Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Komondor

Een gezonde volwassen komondor met een prachtig verzorgde dikke, witte vacht Het mooie gezichtje van een komondor en zijn lange, witte vacht Een komondor die zijn ongelooflijk lange benen laat zien. Een komondor met een lange, dikke vacht die op het gras ligt en een verdiende rust heeft Een komondor met een korte, krullende, witte vacht spelend in het gras Een komondor met een prachtige lange vacht, spelend in de Snow Een close up van een komondor's mooie zachte, witte vacht en zwarte ogen

Geschiedenis


De komondor (ook Hongaarse herdershond genoemd) werd in de twaalfde/dertiende eeuw door Koemanen naar Hongarije gebracht. De naam is afkomstig van Koman-dor, wat Koemanen hond betekent. Ze werden voornamelijk gebruikt als waakhond voor het beschermen van het erf en de veestapel. Omdat ze niet opvallen tussen de schapen zijn ze uitstekend in het pakken van roofdieren. In zijn thuisland Hongarije komt de komondor vrij veel voor, veel minder in de rest van de wereld.

Gedrag


De komondor is een groot hondenras dat zijn gezin en hun eigendom vurig bewaakt. Het zijn uitstekende waakhonden en hun grote formaat is vaak voldoende om ongewenste gasten op een afstand te houden. Omdat ze zelfstandig denken kunnen ze overheersend en eigenwijs zijn. Ze hebben een taak en dat is waar ze goed in zijn; beschermen. Over het algemeen passen ze goed binnen een gezin en komen overeen met andere huisdieren en katten. Sommige honden hebben echter problemen met andere honden, zelfs als ze hiermee zijn opgegroeid. Ze zullen instinctief kinderen hoeden en zijn heel goed met paarden en ander vee. Omdat ze de sterke neiging hebben om over hun eigenaren te waken is vroege socialisatie van groot belang. Om ze te laten wennen aan nieuwe situaties en mensen is interactie met mensen en het ontdekken van nieuwe plaatsen ook erg belangrijk. Nodig veel mensen bij u thuis uit om uw hond eraan te laten wennen dat bezoek welkom is zodat dit op latere leeftijd niet voor problemen gaat zorgen. Ze kunnen aanvankelijk zeer wantrouwig zijn naar onbekenden, tot het agressieve toe, maar als ze deze personen eenmaal hebben leren kennen zullen zijn hen toelaten in hun huis.

Komondors vinden trainen saai en om dit voor elkaar te krijgen moet u inventief zijn. Spelletjes en snacks werken goed en zorg ervoor dat u de trainingssessies kort houdt om te voorkomen dat u hun aandacht verliest. Pas rond de leeftijd van drie jaar zijn deze honden volledig volwassen. Ze zijn niet geschikt voor mensen die geen ervaring hebben met honden en hebben een stevige aanpak nodig, al mag u niet te streng zijn met u woorden. Binnenshuis zijn komondors rustig en zullen graag aan uw voeten liggen om u gezelschap te houden. Ze zijn rustig en op hun gemak bij hun eigenaren maar 's nachts kunnen ze rusteloos worden, wakker worden door elk geluid en zich zorgen maken over wat er buiten allemaal gaande is.

Ze hebben geen bijzonder hoog energielevel maar hebben wel dagelijks een behoorlijke wandeling nodig waarbij ze de mogelijkheid hebben om vrij rond te rennen. De vacht van komondors is uniek: de dichte 'koorden' zijn pas volledig ontwikkeld na twee jaar. Omdat het lang duurt voordat de vacht droogt, soms wel een dag, is zwemmen niet ideaal voor het ras (en de eigenaar). Om te voorkomen dat de koorden gaan klitten moeten deze regelmatig uit elkaar worden gehaald. Komondors verharen niet maar het verzorgen van de vacht kost behoorlijk wat tijd en moeite.

De komondor is een redelijk gezond ras. Heupdysplasie en bloat kan soms een probleem zijn.

Karakter


Komondors hebben een waardig en waaks karakter. Oorspronkelijk gefokt om te waken over kuddes en nog steeds een echte werkhond. Zeer beschermend over hun gezin en oké met andere huisdieren zolang ze begrijpen dat zij onderdeel uitmaken van hun gezin.

Pas op met onbekenden en onbekende dieren in de buurt van komondors. Door hun onafhankelijke karakter zullen ze zelf bepalen of iemand een vriend of een vijand is. Een regelmatige en stevige, doch eerlijke, training is van belang. Denk voordat u deze hond neemt goed na of deze hond is wat u zoekt.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar komondors mee te maken kunnen krijgen zijn heup- en elleboogdysplasie, bloat, entropion (naar binnen rollen van het ooglid bij het sluiten van het oog), staar en bepaalde oorproblemen.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
 • Gewicht: 45 - 60 kg
 • Hoogte: 58 - 64 cm +
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang - hypoallergeen
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Formaat: zeer groot
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Komondor afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Komondor


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.