Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Finse lappenhond

Een finse lapphund met een geweldige dikke zwart-witte vacht Een bruin met witte finse lapphund die geduldig zit te wachten op een commando Een gezonde volwassen finse lapphund met mooie lange spitse oren Een volwassen finse lapphund met een prachtige dikke vacht Een mooie finse lapphund met een dikke zachte vacht zittend in de Snow Een mooie finse lapphund met een dikke zachte witte vacht Een close up van de mooie korte neus en zachte vacht van een finse lapphund Een close up van de spitse oren van een finse lapphund

Geschiedenis


De Finse lappenhond, of Suomenlapinkoira, is afkomstig uit Finland waar hij door de Sami werd gebruikt om rendieren over de bevroren toendra te drijven. Zoals schaapshonden schapen drijven, dreven Finse lappenhonden rendieren over water en land. De precieze herkomst is niet bekend, maar de lappenhond bestaat al duizenden jaren en waren goed aangepast aan het werken in de harde omstandigheden. Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal Finse lappenhonden af, al hebben de rasverenigingen zich ervoor ingezet het aantal toe te laten nemen. Buiten Scandinavië zijn deze honden niet erg bekend, maar het zijn populaire huisdieren die ook nog altijd als werkhond worden gebruikt.

De Sami (Lappen) zeggen: "Geef de eerste hap (van je maaltijd) aan je hond en hij zal harder voor je werken."

Gedrag


De Finse lappenhond is dapper, intelligent en trouwe hond aan zijn eigenaar. Het zijn goede gezinshonden die van nature affiniteit hebben met kinderen, oudere mensen en mensen met een handicap waardoor ze bijzonder geschikt zijn als therapiehond. Over het algemeen gaan ze goed samen met andere honden/katten in huis, al helpt het als ze hiermee zijn opgegroeid. Ze zijn waaks en zullen u laten weten wanneer er iemand aan de deur staat. Omdat ze de neiging hebben naar alles te blaffen wat ze niet kennen is het belangrijk ze vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan nieuwe mensen, plaatsen en situaties. Als ze aandacht krijgen van onbekenden zullen ze doorgaans vriendelijk tegen hen zijn. Verlegenheid is geen karaktereigenschap van dit ras!

Met hun snelle brein en slimme manieren houden Finse lappenhonden ervan om iets te doen te hebben en zullen soms proberen andere honden en kinderen te hoeden. Omdat ze eigenwijs kunnen zijn heeft deze hond een duidelijke en consequente training nodig. Als lappenhonden iets leren zullen ze het niet meer vergeten. Ook zijn ze gehoorzamen dan de meeste andere hondenrassen en luisteren ze goed naar het commando "hier". Hierbij moet wel worden opgemerkt dat ze kunnen afdwalen als ze een interessant geur op het spoor zijn. Zoals voor alle rassen geldt, zorgt een interessante training ervoor dat uw hond er meer plezier aan beleeft en sneller zal begrijpen wat u bedoelt. Omdat ze de neiging kunnen hebben om aan de riem te trekken is het van belang deze hond vanaf jonge leeftijd aan de voet te leren lopen. Ze behagen u graag en zijn dan ook goed in agility en obedience.

Lappenhonden hebben een gemiddelde tot hoge behoefte aan beweging en zijn goede hardloopmaatjes. Ze kunnen kilometers lopen en worden zelden moe waardoor ze een geschikt gezelschap zijn voor hikers. Waar u ook gaat, ze zullen u volgen en lijken te houden van het buitenleven en het gezelschap van hun baasje. Buiten zijn het levendige honden die doorgaans goed omgaan met andere honden die ze tijdens een wandeling tegenkomen. Als ze voldoende beweging krijgen zijn deze honden rustig in huis.

Hun dikke dekvacht raakt amper in de knoop en hoeft slechts zo nu en dan te worden gekamd. Hun dichte ondervacht houdt ze warm en droog.

Lappenhonden hebben zelden last van grote gezondheidsproblemen, al komt progressieve retina atrofie soms voor, net als staar.

Karakter


Finse lappenhonden hebben een actief en alert karakter. Het zijn goede waakhonden die u zullen waarschuwen als er bezoek is, al zullen ze iedereen welkom heten. Het zijn sociale en speelse honden die vanaf dat ze puppy's zijn gesocialiseerd moeten worden. Wandel en speel dagelijks met ze om ze gelukkig te houden! Omdat de Finse lappenhond behoorlijk zelfverzekerd kan zijn moet de training op jonge leeftijd worden gestart. Zo voorkomt dat ze te eigenwijs worden en het idee krijgen dat ze alles beter weten.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Finse lappenhond mee te maken kan krijgen zijn onder andere progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies wat tot blindheid kan leiden), staar en heupdysplasie.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 14 jaar
 • Gewicht ca.: 15 - 24 kg
 • Hoogte: 40 - 51 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium - dubbel
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Finse lappenhond afbeeldingen

Een jong meisje zat in een keuken met een zwarte pluizige hond die met een bal speelde

Recente beoordelingen voor Finse lappenhond


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.