Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Groenendaeler Honden

Een mooie belgische herdershond (groenendaeler) zittend Een mooie belgische herdershond (groenendaeler) liggend Een pluizige belgische herdershond (groenendaeler) pup Een liefhebbende belgische herdershond (groenendaeler) met haar puppy De vier soorten belgische herdershonden (groenendaeler, laekenois, malinois, tervueren) Een mooie belgische herdershond (groenendaeler) liggend op een wandeling Een pluizige belgische herdershond (groenendaeler) rent met een bal Een vrolijke belgische herdershond (groenendaeler) stuiterend op het platteland

Breed Rating (1 Reviews)

Uiterlijk
Karakter
Weerstand
Tuin

Geschiedenis


De Groenendaeler is één van de vier Belgische herdershonden, de andere drie zijn de Mechelse herder, de Laekense herder en de Tervuerense herder. Tegen 1959 werd de soortnaam 'Belgische herder' opgedeeld en werd de Groenendaeler een op zichzelf staand ras. Het ras werd vernoemd naar de Groenendael kennels die sinds 1893 de puur zwarte herder fokte.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de honden gebruikt als wachters en boodschappers en werden steeds populairder als huisdier. In Amerika staat de hond bekend als "Belgian Sheepdog".

Gedrag


De Groenendaeler is een waaks, alert en trouw hondenras met een sterke drang zijn gezin te beschermen. Ze kunnen goed omgaan met kinderen als ze hiermee zijn opgegroeid maar kunnen net als andere herdershonden de neiging hebben ze te hoeden. Over het algemeen komen ze goed overeen met andere honden in huis en kunnen vredig samenleven met katten. Omdat ze aanvankelijk wantrouwig zijn naar onbekenden en erg beschermend over hun huis kunnen zijn, is het van belang dat deze hond vroeg wordt gesocialiseerd. Nodig als deze hond jong is zoveel mogelijk mensen bij u thuis uit om ze te laten wennen aan bezoek. Hun onafhankelijke en beschermende aard kan voor problemen zorgen wanneer ze niet vanaf jonge leeftijd gewend zijn geraakt aan verschillende mensen, plaatsen, geluiden, etc.

Het trainen van dit intelligente ras is eenvoudig, ze willen leren en werken graag voor u. Wel kunnen ze proberen om de leiding over te nemen en hebben dan ook een stevige, consequente training nodig. Ze vervelen zich snel en om dit te voorkomen dient u gebruik te maken van verschillende trainingstechnieken om het beste uit ze naar boven te halen. Spel is belangrijk en draagt bij aan hun training door het leuker voor ze te maken. Deze honden worden timide wanneer ze te ruw worden behandeld. Omdat de Groenendaeler snel leert en betrouwbaar is worden ze vaak gebruikt door beveiligingsbedrijven en als politiehond. Ze hebben een zelfverzekerde, eerlijke eigenaar nodig die zijn mannetje staat om te voorkomen dat ze de rol van top dog op zich nemen.

Groenendaelers hebben veel energie en hebben voldoende lange wandelingen nodig om hun natuurlijke spanning te verlagen. Het is een goed hardloopmaatje dat het ook heerlijk vindt om met een frisbee of bal in de tuin te spelen, al hebben ze zeker één lange wandeling per dag nodig. Als ze te weinig beweging krijgen zal dit ras destructief gedrag gaan vertonen en gedragsproblemen ontwikkelen. Dit ras is goed in behendigheids-, gehoorzaamheids-, herder en flyballcompetities. Het is tevens een manier om ze hun energie te laten gebruiken en de band met hun eigenaar te versterken.

De vacht van de Groenendaeler is lang en dicht en heeft behoorlijk wat verzorging nodig. Ze moeten ongeveer om de dag worden gekamd en dagelijks wanneer ze in de rui zijn.

Dit ras kent geen grote gezondheidsproblemen. Heupdysplasie en hypothyreoïdie (tekort aan schildklierhormonen) komen soms voor.

Karakter


De Belgische herder (Groenendaeler) heeft een opgewekt en gehoorzaam karakter. Door het territoriale instinct van deze honden zijn het uitstekende waakhonden die hun familie en huis beschermen. Vanzelfsprekend houdt dit in dat ze onbekenden wantrouwen en niet geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Ze zijn erg atletisch en hebben veel beweging en training nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen en binnenshuis destructief gedrag zullen vertonen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Groenendaeler mee te maken kan krijgen zijn onder andere epilepsie, allergieën, oogziekten, hypothyreoïdie en heup- en elleboogdysplasie.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 13 - 14 jaar
 • Gewicht ca.: 25 - 30 kg
 • Hoogte: 56 - 66 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Groenendaeler afbeeldingen

Darcy, Fingal en Byron

Recente beoordelingen voor Groenendaeler (1 of 1)


4 Sterren:

0

3 Sterren:

0

2 Sterren:

0

1 Ster:

0

41 jaar groenendaeler - Lambert,

Hallo, niet helemaal eens met U menig over de groenendaeler, fijne hond in gezin met 3 kinderen drukke praktijk aan huis. Ik ben de hoofd van de roedel, zeer gehoorzame honden, wandelen fietsen, behendigheid. Bejaarden knuffelen, mensen met verstandelijke beperking, uit nu schulp halen. Een goede groenendaeler doet dit. Met vriendelijke groet, Trijnie Koops