Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Borzoi

Een volwassen borzoi met een mooie gezonde vacht Een close up van de typische spitse neus en scherpe oren van een borzoi Een licht bruin gecoate volwassen borzoi die rechtop staat Een opgroeiende borzoi pup die sterk staat Een zeer jonge en gezonde borzoi pup Een mooie, bruine en witte borzoi, pronkend met zijn lange, zachte vacht Een mooie borzoi's typische liggende positie Een close up van een borzoi's mooie lange neus en mooie zachte vacht Een close up van twee mooie, licht behaarde borzois, genietend van elkaars gezelschap Een volwassen borzoi met een lange, rimpelige vacht, die rechtop staat Twee gezonde, volwassen borzois die buiten hoog op de Snow

Geschiedenis


De oudste geschreven bron met betrekking tot de borzoi, ook barzoi of Russische wolfshond genoemd, dateert uit de zeventiende eeuw en beschrijft de jachtregels met deze hond. De hazenjacht was al in de vroege veertiende eeuw een populaire sport in Rusland. De borzoi werd gebruikt voor de jacht op konijnen, hazen en wolven. In Rusland werd de borzoi op grote schaal gefokt, waar de adel wel 100 van deze honden meenamen tijdens de wolvenjacht. Na de Russische Revolutie aan het begin van de twintigste eeuw verdween het ras bijna, op de honden in slechts een paar borzoi kennels na. Vandaag de dag zijn ze vooral te zien als showhonden en als huisdieren.

Gedrag


De borzoi is een statig en elegant ras dat weinig van zijn eigenaar eist. Het zijn goede gezinshonden die niets fijner vinden dan slapen in een comfortabel bed. Ze gaan goed samen met kinderen (indien zij hen respectvol behandelen) en andere huisdieren. Tegen onbekenden zullen ze een gereserveerde houding aannemen en hen misschien stilletjes nieuwsgierig benaderen. Ze zijn aanhankelijk en houden van het gezelschap van mensen, zonder steeds om aandacht van hun eigenaar te vragen. Het trainen van deze hond vraagt geduld omdat hij soms het idee kan hebben dat hij erboven staat. Ze zijn slim, gevoelig en hebben van nature respect voor mensen. Deze honden moeten rustig en vriendelijk worden behandeld en kunnen er niet tegen wanneer er tegen ze wordt geroepen. De borzoi kan het beste worden getraind met een leidende, duidelijke communicatie.

In huis kunnen borzois luie honden zijn maar zodra ze buiten zijn komt hun windhond karakter naar boven. Ze houden van rennen en zijn snel, binnen korte tijd leggen ze met een hazewindhond-achtige sprint een grote afstand af. Laat deze hond uit in een omheind gebied want zodra hij een konijn op het oog heeft zal hij ervandoor gaan. Ook aangelijnd kan deze hond aan zijn beweging komen al is hij het gelukkigst wanneer hij vrij kan rondrennen. Wanneer een borzoi niet luistert naar het commando 'hier' dan komt dat niet omdat hij dit niet wil, maar omdat hij eeuwenlang is gefokt om zo snel mogelijk te rennen. Ze blaffen zelden en het zijn dan ook geen goede waakhonden. Wanneer ze liggen te slapen zullen ze slechts hun kop optillen om te zien wie er aan de deur staat, als ze ten minste niet te diep liggen te slapen. Ze hebben een eigen plek nodig waar ze tot rust kunnen komen.

Deze honden hebben relatief vaak last van maagtorsies. Ook zijn ze gevoelig voor verdovingen.

Karakter


Borzois hebben een onafhankelijk en gevoelig karakter. Zonder dat dit afdoet aan de aanhankelijkheid naar hun eigenaren, stellen deze honden zich binnenshuis gereserveerd en rustig op en bewaren hun energie voor snelle sprints wanneer ze buiten zijn. Ze zijn neutraal naar onbekenden. Ze vinden het erg leuk om kleine dieren te achtervolgen waardoor ze niet geschikt zijn om samen met katten te worden gehouden, tenzij ze hier op jonge leeftijd mee om hebben leren gaan.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar Borzois mee te maken kunnen krijgen zijn verschillende soorten botproblemen, maagtorsies en hartproblemen.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
 • Gewicht: 25 - 47 kg
 • Hoogte: Minimaal 71 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium - dubbel
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: jachthond
 • Formaat: Large
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Borzoi afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Borzoi


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.