Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Duitse staande hond (draadhaar)

Geschiedenis

Duitse staande hond (draadhaar) komt in Duitsland al voor sinds de late negentiende eeuw, waar de hond werd gefokt voor de jacht op wild. Het ras is een kruising tussen de griffon, poedelpointer en duitse staande korthaar. Jagers wilden een middelgrote hond met een ruwharige vacht om te voorkomen dat deze vast kwam te zitten in dichte bosgrond. De duitse staande hond (draadhaar) bewees zichzelf als makkelijk te trainen en bedreven jager, retriever en waakhond. Ze werken graag op het land maar ook in het water.

Gedrag

De duitse staande hond (draadhaar) is een actieve hond die altijd bezig is. Ze hebben veel beweging nodig en passen het beste bij een actief gezin dat veel buiten is. Ze adoreren hun eigenaren en dit kan ervoor zorgen dat ze wat bezitterig over hen worden. Over het algemeen gaan ze goed samen met kinderen en andere honden. Hun sterke jachtinstinct zorgt ervoor dat ze de neiging hebben achter katten of andere kleine dieren aan te rennen. De duitse staande hond (draadhaar) zal u overal volgen, zelfs in de badkamer. Omdat ze zo'n sterke band vormen met hun eigenaar kunnen ze niet goed alleen worden gelaten. Begin vroeg met trainen zodat uw hond eraan went om korte tijd alleen te worden gelaten en te voorkomen dat hij vernielzuchtig wordt.

De duitse staande hond (draadhaar) kan zich goed aanpassen en raakt snel gewend aan routine. Ze kunnen gereserveerd zijn naar onbekenden, dus vroege socialisatie is van belang. Het zijn goede waakhonden. Omdat ze erg graag leren is dit ras relatief makkelijk te trainen. Om het meeste uit ze te halen hebben ze een ferme, positieve aanpak nodig, maar op den duur zullen ze alles leren en kunnen. Hoe meer ze leren, des te meer ze willen leren. Omdat ze zich snel vervelen zijn activiteiten zoals obedience, tracking of agility heel geschikt. Naar het commando 'hier' luisteren niet alle honden even goed, dit verschilt per individu, dus besteed hier voldoende tijd aan tijdens hun training. Om hun energie kwijt te kunnen hebben ze dagelijks minstens één, maar liever twee, lange wandelingen nodig. Om te voorkomen dat ze binnenshuis probleemgedrag gaan vertonen moeten ze buiten kunnen rennen en hun energie kwijt kunnen. Een vermoeide hond zal zich zelden misdragen.

De duitse staande hond (draadhaar) heeft een dubbele vacht. Tijdens de winter wordt de ondervacht dikker en zorgt voor isolatie. De draadharige vacht biedt bescherming tegen een ruwe ondergrond en is enigszins waterafstotend. De vacht moet ongeveer 2.5cm lang worden gehouden, tweemaal per jaar worden gestript en wekelijk worden gekamd. Over het algemeen een gezond ras, al komen heupdysplasie en hartziekten voor.

Karakter

De atletische duitse staande hond (draadhaar) heeft een vriendelijk karakter. Gefokt om taai te zijn, zullen deze honden zich altijd een weg weten te banen door de dichtste begroeiing. Ze houden van rennen, rondzwerven en werken. Overweeg alleen een duitse staande hond (draadhaar) als u tijd heeft om deze hond dagelijks veel beweging te geven.

De meeste honden zullen een sterke band met de leden van hun gezin vormen en wantrouwig zijn naar onbekenden. Door hun sterke jachtinstinct is het lastig deze hond samen met katten te houden. Ook kunnen ze agressie tonen naar andere honden.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar de duitse staande hond (draadhaar) mee te maken kan krijgen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, maagtorsies, entropion (afwijking waarbij een ooglid bij het sluiten van het oog naar binnen rolt en irritatie van de oogbol veroorzaakt), hypothyreoïdie en hartziekten.

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 9 - 12 jaar
 • Gewicht: 27 - 32 kg
 • Hoogte: 56 - 66 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: medium - dubbel
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: vogelhond
 • Formaat: groot
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Verwante producten

Duitse staande hond (draadhaar) afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Duitse staande hond (draadhaar)

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit ras. Klik hier om een beoordeling te schrijven.