellets gevormd. Het is voor uw hamster minder interessant om te eten maar hierdoor zorgt u wel voor een gebalanceerd dieet. Door alle ingrediënten te vermalen zal uw hamster alles eten in plaats van alleen zijn favoriete hapjes uit zijn voer te pikken.

hamsters love seeds
Hamsters hebben baat bij een gevarieerd dieet

Maak voertijd leuker
U kunt zo nu en dan extra zaden toevoegen aan het hamstervoer, zoals gierst, parkieten- of vinkenzaad (zeker voor dwergsoorten). Ook een klein stukje van een maïskolf zal door uw hamster zeker worden gewaardeerd.

Voor extra vitaminen kunt u verse groente en fruit aan het dieet van uw hamster toevoegen. Maar doe dit altijd in kleine hoeveelheden. Geschikte groenten zijn onder andere: kool, broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes, suikermaïs, wortel, koolraap, selderij, komkommer, gekookte aardappel, tuinkers, erwtendoppen en tauge. Ongeschikt zijn uien en prei. Als u uw hamster rode biet geeft, dan kan het zijn dat hierna zijn urine het nestmateriaal rood kleurt! Ook kunt u de volgende fruitsoorten met mate voeren: appel, peer, banaan en druiven.

Als u het leuk vindt om zelf wat voor uw hamster te zoeken, dan zijn er buiten een aantal dingen te vinden, zoals: paardenbloemblad, klaver, waterkers en klein kruiskruid. Geef uw hamster geen boterbloem, dit is giftig voor hem.

Was alle fruit en groente voordat u het aan uw hamster geeft, zeker het groenvoer dat u buiten heeft gevonden. Dit kan namelijk in aanraking zijn gekomen met ontlasting van andere dieren.

Hamsters hebben een uitgesproken voorkeur of juist afkeer voor bepaalde soorten fruit en groente. Sommige groente- en fruitsoorten zullen worden geproefd en worden afgekeurd, andere soorten zullen worden opgegeten omdat er nu eenmaal niets anders is om uit te kiezen en favorieten zullen ter plaatse worden geconsumeerd. U zult snel genoeg te weten komen waar uw hamster de voorkeur aan geeft.

Speciale lekkernijen
Wanneer uw hamster eenmaal gewend is aan een gevarieerd dieet, kunt u hem in kleine hoeveelheden speciale lekkernijen geven. Zou u denken dat een dier dat afkomstig is uit een hete woestijn, dol is op havermoutpap? Hamsters zijn namelijk dol op havermout en door hem dit met een klein beetje melk aan hem te geven zult u de hele dag zijn beste vriend(in) zijn. Deze speciale lekkernij is zeker geschikt voor oudere hamsters en jonge hamsters in de groei (calcium help bij de ontwikkeling van sterke botten en tanden). Een kleine hoeveelheid roerei of gekookt ei, gekookte rijst en aardappelpuree zal met smaak worden opgepeuzeld, met name door oudere hamsters of hamsters die zich wat ziekjes voelen en verleid moeten worden om wat te eten.

Met een kleine hoeveelheid wordt bedoeld: een hoeveelheid die de boden van een plastic dop bedekt.

Tanden
Anders dan bij mensen groeien de tanden van hamsters hun hele leven door. Ze hebben daarom iets nodig om aan te knagen zodat hun tanden een juiste lengte houden en scherp blijven. Een basisdieet bestaande uit noten, granen en zaden zal hiervoor zorgen. Teveel 'zachtvoer' slijt de tanden van uw hamster niet voldoende waardoor ze te lang kunnen worden. Als dit het geval is kan uw dierenarts de tanden verkorten.

Knaagmaterialen
Voorkomen is beter dan genezen. Geef uw hamster daarom voldoende mogelijkheden om zijn tanden in goede conditie te houden. Door uw hamster harde hondenkoekjes, onbehandeld hout, houten wasknijpers bevestigd aan de spijlen van de kooi of een klein takje van een appel- of perenboom (uiteraard gewassen) te geven, heeft hij voldoende om op te kauwen om zijn tanden gezond te houden.

Spijsvertering
Om te voorkomen dat het buikje van uw hamster van streek raakt is het belangrijk om nieuw voer geleidelijk en in kleine hoeveelheden in het dieet van uw hamster te introduceren.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties