Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Beierse bergzweethond

Een bavariaanse berghond die heel koninklijk ligt te kijken Een bavariaanse berghond die ligt te pronken met zijn mooie oren Een mooie bavariaanse berg die ligt te geeuwen Een knappe bavariaanse berghond die gaat zitten Een soppige bavariaanse berg die ligt met grote bruine ogen Een gelukkige bavariaanse berghond speelt met een bal Een sterke bavariaanse berghond op gras

Geschiedenis


De Beierse bergzweethond is ontstaan in Duitsland. Het ras is het gevolg van een opzettelijke kruising tussen een Hannoveraanse en Beierse zweethond, om een sterke en goed te trainen speurhond te ontwikkelen. Ze werden door jagers gebruikt om gewond groot wild op te sporen in heuvelachtige gebieden. Vanwege hun lichte frame en kleine formaat bleek deze hond hiervoor erg geschikt. Het ras werd populair in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije en er werd in 1912 een officiële rasvereniging opgericht.

Gedrag


De Beierse bergzweethond is een stabiele, evenwichtige hond die het fijn vindt om bij mensen in de buurt te zijn. Ze kunnen wat verlegen en op hun hoede zijn rond onbekenden maar zijn zelden agressief, ze zullen hen gewoon van een afstandje aanschouwen. Deze hond zal u waarschuwen wanneer er iemand aan de deur staat maar zijn hopeloze waakhonden. Ze zijn goed met kinderen en zullen van iedereen in het gezin aandacht vragen en een sterke band met hen vormen. Omdat ze het niet fijn vinden om alleen te worden gelaten en last kunnen hebben van verlatingsangst, zijn deze honden het best op hun plaats binnen een gezin waar iemand het grootste deel van de dag met ze door kan brengen. Door hun jachtinstinct kan het zijn ze niet goed overweg kunnen met katten in huis. Als ze echter van jongs af aan gewend zijn aan katten, kunnen ze vreedzaam samenleven. Deze hond kruipt graag tegen u aan, terwijl hij met zijn staart kwispelt en u liefdevolle likjes geeft.

Omdat het een werkhond is heeft de Beierse bergzweethond een duidelijke training nodig met heldere commando's. Ze moeten stevig en continu worden getraind waarbij gebruik wordt gemaakt van uiteenlopende methodes om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Het bij u roepen van deze hond is het lastigst om aan te leren omdat deze hond eeuwenlang is gefokt om een spoor te volgen. Ze zullen een geur kilometers ver najagen als ze niet zijn aangelijnd. Het is dan onmogelijk ze weer bij u te krijgen, wat u ze ook aanbiedt. Het zijn behendige, snelle honden en de kans is klein dat u ze in kunt halen wanneer ze van u wegrennen.

De Beierse bergzweethond heeft dagelijks veel beweging nodig. Ze hebben een uitstekend uithoudingsvermogen voor wandelen/rennen en zijn dus heel geschikt als hardloopmaatje. Deze honden hebben een taak nodig om uit te voeren, speur- en behendigheidstrainingen zijn een manier om deze hond fysiek en mentaal uit te dagen. Deze honden zijn tevreden wanneer ze buiten zijn en met hun gezin kunnen wandelen.

De Beierse bergzweethond heeft een gladde maar dichte vacht om hem te beschermen tegen bosgronden en moet een paar keer per week worden gekamd.

Dit is een erg gezond ras dat niet veel last heeft van ziektes. Ze zijn sterk en laten niet snel merken wanneer ze gewond zijn of zich niet goed voelen. Het is daarom belangrijk om de gezondheid van deze hond goed in de gaten te houden. Heupdysplasie en epilepsie komen net als oorinfecties bij dit ras soms voor.

Karakter


De Beierse bergzweethond heeft een aanhankelijk en moedig karakter. Binnenshuis zijn ze rustig en toegewijd aan hun gezin, maar zodra ze buiten op het platteland zijn zullen ze tot zichzelf komen en doen dan niets liever dan hun sterke neus volgen. Hierdoor kan het moeilijk zijn deze hond te trainen, zeker in combinatie met hun atletische eigenschappen en uithoudingsvermogen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Beierse bergzweethond mee te maken kan krijgen zijn heupdysplasie en entropion (bij het sluiten van het oog rolt het ooglid naar binnen, dit kan de oogbol irriteren).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
 • Gewicht: 20 - 25 kg
 • Hoogte: 43 - 51 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: kort
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: land
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: jachthond
 • Formaat: Medium
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Beierse bergzweethond afbeeldingen

Bgs

Recente beoordelingen voor Beierse bergzweethond


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.