Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Teckel

Geschiedenis

De eerste geschreven bron waarin de teckel wordt vermeld dateert uit de zestiende eeuw, al bestaat dit hondenras waarschijnlijk al veel langer. In Duitsland wordt deze hond ook wel 'Dachshund' ('dashond') genoemd. De honden werden namelijk gefokt om dassen in een val te drijven, ze eruit te halen en te doden. Deze hond ving en doodde ook vossen en konijnen. Door hun lange lichaam met gespierde pootjes en grote voorpoten waren ze goed in staat in tunnels hun prooi te vangen. In Duitsland staan deze honden beter bekend als 'Dackel' en ook de naam 'sausage dog' is veel gehoord. De teckel komt voor in drie variëteiten, kortharig, langharig en ruwharig.

Gedrag

Teckels zijn speels, moedig en koppig. Ze zijn graag bezig en zijn altijd in voor avontuur. Het zijn goede gezinshonden die goed kunnen omgaan met kinderen (als ze respectvol worden behandeld) maar zijn wantrouwig naar onbekenden. Ze maken graag tunnels onder dekentjes en dekbedden. Voor een dergelijke kleine hond hebben ze een luide blaf waardoor het goede waakhonden zijn. Ze houden alles in de gaten en willen overal bij betrokken worden. Over het algemeen zijn teckels vrij koppig waardoor het trainen van deze hond een uitdaging kan zijn. En dat is zeker niet omdat ze u niet begrijpen, ze zijn gewoon uiterst onafhankelijk. Hoewel teckels zich meestal met name aan één persoon hechten (de voornaamste verzorger) zijn ze gelukkig binnen een gezin. Om ze in het gareel te houden is het van belang dat vanaf jonge leeftijd grenzen worden gesteld. Sommige mensen zijn van mening dat de poging deze hond te trainen zinloos is, maar het zijn intelligente honden die kunnen leren, als ze daar tenminste zin in hebben.

Teckels houden van het gezelschap van andere honden, zeker van soortgenoten. Vanwege hun jachtinstinct kunt u deze hond het beste aangelijnd uitlaten of in een omheind gebied. Hoewel ze korte pootjes hebben kunnen ze verrassend snel rennen en zullen elk gat in een hek waardoor ze kunnen ontsnappen ontdekken. Ze hebben dagelijks een redelijke hoeveelheid beweging nodig, al nemen ze genoegen met een flinke wandeling en spelen in de tuin. Omdat ze wat vinnig kunnen zijn naar onbekende honden is het van belang deze hond goed te socialiseren. Teckels kunnen last krijgen van rugproblemen (problemen met ruggenwervels). Deze honden hebben de neiging te dik te worden, dus wees niet te gul met het geven van lekkernijen.

Een mooie quote over de teckel van E. B White over zijn hond Fred - "When I address him, I never raise either my voice or my hopes. He even disobeys me when I instruct him to do something he wants to do...."

Karakter

Teckels hebben een moedig en lief karakter. Onderschat deze hond, gefokt voor de ondergrondse jacht op dassen en vossen, nooit. Ze houden van hun gezinsleden en kunnen goed omgaan met kinderen die hen respectvol behandelen.

Vroege socialisatie om te leren omgaan met andere honden en mensen is noodzakelijk. De kans bestaat dat deze hond niet samen kan worden gehouden met katten, al zijn er teckels die hier geen probleem mee hebben. Door hun verrassend luide blaf zijn het goede waakhonden.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar teckels mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heupdysplasie, intervertebrale discusdegeneratie (druk op de ruggengraat kan leiden tot verlamming) patellaluxatie (knieschijfontwrichting) en overgewicht.

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 11 - 15 jaar
 • Gewicht: 2 - 7 kg
 • Hoogte: 20 - 23 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: kort
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
 • Rastype: jachthond
 • Formaat: Small
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Verwante producten

Teckel afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Teckel

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit ras. Klik hier om een beoordeling te schrijven.