Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Leonberger

Een volwassen leonberger, pronkend met zijn grote, sterke lichaam Een mooie, jonge leonberger met een korte, dikke puppy vacht Een close van de dikke zachte vacht en reusachtige tong van een leonberger Een gezonde, volwassen leonberger die zijn mooie, dikke vacht laat zien Een mooie, volwassen leonberger, netjes zittend, wachtend op wat aandacht. Een jonge leonberger met een smerige vacht, mooi liggend op de vloer Een leonberger die zijn gespierde lichaamsbouw laat zien Een close up van de mooie korte neus en zachte vacht van een leonberger Een gezonde volwassen leonberger met een mooie, dikke vacht Een prachtige mannelijke volwassen leonberger, pronkend met zijn mooie, sterke lichaamsbouw Een prachtige, volwassen leonberger genietend van wat beweging in de Snow

Geschiedenis


De Leonberger werd als ras officieel geregistreerd in 1846 door Heinrich Essig uit Leonberg, Duitsland. Er werd aangenomen dat het ras het gevolg was van een kruising tussen de sint-bernard, newfoundlander en Pyrenese berghond, maar omdat de vroegste beschrijving van deze honden uit 1585 dateert, is zijn werkelijke herkomst van het ras niet bekend. Ze werden gebruikt als boerderij honden, om kleine karren te trekken en als waakhond.

Gedrag


Leonbergers zijn echte gezinshonden die binnen de meeste huishoudens passen en het fijn vinden om bij mensen in de buurt te zijn. Zolang ze bij hun gezin kunnen zijn, zijn ze tevreden en gelukkig. Ze gaan uitstekend samen met andere huisdieren, honden en kinderen en hebben de neiging zich onderdanig op te stellen naar leden van hun mensenfamilie. Omdat het krachtige zwemmers zijn die van water houden worden ze nu vaak opgeleid tot reddingshonden. In sommige landen worden ze nog altijd ingezet om karren te trekken. Ze zijn intelligent, trouw, niet snel bang en speels. Het zijn vriendelijke honden die zelden agressie tonen.

Zoals voor alle hondenrassen geldt is training belangrijk, zeker omdat de Leonberger een grote hond is (een Leonberger die u uitlaat is niet fijn). Gehoorzaamheidstraining kan tijd kosten maar dit ligt meer aan hun dwaze, speelse karakter dan hun vermogen om te leren. Leonbergers hebben een dubbele vacht. De langere dekvacht licht plat op hun lichaam en bedekt de zachte ondervacht. Ze verharen rijkelijk. Regelmatig kammen is noodzakelijk. De vacht mag echter niet worden geschoren omdat dit ervoor kan zorgen dat de vacht gaat krullen waardoor de natuurlijke temperatuurregulatie ervan wordt verstoord. Hoewel het een groot ras is hebben ze niet heel veel beweging nodig. Een dagelijkse wandeling is voldoende om ze tevreden te houden, zolang ze maar bij u in de buurt kunnen zijn en de nodige aandacht krijgen.

Over het algemeen is de Leonberger een gezonde en sterke hond. Ze kunnen last hebben van bloat en het is daarom het beste om ze twee keer per dag te voeren in plaats van ze een grote maaltijd te geven.

Karakter


Leonbergers hebben een betrouwbaar karakter. Ondanks hun enorme formaat zijn het verrassend atletische honden die genieten van een redelijke dagelijkse wandeling. Naarmate deze honden volwassen worden zal hun instinct om te beschermen zich ontwikkelen. Agressie tegen andere honden kan bij dit ras een probleem zijn en het is niet verstandig twee leonbergers van hetzelfde geslacht samen te houden.

Vroege socialisatie en training is van belang om ervoor te zorgen dat u een goed afgerichte en respectvolle hond krijgt.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Leonberger mee te maken kan krijgen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, osteochondritis (ontsteking van het kraakbeen), ziekte van Addison (een hormoonziekte die voor ernstige symptomen zorgt), bloedstollingsziekten en hartziekten.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 6 - 9 jaar
 • Gewicht ca.: 50 - 77 kg
 • Hoogte: Reu 74 - 79 cm, teef 66 - 74 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: Land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: werkhond
 • Maat: zeer groot
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Leonberger afbeeldingen

Ragnar en Freya wachten op een wandeling

Recente beoordelingen voor Leonberger


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.