Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Collie (kortharig)

Gladde-collie-op-witte-achtergrond Smooth-collie-lying-in-grass Gladde-collie-met-puppies Glad-collie-agility Gladde-colliegras Gladde-collie-vader-en-zoon

Geschiedenis


De geschiedenis van de kortharige collie lijkt op de van de langharige collie, al is hun herkomst niet geheel duidelijk. Ze zijn ontstaan in Schotland en ondergingen verschillende veranderingen waaruit de kortharige collie is voortgekomen. Deze zeer intelligente honden waren de eerste keuze van herders. De meeste organisaties beschouwen de kort- en langharige collie als hetzelfde ras. In het Verenigd Koninkrijk worden ze als twee aparte rassen gezien.

Gedrag


Vriendelijk, rustig en makkelijk te training en daarom een heel geschikte hond voor gezinnen. Door hun herdersinstinct kan het aanvankelijk lastig zijn om met ze te werken, maar de liefde voor hun gezin maakt dit de ideale gezelschapshond. Ze houden van kinderen, huisdieren en andere honden en tonen zelden agressie. Wel blaffen ze veel en het is daarom belangrijk dat ze van jongs af aan leren dat overmatig blaffen niet is toegestaan. Collies zijn goede waakhonden. Zorg ervoor dat ze voldoende gezelschap hebben, ze hebben het echt nodig om bij mensen in de buurt te zijn.

Collies zijn makkelijk te trainen en reageren het beste op een vriendelijke en rustige aanpak. Ze hebben een sterke drang om u te behagen en willen bij u in de buurt zijn en zoveel mogelijk worden betrokken bij uw dagelijkse activiteiten. Ze vinden het niet fijn om alleen te worden gelaten en kunnen vernielzuchtig worden als ze zich vervelen of niet voldoende beweging hebben gehad. Zowel de kort- als langharige collie is goed in obedience, tracking en herding competities en werkt graag voor zijn eigenaar. Deze intelligente en werklustige honden worden wel als assistentiehonden gebruikt.

Dit is een actief ras dat veel beweging nodig heeft en de kans moet hebben om rond te rennen en zijn omgeving te verkennen. Over het algemeen luisteren ze uitstekend naar het commando 'hier', al kunnen ze op het platteland achter schapen aanrennen. Kortharige collies zijn atletischer en actiever dan hun langharige tegenhangers, maar als ze eenmaal uit zijn geweest zullen ze binnen tevreden aan uw voeten liggen slapen.

Hun korte vacht moet regelmatig worden gekamd om dode haren te verwijderen, verder heeft hun vacht weinig verzorging nodig.

Collie Eye Anomaly (CEA) is erfelijke aandoening die met het ras in verband wordt gebracht. Ook heupdysplasie en bloat komen voor. Collies kunnen last hebben van bepaalde stoffen die worden gebruikt in vlooien- en tekenbehandelingen. Hiervoor zijn bloedtest beschikbaar.

Karakter


Collies - zowel de langharige als de kortharige - hebben een gevoelig en opgewekt karakter. Deze bijzonder intelligente, vriendelijke honden staan graag aan uw zijde. Ze kunnen luidruchtig zijn, zeker als ze te lang alleen worden gelaten. Ze hebben een maatje nodig, of dit nu een mens is of een andere hond.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar collies mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere Collie Eye Anomaly (CEA: leidt tot blindheid), progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies: leidt tot blindheid), maagtorsies, epilepsie en canine cyclische neutropenie (Gray Collie Syndrome: een immuunziekte die doorgaans al tijdens de puppy-tijd tot de dood leidt).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 14 jaar
 • Gewicht ca.: 18 - 34 kg
 • Hoogte: 56 - 66 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Laag
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Collie (kortharig) afbeeldingen

Een mooie hond die bij de zee staat.

Recente beoordelingen voor Collie (kortharig)


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.