Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Collie (langharig)

Een volwassen collie met een prachtige, zachte vacht Een mooie, gezonde collie die netjes in de aandacht zit Een close up van een collie's mooie, lange neus en puntige oren Een gezonde collie die keurig ligt te wachten Een mooie collie met een lange, zachte, bruine en witte vacht, hijgend De mooie lange, zachte, witte vacht van een collie Een mooie collie, hoog zittend, pronkend met zijn mooie, lange neus Een close up van de mooie scherpe oren en de mooie zachte vacht van een collie Een mooie volwassen collie's gezonde lange vacht en grote, borstelige staart Een intelligente volwassen collie die geduldig zit te wachten op een commando

Geschiedenis


De langharige collie is afkomstig uit Schotland/Wales waar deze hond werd gebruikt voor het hoeden van schapen. Het schotse type was groter en iets agressiever om de Highland schapen aan te kunnen, terwijl de welsh collie kleiner en vriendelijk was en voornamelijk werd gebruikt voor het hoeden van geiten. In de negentiende eeuw kruisten de Engelsen de twee rassen, hieruit is de collie voortgekomen die we vandaag de dag kennen. Het aantal collies nam toe toen koningin Victoria deze honden ging houden. De bekendste collie is Lassie, die ervoor zorgde dat de populariteit van het ras verder toenam. Deze hond heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan het schapenras dat hij moest hoeden, de cooley.

Gedrag


De collie is een intelligente hond, die zich altijd bewust lijkt te zijn van wat er om hem heen gebeurt. Ze kunnen goed omgaan met kinderen en andere huisdieren/honden als ze dit vanaf jonge leeftijd hebben geleerd. Hun herdersinstinct doet ze wel eens vergeten dat het niet nodig is om naar hielen van gezinsleden te happen, dus leer ze dit van jongs af aan. Het zijn goede waakhonden die altijd zullen aanslaan wanneer ze het idee hebben dat er iets niet in orde is. Blaffen kan een probleem zijn, dus leer ze van jongs af aan naar het commando "koest" te luisteren. Ze kunnen op hun hoede zijn naar onbekenden maar zijn niet verlegen. Hoewel ze zelden agressie zullen tonen moeten ze wel leren onbekenden in hun huis toe te laten. Leer ze dit van jongs af aan.

Collies zijn werkhonden, al is dit steeds minder het geval sinds de border collie deze taak van ze heeft overgenomen. Ze leren graag en willen u bekoren. Ze begrijpen snel nieuwe dingen en genieten van de interactie met mensen die bij training komt kijken. Door hun lieve en gevoelige karakter is een training gebaseerd op aanmoediging en beloning het meest geschikt. Verhef nooit uw stem tegen een collie. Ze zullen doen wat u van ze vraag zodra het kwartje valt en ze hebben een uitstekend geheugen. Dit is één van de makkelijkste rassen om te trainen en ze zijn dan ook goed in obedience, herding en agility.

Collies houden van beweging en hebben het nodig om rond te kunnen rennen en te spelen. Een dagelijkse, onaangelijnde, lange wandeling is noodzakelijk en ze vinden het altijd leuk om op ontdekking uit te gaan en andere honden te leren kennen. Ze luisteren uitstekend naar het commando "hier" en zijn goede hardloopmaatjes. Na een lange wandeling zijn ze in huis over het algemeen rustig en tevreden. Door hun lange vacht kunnen ze gevoelig zijn voor warm weer. Laat deze hond dus bij voorkeur 's ochtends vroeg of 's avonds uit om te voorkomen dat hij het te warm krijgt.

Kam de vacht wekelijks om dode haren te verwijderen en deze er mooi uit te laten zien. Het zijn vrij schone honden die er doorgaans voor zorgen dat hun vacht niet vuil wordt. Tweemaal per jaar verharen ze zwaar, grondig borstelen voorkomt dat u overal in huis haar zult vinden.

Gefokt als werkhond heeft de sterke collie zelden last van gezondheidsproblemen, hoewel heupdysplasie soms voorkomt. Collie Eye Anomaly (CEA) is een erfelijke ziekte die tot blindheid kan leiden. Maagtorsies (bloat) komen bij dit ras soms ook voor.

Karakter


Collies - zowel de langharige als de kortharige - hebben een gevoelig en opgewekt karakter. Deze bijzonder intelligente, vriendelijke honden staan graag aan uw zijde. Ze kunnen luidruchtig zijn, zeker als ze te lang alleen worden gelaten. Ze hebben een maatje nodig, of dit nu een mens is of een andere hond.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar collies mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere Collie Eye Anomaly (CEA: leidt tot blindheid), progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies: leidt tot blindheid), maagtorsies, epilepsie en canine cyclische neutropenie (Gray Collie Syndrome: een immuunziekte die doorgaans al tijdens de puppy-tijd tot de dood leidt).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 14 - 16 jaar
 • Gewicht ca.: 18 - 34 kg
 • Hoogte: 56 - 66 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang - Laag
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Collie (langharig) afbeeldingen

Hond die man kusjes geeft

Recente beoordelingen voor Collie (langharig)


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.