Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Mopshond

Geschiedenis

De mopshond is verwant aan de mastiff en is vermoedelijk eeuwen geleden ontstaan in het Verre Oosten. De honden waren bijzonder populair bij boeddhistische monniken in Tibet. In de achttiende eeuw bereikte de mopshond vanuit China met de Oostindiëvaarders Europa. In het Engels wordt de mopshond 'pug' genoemd, wat waarschijnlijk is afgeleid van het Latijnse woord 'pugnus', dat vuist betekent, aangezien de kop van een mopshond lijkt op een gebalde vuist. Mogelijk houdt het ook verband met de penseel- of 'pug' aap, in de achttiende eeuw een populair huisdier.

Gedrag

Mopshonden zijn grappige, speelse en vriendelijke honden. Ze passen goed binnen gezinnen met kinderen en zijn dol op aandacht. Het zijn fijne gezelschapshonden die nooit ver van uw zijde wijken. Ze zijn gefokt om dicht bij hun eigenaren te zijn. Het zijn aanhankelijke en zelfverzekerde honden die de clown uithangen om uw aandacht te krijgen. Ze klimmen bij u op schoot als u op de bank zit, op uw bed en op uw stoel als u aan het eten bent. Alles om maar zo dicht mogelijk bij u te zijn. Mopshonden zijn vriendelijk naar andere honden, huisdieren en onbekenden en zijn zelden agressief. Hoewel ze een dagelijkse wandeling nodig hebben, liggen ze liever bij u op schoot te slapen dan dat ze weer en wind trotseren. Ze kunnen lui zijn en hebben door hun gulzigheid kans op overgewicht, dus houd in de gaten hoeveel ze bewegen en eten. Hun grote persoonlijkheid compenseert hun gebrek aan intelligentie. Ze leren vrij traag maar kunnen met het nodige geduld worden getraind. Achter een bal of frisbee aanrennen kost ze veel teveel energie dus dat doen ze niet. Hun activiteitsniveau kan gaan van totale relaxatie (waarin ze vrijwel niet wakker te krijgen zijn) tot (niets achtervolgend) rondrennen in huis om vervolgens weer te gaan slapen.

Door hun platte snuit kunnen ze als het erg warm is moeite hebben met ademhalen. Ze kunnen oververhit raken tijdens het wandelen en het is daarom beter ze vaak maar kort uit te laten. Door hun snuit te wassen kunt u problemen met de huidplooien voorkomen. Mopshonden staan erom bekend veel te niezen, snurken, hijgen en winden. Hun korte vacht heeft minimale verzorging nodig, een aantal keer per week kammen om de dode haren te verwijderen is voldoende. Zoals gezegd komt obesitas veel voor. Ook heupdysplasie en necrotiserende encephalitis komen soms voor.

Karakter

Mopshonden hebben een aanhankelijk en komisch karakter. Blije, kleine honden die genieten van uw gezelschap en knuffels. Ze zullen iedereen die ze ontmoeten besnuffelen en besputteren maar zijn jaloers op elk dier dat hun plek op uw schoot inneemt. Deze koppige hondjes kunnen lastig te trainen zijn, al zijn ze over het algemeen vrij inschikkelijk.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar mopshonden mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere brachycephalic syndrome (ademhalingsmoeilijkheden), heupdysplasie, staar, entropion (naar binnen rollen van het ooglid bij het sluiten van het oog), schade aan de ogen, epilepsie, patella luxatie (knieschijfontwrichting), allergieën en pug dog encephalitis (een erfelijke ontsteking van de hersenen).

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
 • Gewicht ca.: 6 - 9 kg
 • Hoogte: 25 - 28 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: kort
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
 • Rastype: schoothondje
 • Maat: Small
 • Energieniveau: medium
 • Benodigde beweging: tot 30 minuten

Gerelateerde producten

Mopshond afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Mopshond

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit ras. Klik hier om een beoordeling te schrijven.