Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Chihuahua

Geschiedenis

De herkomst van de chihuahua is een mysterie, al zijn er twee theorieën. Ofwel is het ras vanuit China naar de Verenigde Staten gebracht door handelaren, of het ras is in Centraal en Zuid-Amerika ontstaan. In 1850 werden een aantal honden in Chihuahua, Mexico, gevonden die zijn meegenomen naar de Verenigde Staten. Aanvankelijk waren deze honden niet erg populair omdat ze geen diens konden doen als werkhond, maar al snel werd duidelijk hoe leuk deze dieren zijn als gezelschapshond. Tegenwoordig staat de chihuahua in de Verenigde Staten in de top 20 meest populaire hondenrassen.

Gedrag

De chihuahua wordt vaak beschreven als een miniatuur-terriër aangezien zijn grote persoonlijkheid zijn kleine formaat compenseert. Het zijn pittige, zelfverzekerde, loyale en dikwijls temperamentvolle honden. Waarschijnlijk vanwege hun formaat blaffen deze honden veel zodat iedereen weet waar ze zijn. Chihuahua verstoppen zich vaak onder een kleedje op de bank en eigenaren moeten dan ook voorzichtig zijn dat ze hun op hun huisdier gaan zitten. Ze knuffelen graag en vinden het fijn om opgetild en gedragen te worden. Een probleem wat betreft het karakter is dat deze honden zich meestal aan één persoon, hun voornaamste verzorger, hechten. Ze beschermen hun eigenaar en happen naar iedereen die te dicht bij hun mens in de buurt komt. Training is niet makkelijk maar wel noodzakelijk, onder andere om te voorkomen dat het dier te erg gefixeerd raakt op zijn eigenaar.

Chihuahua's hebben beweging nodig al is het voldoende wanneer ze in de tuin of in huis kunnen rondrennen of een wandelingetje kunnen maken. Vanwege hun formaat zijn ze geschikt voor kleine huizen en appartementen. Het zelfvertrouwen van deze hond is enorm en ze zullen zelden onder de indruk zijn van wat dan ook. Ook voor grotere honden kennen ze geen angst en het is daarom belangrijk ze goed in de gaten te houden tijdens het wandelen. Over het algemeen kunnen chihuahua's omgaan met kinderen (indien ze met respect worden behandeld) en andere huisdieren. Deze van nature nieuwsgierige honden zullen u laten weten wanneer er iemand aan de deur staat. Ze wantrouwen onbekenden en zijn rond hen op hun hoede. Wanneer ze opgewonden, koud of bang zijn gaan ze trillen. In de winter hebben ze daarom een hondenjasje nodig (als u ze al naar buiten weet te krijgen). Dit ras heeft zelden last van gezondheidsproblemen.

Chihuahua's komen voor in twee variëteiten - met een langharige en een kortharige vacht.

Karakter

Chihuahua's hebben een aanhankelijk en liefdevol karakter. Doorgaans raken ze gehecht aan één persoon en kunnen schuchter zijn naar andere mensen.

De eigenzinnige kleine hondjes hebben veel karakter. Bij het uitzoeken van een puppy is het belangrijk eerst kennis te maken met de ouders. Het temperament wordt vaak van ouders op pup overgedragen het is lastig hier bij chihuahua's verandering in aan te brengen.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar chihuahua's mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere patella luxatie (knieschijfontwrichting), hydrocefalie (ophoping van vocht rond de hersenen), hartziektes en hypoglykemie (lage bloedsuikers).

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 20 jaar
 • Gewicht: 1.8 - 4.5 kg
 • Hoogte: 15 -23 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: kort
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
 • Rastype: schoothondje
 • Formaat: Small
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: tot 30 minuten

Verwante producten

Chihuahua afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Chihuahua

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit ras. Klik hier om een beoordeling te schrijven.