Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Teckel

Het gezonde lange lichaam van een kortharige teckel Een jonge chocoladebruine teckel met alerte ogen en oren De typische lange neus van de mooie, bruine teckel De mooie rode teckel met een lange, dikke vacht Twee mooie jonge volwassen teckels genieten van elkaars gezelschap Een teckel met een prachtige rode vacht, die pronkt met zijn lange lichaam Een teckel die pronkt met zijn mooie kleine baard Een teckel met een mooie zwarte vacht, die zijn kop uit het gras steekt Een close up van de mooie lange, zachte oren van een teckel Een gezonde, jonge teckel met een ongelooflijk zachte vacht Een gezonde volwassen teckel die pronkt met zijn prachtige lange lichaam Een prachtige, kleine teckel die buiten speelt

Breed Rating (2 Reviews)

Uiterlijk
Karakter
Weerstand
Tuin

Geschiedenis


De eerste geschreven bron waarin de teckel wordt vermeld dateert uit de zestiende eeuw, al bestaat dit hondenras waarschijnlijk al veel langer. In Duitsland wordt deze hond ook wel 'Dachshund' ('dashond') genoemd. De honden werden namelijk gefokt om dassen in een val te drijven, ze eruit te halen en te doden. Deze hond ving en doodde ook vossen en konijnen. Door hun lange lichaam met gespierde pootjes en grote voorpoten waren ze goed in staat in tunnels hun prooi te vangen. In Duitsland staan deze honden beter bekend als 'Dackel' en ook de naam 'sausage dog' is veel gehoord. De teckel komt voor in drie variëteiten, kortharig, langharig en ruwharig.

Gedrag


Teckels zijn speels, moedig en koppig. Ze zijn graag bezig en zijn altijd in voor avontuur. Het zijn goede gezinshonden die goed kunnen omgaan met kinderen (als ze respectvol worden behandeld) maar zijn wantrouwig naar onbekenden. Ze maken graag tunnels onder dekentjes en dekbedden. Voor een dergelijke kleine hond hebben ze een luide blaf waardoor het goede waakhonden zijn. Ze houden alles in de gaten en willen overal bij betrokken worden. Over het algemeen zijn teckels vrij koppig waardoor het trainen van deze hond een uitdaging kan zijn. En dat is zeker niet omdat ze u niet begrijpen, ze zijn gewoon uiterst onafhankelijk. Hoewel teckels zich meestal met name aan één persoon hechten (de voornaamste verzorger) zijn ze gelukkig binnen een gezin. Om ze in het gareel te houden is het van belang dat vanaf jonge leeftijd grenzen worden gesteld. Sommige mensen zijn van mening dat de poging deze hond te trainen zinloos is, maar het zijn intelligente honden die kunnen leren, als ze daar tenminste zin in hebben.

Teckels houden van het gezelschap van andere honden, zeker van soortgenoten. Vanwege hun jachtinstinct kunt u deze hond het beste aangelijnd uitlaten of in een omheind gebied. Hoewel ze korte pootjes hebben kunnen ze verrassend snel rennen en zullen elk gat in een hek waardoor ze kunnen ontsnappen ontdekken. Ze hebben dagelijks een redelijke hoeveelheid beweging nodig, al nemen ze genoegen met een flinke wandeling en spelen in de tuin. Omdat ze wat vinnig kunnen zijn naar onbekende honden is het van belang deze hond goed te socialiseren. Teckels kunnen last krijgen van rugproblemen (problemen met ruggenwervels). Deze honden hebben de neiging te dik te worden, dus wees niet te gul met het geven van lekkernijen.

Een mooie quote over de teckel van E. B White over zijn hond Fred - "When I address him, I never raise either my voice or my hopes. He even disobeys me when I instruct him to do something he wants to do...."

Karakter


Teckels hebben een moedig en lief karakter. Onderschat deze hond, gefokt voor de ondergrondse jacht op dassen en vossen, nooit. Ze houden van hun gezinsleden en kunnen goed omgaan met kinderen die hen respectvol behandelen.

Vroege socialisatie om te leren omgaan met andere honden en mensen is noodzakelijk. De kans bestaat dat deze hond niet samen kan worden gehouden met katten, al zijn er teckels die hier geen probleem mee hebben. Door hun verrassend luide blaf zijn het goede waakhonden.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar teckels mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heupdysplasie, intervertebrale discusdegeneratie (druk op de ruggengraat kan leiden tot verlamming) patellaluxatie (knieschijfontwrichting) en overgewicht.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 11 - 15 jaar
 • Gewicht ca.: 2 - 7 kg
 • Hoogte: 20 - 23 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Laag
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
 • Rastype: jachthond
 • Maat: Small
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Teckel afbeeldingen

Zit hij één keer per week stil!
Vrolijk gezicht
Hond
op een wandeling

Recente beoordelingen voor Teckel (2 van 2)


3 Sterren:

0

2 Sterren:

0

1 Ster:

0

Grote hond in klein lijf - Linda,

Deze man is mijn eerste kortharige teckel, hiervoor ruwharige gehad. Honden zijn klein van stuk maar groot van karakter . Nooit onderschatten want ze zijn vindingrijk en volhardend. Maar deze is heel vriendelijk naar iedereen en ook naar de huisgenoten: 2 katten. In de tuin moet ik wel de bloembollen in de gaten houden ;)


- Lucienne,

Onze langharige teckel is goed gesocialiseerd, is geboren in een gezin met kinderen dus hij is dol op kinderen. Hij heeft gelukkig totaal geen jachtinstinct dus hij kan heerlijk loslopen in het bos en is gehoorzaam als hij weer aangelijnd moet worden met het woordje ‘blijf’ staat hij direct stil. Moos is een schat van een hond, bijna 6 jaar oud.