Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hamstersoorten


Er zijn verschillende hamstersoorten die als huisdier worden gehouden. Binnen deze verschillende soorten zijn er recent echter nieuwe variëteiten ontstaan. De meeste hamstersoorten komen nu voor met verschillende kleuren en soorten vachten. Goudhamsters komen voor in alle hieronder genoemde variëteiten maar dat geldt niet voor de andere hamstersoorten.


Syrian hamsters
Goudhamsters zijn erg populaire huisdieren

 1. Dominant spot
  Dominant spot hamsters zijn voornamelijk wit maar hebben vlekken in een andere kleur. Dit kunnen veel of weinig vlekken zijn en kunnen overal op het lichaam voorkomen.

 2. Piebald
  Piebald hamsters lijken erg om de Dominant spot, alleen hebben zij juist witte vlekken over een andere kleur.

 3. Witband
  Witband is een populaire kleurvariëteit. Deze hamsters hebben een witte band rond hun middel. De rest van het lichaam van de hamster is gekleurd.

 4. banded syrian
  Witband goudhamsters komen voor in veel verschillende kleuren

 5. Schildpad Schildpad (of tortoiseshell) hamsters hebben gele vlekken over een andere kleur heen. Deze andere kleur beïnvloedt de tint van de gele vlekken van de hamster: hoe donkerder de basiskleur, des te donkerder de geeltint. Het kan van pas komen om te weten dat mannelijke hamsters nooit een schilpadkleur hebben, omdat zij deze genen niet hebben.

 6. Schildpad met wit Deze hamsters lijken op schildpad, met als verschil dat ze ook witte vlekken op hun lichaam hebben. Net als schildpadden hebben ze een basiskleur en gele vlekken. De tint van deze gele vlekken wordt bepaald door hun basiskleur.

 7. Roan Roan hamsters zijn voornamelijk wit. De witte/crème haren van deze hamster worden in de loop der tijd steeds witter. Wees voorzichtig wanneer u roans fokt. Wanneer beide ouders roans zijn zullen de jongen misvormingen hebben.


Naast deze verschillende vachtpatronen, hebben sommige hamsters ook verschillende vachttexturen: langhaar, korthaar, rex en satijn. Goudhamsters kunnen kunnen alle genoemde vachtvariaties hebben. Campbells komen voor met de rex- en satijnvacht.


long haired hamsters
Hamsters komen voor met verschillende haarlengtes en texturen


Langharige hamsters

Het haar van langharige hamsters is veel langer dan van andere hamsters die als huisdier worden gehouden. Hun haren kunnen wel negen tot tien centimeter lang worden! Hun lokken moeten meermaals per week worden gekamd, en de verzorging van hun vacht vraagt dus veel meer werk dan hun kortharige soortgenoten. Houd er rekening mee dat de keuze voor het nestmateriaal beperkt is, omdat de lange haren verstrikt kunnen raken in bijvoorbeeld hooi. Dit beperkt de bewegingsvrijheid van uw hamster en kan voor veel ongemak zorgen.


Kortharige hamsters

De vacht van kortharige hamsters lijkt het meest op die van wilde hamsters. Hun haar is kort en makkelijk schoon en netjes te houden.

short haired hamster
De vacht van kortharige hamsters lijkt op die van hun wilde voorouders

Rex

Hamsters met een rex-vacht hebben een ruwharige, pluizige vacht wat ze een aantrekkelijk uiterlijk geeft. Afhankelijk van hun haarlengte hebben rex-hamsters vrij draadharig of gekruld haar. Houd in gedachten wanneer u een rex-hamster wilt aanschaffen dat ze gevoelig zijn voor ooginfecties omdat ze een verhoogde kans hebben op misvormde ogen. Net als voor sommige andere vachttypen geldt, mogen rex-hamsters niet met elkaar worden gekruist omdat de jongen ernstige oogproblemen kunnen ontwikkelen.


Satijn

Deze hamsters hebben glanzende haren waardoor ze een satijn-achtig uiterlijk hebben. De haren van satijn-hamsters zijn erg dun en daardoor mooi om te zien. Net als geldt voor roans, is het ook niet aan te raden om hamsters met een satijnvacht met elkaar te kruisen. De kans is groot dat hun jongen een erg dunne vacht zullen hebben.


Waarschuwing

Hamsters kunnen genen hebben die bij de voortplanting voor problemen kunnen zorgen. Bijvoorbeeld, het roan of white belly gen kan voor serieuze problemen zorgen wanneer de babyhamsters het gen dubbel geërfd hebben. Indien u van plan bent hamsters te gaan fokken dan is het ten zeerste aan te raden op de hoogte te zijn van dergelijke gen-problemen bij deze dieren.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties