Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Shiba

Geschiedenis

De shiba, ook shiba ino genoemd komt oorspronkelijk uit Japan. Het ras werd gebruikt voor de jacht op klein wild. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het ras bijna uitgestorven door het uitbreken van hondenziekte. Een paar jaar na de oorlog werden shiba's aangetroffen op het platteland waarmee fokprogramma's werden gestart. Aan het einde van de jaren 1940 werd het ras door de Japanse Kennel Club geregistreerd.

Het woord 'shiba' betekent in het Japans kreupelhout omdat de vacht van deze honden lijkt op kreupelhout in de herfst. In Japan is de shiba erg populair en ook in de Verenigde Staten neemt de populariteit van het ras toe. Het is de kleinste van de japanse spitzen.

Gedrag

Shiba's zijn moedig, zelfverzekerde en alerte honden die altijd in zijn voor actie. Ze zijn trouw en aanhankelijk naar de mensen rondom hen. Ze kunnen goed omgaan met kinderen, zolang ze door hen met respect worden behandeld. Als ze samen met katten zijn opgegroeid kunnen ze hiermee samenleven al hebben ze de neiging om op kleine dieren te jagen. Ze zijn van nature wantrouwig naar onbekenden en om te voorkomen dat ze te beschermend worden over hun gezin en huis is het van belang ze zo vroeg mogelijk te socialiseren.

In plaats van eigenwijs wordt de shiba ook wel beschreven als een 'vrijdenkend'. Ze kunnen zich eigenaardig gedragen rond het delen van voer, territorium en speeltjes. Door ze dit op jonge leeftijd te leren voorkomt u gedragsproblemen op latere leeftijd en maakt u duidelijk wie de baas is. Als er kinderen in de buurt zijn kunt u speeltjes het best wegnemen, gewoon om mogelijke problemen te voorkomen.

Door hun karakter kan hun training vrij lang duren. Ze zijn intelligent en kunnen leren, maar wel op hun eigen tempo. Door ze de indruk te geven dat iets vanuit henzelf komt vergemakkelijkt u de training en ook voedsel kan als een goede motivatie werken. Toch is geduld altijd vereist. Ze hechten zich snel aan hun eigenaar en kunnen erg speels zijn, iets dat ook van pas kan komen bij hun training. Maar wees zelfverzekerd om te voorkomen dat uw hond de overhand neemt. Train dagelijks een paar minuten tijdens het wandelen om ze aan hun plaats te herinneren en om ervoor te zorgen dat uw hond zich tot een evenwichtig dier ontwikkelt. Shiba's hebben dit nodig en hun training dient hun hele leven lang voort te duren.

Door hun jachtinstinct zijn ze doof voor het commando 'hier' en zullen ervandoor gaan als ze een kat of een eekhoorn zien. Laat ze daarom uit in een omheind gebied of aan de lijn. Shiba's zijn geen veeleisende honden maar ze hebben wel elke dag een behoorlijke wandeling nodig om ervoor te zorgen dat ze fit blijven en mentaal genoeg worden uitgedaagd. Het zijn uitstekende wandelmaatjes die urenlang kunnen lopen zonder vermoeid te raken.

De shiba is zeer schoon op zichzelf en zal proberen te voorkomen dat hij vies wordt. Ze moeten regelmatig worden gekamd om dode haren te verwijderen al is het doorgaans niet nodig om ze een bad te geven (bovendien beïnvloedt dit de natuurlijke waterdichtheid van de vacht negatief). Als ze in de rui zijn verliezen ze een hele hoop haar.

Het ras is gevoelig voor heupdysplasie en patella luxatie (knieschijfontwrichting).

Karakter

Shiba's hebben een dapper en eigenzinnig karakter. Dit is geen ras voor mensen die nooit eerder een hond hebben gehad. Met hun grote jachtinstinct en wendbaarheid kunt u uw handen vol hebben aan deze hond. Ze hebben een zelfverzekerde eigenaar nodig die zeer strikt kan zijn in de trainen en veel gecontroleerde beweging kan bieden. Shiba's kunnen erg luidruchtig zijn, een eigenschap die van pas komt als u ze als waakhond houdt.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar de shiba mee te maken kan krijgen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, patella luxatie (knieschijfontwrichting), ziekte van Legg-Calvé-Perthes (aandoening aan het heupgewricht, kan leiden tot kreupelheid), staar, progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies wat kan leiden tot blindheid), allergieën en hartziekten.

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
 • Gewicht: 6.8 - 11 kg
 • Hoogte: 33 - 41 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: kort - dubbel
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: gezelschapshond
 • Formaat: medium
 • Energieniveau: medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Verwante producten

Shiba afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Shiba

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit ras. Klik hier om een beoordeling te schrijven.