Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe brengt u een hamster thuis?


We geven in dit hoofdstuk een aantal tips voor mensen die voor het eerst een hamster als huisdier hebben. In volgende hoofdstukken geven we meer diepgaande informatie.

have everything ready
Zorg ervoor dat u alle benodigdheden in huis heeft voordat u uw hamster thuisbrengt

 1. Zorg ervoor dat u alle benodigdheden in huis heeft voordat u uw hamster thuisbrengt
  Voordat u uw nieuwe huisgenootje thuisbrengt is het verstandig om alles wat u de eerste dagen nodig heeft in huis te hebben. U heeft nodig:

 • Een kooi die groot genoeg is voor uw huisdier
 • Een loopwiel (ook deze moet groot genoeg zijn - een wiel met een diameter van 15cm voor een kleine hamster en 20cm voor een grote hamster)
 • Een voerbakje
 • Een drinkfles
 • Nestmateriaal
 • Speeltjes
 • Een hamsterhuisje om uw hamster een donkere plek te geven waar hij overdag kan slapen
 • Voer

Ook kunt u wat lekkers voor uw hamster kopen om op te knabbelen, verschillende soorten nestmateriaal uitproberen en een zandbad maken. Een reiskooitje kan handig zijn om uw hamster in te vervoeren wanneer u hem ophaalt, hoewel veel adoptiecentra en dierenwinkels hiervoor kartonnen doosjes hebben. Wel bestaat dan de mogelijkheid dat uw hamster zich door het karton heen een weg naar buiten weet te knagen. Het kan daarom verstandig zijn een reiskooitje aan te schaffen dat opnieuw gebruikt kan worden wanneer uw hamster bijvoorbeeld naar de dierenarts moet.


Wanneer u alle benodigdheden heeft aangeschaft, is het tijd om de hamsterkooi in orde te brengen zodat de tijd die uw hamster in zijn tijdelijke reisonderkomen moet doorbrengen zoveel mogelijk wordt beperkt. Monteer de kooi, doe voer in het voerbakje, vul de nestbak met nestmateriaal en vul zijn waterfles. U vindt in deze gids meer informatie over wat de beste plek is om de hamsterkooi neer te zetten en welk voer en nestmateriaal u het beste kunt gebruiken.

 • Maak de transportkooi in orde

  Mogelijk voorziet de dierenwinkel of het opvangcentrum u van een kartonnen doosje om uw hamster in te vervoeren. Maar als de reis lang is kan het verstandig zijn om iets stevigers aan te schaffen. Hamsters kunnen zich makkelijk door karton heen knagen, en een ontsnapte hamster in uw auto of de bus is niet echt leuk! Stop wat nestmateriaal, voer en water in de reisbox.

 • Plan uw route

  Reizen met de auto kan een huisdier erg veel stress geven, zeker wanneer het de eerste keer is. Hij zal allerlei vreemde dingen zien en ruiken, en het geluid van de motor kan erg beangstigend zijn. Tijdens warm weer is het het beste om de autorit zo kort mogelijk te houden om te voorkomen dat uw huisdier het te warm krijgt. Daarom is het het beste om de reis van tevoren te plannen. Via welke route bent u het snelste thuis?


 • hamster car journeys
  Door uw route te plannen kunt u uw hamster een hoop stress besparen

 • Zet uw hamster in zijn nieuwe onderkomen en laat hem daarna met rust

  Laat uw hamster meteen na thuiskomst in zijn nieuwe onderkomen en laat hem vervolgens een tijdje met rust. Neem uw hamster gedurende de eerste week alleen uit de kooi wanneer dat noodzakelijk is. Probeer ook te voorkomen dat belangstellenden door de tralies gluren. Maak zo min mogelijk geluid in de buurt van uw hamster en geef hem te tijd om bij te komen van de hele ervaring.


  U kunt waarschijnlijk niet wachten om kennis te maken met uw nieuwe huisdier, maar uw hamster heeft wat tijd voor zichzelf nodig om bij te komen van de reis en te wennen aan zijn nieuwe woning. Uw huisdier heeft een nieuw huis, nieuw voer, is omgeven door nieuwe geuren en mensen. Geef hem de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen voordat u zichzelf introduceert. Probeer het contact dat u met uw huisdier heeft gedurende de eerste week te beperken tot voeren en schoonmaken. Hierna, wanneer uw hamster zich thuis voelt, is het tijd om kennis met elkaar te maken.


 • Verander in het begin het dieet van uw hamster niet

  Hamsters kunnen vrij snel last krijgen van maagklachten. Dit kan uw dier niet echt gebruiken naast alle stress van zijn verhuizing. Daarom raden kenners aan om het dieet van uw hamster langzaam aan te passen in plaats van een plotselinge overgang te maken naar nieuw voer. Vraag daarom wanneer u uw nieuwe huisdier ophaalt of u wat voer mee naar huis kunt nemen dat uw hamster op dat moment eet. Zo kunt u de overgang naar nieuw voer over enkele weken verspreiden.

 • Reacties

  Er zijn nog geen reacties