Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Skyeterriër

Een zwarte skye terrier met een prachtig verzorgde vacht en nette baard Een skye terrier met een mooie zachte, witte vacht Een skye terrier met een ongelooflijk lange, witte vacht Een close up van de ongelofelijke grote, zachte oren van een skye terrier Een gezonde volwassen skye terrier pronken met zijn prachtige lange vacht Twee skye terrier's die hun kop tegen elkaar laten rusten Een mooie kleine skye terrier met een lange, zwarte vacht en grote, puntige oren Greyfriars bobby standbeeld van een trouwe skye terriër die veertien jaar bij het graf van zijn baasje bleef staan

Geschiedenis


De skyeterriër is ontstaan in westkustgebied van Schotland, namelijk de Isle of Skye en is een van de zeldzaamste terriërs. Dit ras komt al voor sinds de zestiende eeuw en was aanvankelijk populair onder de gegoede klasse, hoewel de interesse ook onder de lagere klassen snel toenam. Koningin Victoria was eigenaar van de skyeterriër met zowel rechtopstaande als hangende oren. Dankzij hun lage, lange lichaamsbouw kunnen ze door nauwe doorgangen om bijvoorbeeld vossen, otters en ratten te vangen. Tegenwoordig wordt de skyeterriër met uitsterven bedreigd. Als er geen moeite wordt gedaan om het ras te behouden bestaat de kans dat het in vijftig jaar uitgestorven zal zijn.

Gedrag


Het zachte uiterlijk van de skyeterriër is misleidend. Dit zijn onbevreesde, moedige honden die hun mannetje staan. Als ze met kinderen en andere honden zijn opgegroeid kunnen ze hier goed mee omgaan, maar wees op uw hoede rond onbekenden als uw skyeterriër niet goed is gesocialiceerd. Het zijn goede waakhonden die alarm zullen slaan als ze het idee hebben dat er iets niet in orde is. Ze zijn trouw aan hun gezin, zijn vriendelijk en graag in de buurt van mensen. Als ze te lang alleen worden gelaten kunnen ze last krijgen van verlatingsangst.

Omdat skyeterriërs agressief kunnen zijn naar honden die ze niet kennen is het belangrijk dat ze van jongs af aan worden gesocialiseerd. Al zullen ze zelf niet beginnen met vechten, ze deinzen er ook niet voor terug. Deze pittige hondjes zullen vergeten hoe klein ze eigenlijk zijn. Hun training moet duidelijk maar eerlijk zijn. Positieve stimulatie, snacks en spelletjes zorgen ervoor dat de training leuker voor ze wordt. Als ze worden uitgedaagd kunnen ze vrij snel leren, al zijn ze er soms gewoon niet voor in de stemming. Zoals voor de meeste terriërs geldt kan het bij u roepen van deze hond door hun hoge jachtinstinct een probleem zijn. Om te voorkomen dat ze ervandoor gaan kunnen ze dan ook het beste worden uitgelaten in een veilig gebied of aan de lijn. Ze hebben een uitstekend geheugen en zullen zich dingen die ze hebben geleerd herinneren, ook als ze slecht zijn behandeld. Een strenge correctie kan daarom het beste worden vermeden.

Skyeterriërs vinden het fijn om lange wandelingen te maken. Zolang ze bij hun eigenaar zijn kunnen ze blijven lopen waardoor het uitstekende wandelmaatjes zijn. Dagelijks een degelijke wandeling houdt ze in vorm, plus de kans om rond te rennen en met een bal te spelen. Wat betreft hun bewegingsbehoefte zijn dit geen veeleisende honden, al hebben ze het wel nodig om naar buiten te gaan en dingen te kunnen ontdekken. Ze zijn goed in earthdog trials en agility.

De lange vacht van de skyeterriër moet regelmatig worden gekamd maar heeft verder niet veel onderhoud nodig. Om de vacht in goede conditie te houden is een aantal keer per week kammen en zo nu en dan een bad voldoende. Het haar rond hun bek en ogen heeft meer aandacht nodig. Het zijn sterke honden die zelden last hebben van gezondheidsproblemen. Premature sluiting van de distale radius komt soms voor, waarbij het spaakbeen voor de geboorte stopt met groeien wat tot misvorming van de poten leidt.

Karakter


Skyeterriërs hebben een trouw en dapper karakter. Deze honden zijn verrassend sterk en heel moedig. Hierdoor zijn het goede waakhonden en zoals de meeste terriërs zullen ze hun stem graag laten horen. Vaak raken ze met name gehecht aan één persoon al kunnen ze het ook vinden met de andere gezinsleden. Onbekende mensen en dieren vermijden ze het liefste.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de skyeterriër mee te maken kan krijgen zijn onder andere kanker, auto-immuunziekten, intervertebral disc disease (druk op de ruggengraat wat kan leiden tot verlamming), allergieën en verteringsproblemen.

Rasinformatie


  • Status: Bedreigd
  • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
  • Gewicht ca.: 11,5 - 18 kg
  • Hoogte: 25 - 28 cm
  • Zeldzaam: Ja
  • Vacht: lang
  • Vachtverzorging: meer dan eens per week
  • Stad of land: beide
  • Minimale woonoppervlakte: klein huis
  • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
  • Rastype: plaagdierbestrijder
  • Maat: Small
  • Energieniveau: Laag
  • Benodigde beweging: tot één uur

Skyeterriër afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Skyeterriër


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.