Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe geef ik een konijn een bad?


Konijnen, net als veel kleine zoogdieren, hoeven niet zoals mensen in bad. Een bad zoals wij dat kennen - warm en met bubbels - is zelfs helemaal niet aangenaam voor konijnen. Ze vinden het helemaal niet fijn om (gedeeltelijk) onder water te zijn en hun lichaamstemperatuur kan plotseling sterk dalen wanneer hun vacht aan het drogen is.


Konijnen hebben geen bad nodig zoals mensen dat kennen

Een konijn heeft doorgaans geen bad nodig, maar het kan zijn dat een konijn zo nu en dan, zeker wanneer hij ouder wordt, toch wat hulp nodig heeft. Er zijn twee situaties waarbij het nodig is om in te grijpen: wanneer er iets in de vacht van uw huisdier terecht komt dat hij niet binnen moet krijgen, of als er zich mest ophoopt rond hun achterste.


In beide gevallen moet een bad het laatste redmiddel zijn. Als het mogelijk is is het veel beter om de vacht plaatselijk schoon te maken. Dit kunt u doen door een doek of een stuk keukenpapier nat te maken, hiermee de vervuilde plekken af te nemen en het dier te drogen met keukenpapier. Als de substantie moeilijker uit de vacht te halen is, bijvoorbeeld wanneer het olie bevat, dan kan een droogshampoo voor konijnen (verkrijgbaar in dierenwinkels) uitkomst bieden.


Als u de vacht van uw konijn erg vuil is, en u echt geen andere mogelijkheid ziet, dan zult u hem een bad moeten geven. Doe uw uiterste best om alleen dat deel van de vacht nat te maken dat moet worden schoongemaakt. Dus als bijvoorbeeld alleen zijn poot vies is, doe dan alleen de poot zo kort mogelijk in een badje met lauwwarm water. Zet uw konijn bij u op schoot en masseer voorzichtig een shampoo die geschikt is voor konijnen in op de vervuilde plek. Spoel de poot daarna grondig af. Als er zeepresten achterblijven kan dit voor huidirritatie zorgen.


Als u zeker weet dat er geen shampoo meer in de vacht zit, droog dan uw konijn af met een schone handdoek. Als u een haardroger heeft met een koele (maar niet koude) stand, dan kan het een goed idee zijn om uw konijn hier voorzichtig mee te drogen. Let er wel op dat u de haardroger blijft bewegen zodat de huid niet te warm of koud wordt. Het is verstandig om een konijn dat in bad is geweest die nacht binnen te houden zodat het dier niet het risico loopt onderkoeld te raken.

Verwante producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Er zijn nog geen reacties