Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Curly coated retriever

Een zwarte, jong volwassen gekrulde retriever die hoog zit Een mooie, jonge zwarte gekrulde retriever die ligt Een mooie dikke, zwart harige reu met krullende vacht Een erg vermoeide, jonge gekrulde retriever die ligt De sterk gevormde kop en de geringde vacht van de krulharige retriever

Geschiedenis


De curly coated retriever, kortweg curly, is aan het einde van de achttiende eeuw ontstaan in Engeland waar het ras werd gebruikt voor de jacht op (water)vogels. Het ras stamt vermoedelijk af van de ierse waterspaniël die werd gekruist met de poedel. Dit resulteerde in een uitstekende waterhond met een dichte, waterafstotende krulvacht die er tevens voor zorgde dat er geen begroeiing in verstrikt kon raken.

Gedrag


De curly coated retriever is een lieve, uitbundige hond die graag deel uitmaakt van het gezinsleven. Het zijn fantastische huisdieren die goed samengaan met kinderen en ze zullen, hoewel ze gereserveerd zijn naar onbekenden, vrijwel nooit agressie tonen. Ze hebben een aangename, lage blaf die ze maar zelden gebruiken. De curly coated retriever is toegewijd aan zijn gezin en het is belangrijk om deze hond vanaf jonge leeftijd kennis te laten maken met onbekenden. Curlies worden langzaam volwassen en kunnen zich de eerste jaren als grote (soms dwaze) puppy's gedragen. Het zijn zachtaardige en lieve honden die u graag behagen.

Deze intelligente werkhonden kunnen zich snel gaan vervelen en hebben, om dit te voorkomen, een taak nodig. Als u niet met uw hond in het veld kunt 'werken' dan zult u veel met hem moeten spelen om te voorkomen dat hij vernielzuchtig wordt. Agility en retrieval competities zijn voor deze honden een goede manier om hun energie kwijt te kunnen. Wanneer de curly coated retriever eenmaal zijn puppy-tijd is ontgroeid zal hij over het algemeen luisteren als u hem bij u roept. Ze zijn dol op wandelen en hebben bergen energie, en het is daarom van belang dagelijks lange wandelingen te maken. Als ze eenmaal uit zijn geweest vinden ze het prima om in huis te relaxen en zijn ze niet veeleisend. Curlies houden van water en zwemmen en zullen uren achter elkaar een speeltje apporteren wanneer u het voor ze in het water gooit. De training dient rustig maar duidelijk te zijn. Bij herhaling van hetzelfde commando gaan deze honden zich vervelen en het is daarom het beste vaak van tactiek te veranderen. Omdat ze vrij snel nieuwe dingen leren is de training van de curly coated retriever doorgaans niet moeilijk.

Als de curly coated retriever in de rui is moet zijn vacht zo nu en dan worden gekamd, al is te vaak kammen niet goed voor de krullen. De vacht kan zo nu en dan worden bijgeknipt. De vacht onderhoudt zichzelf en droogt snel, al moet in de gaten worden gehouden dat er geen klitten ontstaan. De vachtkleur van deze honden is zwart of leverkleurig. Dit over het algemeen gezonde ras kan last hebben van heupdysplasie.

Karakter


Curly coated retrievers hebben een zelfstandig doch gehoorzaam karakter. Deze intelligente honden houden van lange wandelingen en hebben veel beweging nodig. Curly coated retrievers kunnen druk zijn in huis al kan dit worden voorkomen door ze voldoende beweging te geven. Het is van belang duidelijk te maken wie de baas is door middel van een consequente obedience training.

Over het algemeen kan deze hond goed omgaan met kinderen en andere honden hoewel vroege socialisatie, zoals bij elk ras, van belang is.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de curly coated retriever mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, hartproblemen en kanker.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 9 - 14 jaar
 • Gewicht: 22,7 - 40,9 kg
 • Hoogte: 58 - 68 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium - hypoallergeen
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: vogelhond
 • Formaat: Large
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Curly coated retriever afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Curly coated retriever


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.