Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

De geschiedenis van de hond

Van het leven in het wild tot de trouwste metgezel van de mens: de evolutie van honden kent een rijke geschiedenis. Honden komen in allerlei vormen en maten voor en zijn te vinden over de hele wereld, maar hoe zijn ze precies zo'n integraal onderdeel van ons leven geworden? Honden hebben ons al zo lang geholpen bij het jagen op voedsel en het bewaken van onze bezittingen, dat wetenschappers niet precies weten waar, wanneer en hoe we in eerste instantie met elkaar in contact zijn gekomen.


A magnificent Czechoslovakian wolf dog
Een Tsjecho-Slowaakse wolfhond - de eerste gedomesticeerde honden zullen hier veel op hebben geleken

Waar komen honden oorspronkelijk vandaan?

De hondachtigen - of de familie van dieren die honden en wolven omvat - verscheen zo'n zes miljoen jaar geleden voor het eerst op onze planeet. En hoewel de precieze oorsprong van honden niet bekend is, weten we wel dat honden directe afstammelingen zijn van de moderne grijze wolf. Toch is het maar moeilijk voor te stellen dat een Chihuahua familie is van een wolf, nietwaar? Experts zijn van mening dat honden zich ongeveer 16.000 jaar geleden in Zuidoost-Azië begonnen te scheiden van hun wolvenvoorouders. Het was op dit punt in hun evolutie dat paleolithische honden met kortere snuiten en minder tanden voor het eerst ten tonele verschenen. Deze honden waren minder bedreigend voor mensen dan hun wolvenvoorouders. En zo werd de beste vriend van de mens geboren.

De Chihuahua is een populair hondenras, en het is moeilijk in te beelden dat ze afstammen van wolven
De Chihuahua is een populair hondenras, en het is moeilijk in te beelden dat ze afstammen van wolven

Hoe is de band tussen mens en hond ontstaan?

Uit archeologisch bewijs blijkt dat honden al zo'n 15.000 jaar geleden met mensen samenleefden. Er wordt aangenomen dat ze met jagers en verzamelaars zijn meegetrokken als de eerste dierlijke metgezellen van mensen. Landbouw bestond nog niet en honden zouden nuttige bondgenoten zijn geweest bij het opsporen en doden van prooien en het waarschuwen van hun eigenaren voor mogelijk gevaar. Een vroege domesticatietheorie stelt dat toen mensen naar koudere klimaten emigreerden, de band tussen hond en mens zich snel ontwikkelde. Mensen hadden honden nodig voor het opsporen van wild, honden werden steeds meer afhankelijk van mensen voor onderdak, veiligheid en voedsel. Deze band heeft zich in de loop der eeuwen verder ontwikkeld en omvat nu ook liefde en gezelschap.

Abraham Lincoln en Fido

Wist u dat de populaire hondennaam 'fido' mogelijk afkomstig is van het Witte Huis, meer bepaald Abraham Lincoln. Vijf jaar voordat Abraham Lincoln president werd, gaf hij zijn hond met lichtbruine vacht en hangende oren de naam Fido. Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord "fides" dat "trouw" betekent. President Lincoln koos deze naam om begrijpelijke redenen. Helaas heeft het verhaal geen gelukkig einde. Twee jaar na de moord op Lincoln werd ook Fido vermoord door een dronkaard met een mes. Hoewel Fido het niet heeft overleefd, leeft zijn naam vandaag de dag nog steeds voort.

Omlet en de verzorging van honden

De geschiedenis van de band tussen hond en mens gaat ver terug. Omlet heeft als missie deze bijzondere band te vieren met de producten die we ontwerpen. Hondenbenches die doen denken aan het hol van de voorouders van onze honden, hondenmanden waar uw hond heerlijk op kan wegdromen en een uitgebreid assortiment producten voor honden − we ontwerpen onze producten met het comfort, de veiligheid en het geluk van uw hond in gedachten.

Chihuahuas are a popular dog breed in the United States, although difficult to picture them as descents of wolves.
De Duitse herder werd in 1899 als ras erkend door de "Verein für Deutsche Schäferhunde" (Vereniging voor Duitse Herdershonden)

Reacties

Er zijn nog geen reacties