Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Entlebucher sennenhond

Een entlebucher berghond die geduldig zit te wachten op wat aandacht Een entlebucher berghond die pronkt met zijn mooie lange poten Een entlebucher berghond met een kort gedrongen lichaam Een mooie kleine entlebucher berghond puppy Een close up van de mooie korte vacht van een entlebucher berghond Een close up van de ongelooflijke kraalogen van een jonge entlebucher berghond Een prachtige kleine entlebucher berghond puppy liggend op het gras Een volwassen entlebucher berghond wachtend op wat aandacht

Geschiedenis


De Entlebucher sennenhond komt oorspronkelijk uit Zwitserland en is de kleinste van de vier sennenhonden; de Appenzeller sennenhond, de Berner sennenhond en de grote Zwitserse sennenhond. Ook wordt er wel aangenomen dat deze hond verwant is aan de molosser. Het ras werd oorspronkelijk gebruikt als herders- en waakhond en soms voor het trekken van melkkarren. Tegenwoordig wordt de Entlebucher voornamelijk als huisdier gehouden.

Gedrag


De Entlebucher sennenhond is een intelligente werkhond die een taak nodig heeft om uit te voeren. Het zijn goede huisdieren die het meest geschikt zijn voor een actief gezin. Omdat ze het niet prettig vinden om te lang alleen te zijn, hebben ze het grootste deel van de dag gezelschap nodig. Over het algemeen kunnen ze goed omgaan met kinderen, hoewel de kans bestaat dat ze hen zullen gaan hoeden. Daarom zijn deze honden waarschijnlijk meer geschikt voor gezinnen met wat oudere kinderen dan met peuters. Van nature zullen ze wantrouwig zijn naar vreemden die hun huis binnenkomen, al kan dit met vroege socialisatie worden voorkomen. Entlebucher sennenhonden zullen altijd blaffen als er iemand aan de deur staan en zijn met hun alerte aard goede waakhonden. Ze vormen een sterke band met hun gezin en kunnen soms zelfs te beschermend over hen worden. Om dit tegen te gaan is het van belang deze hond vanaf jonge leeftijd te laten kennismaken met zoveel mogelijk mensen en nieuwe situaties.

Entlebuchers kunnen goed omgaan met andere honden als ze dit op jonge leeftijd hebben geleerd en gaan over het algemeen goed samen met katten en andere huisdieren. Vanwege hun herdersinstinct zullen ze de neiging hebben om tijdens het spelen met andere honden hen te gaan herden.

Entlebuchers zijn slim en worden graag mentaal uitgedaagd. De training van deze sterke hond is vrij eenvoudig en hier kan het beste op jonge leeftijd mee worden gestart. Wel kunnen ze zo nu en dan eigenwijs zijn en hun grenzen opzoeken, en een consequente, duidelijke training is dan ook het beste. Door uw hond dingen voor u van de grond op te laten rapen, de post uit de brievenbus te halen etc. zorgt ervoor dat deze hond zich niet gaat vervelen. Ze bekoren u graag en zijn erg trouw, dus door ze dergelijke taken te laten uitvoeren houdt u ze tevreden.

Om aan hun bewegingsbehoefte te voldoen hebben deze honden dagelijks een lange wandeling nodig. Ook zullen ze urenlang willen apporteren of met een frisbee spelen. Deze honden zijn moeilijk moe te krijgen en zijn het gelukkigst wanneer ze bij u in de buurt kunnen zijn. Entlebucher sennenhonden zijn goed in flyball, hoeden en blinken uit in agility.

Het is voldoende om hun korte vacht zo nu en dan te kammen. Entlebuchers zijn erg schone honden die zichzelf zullen verzorgen. Ze zijn tweemaal per jaar in de rui al verliezen ze weinig haar.

Heupdysplasie is het voornaamste gezondheidsprobleem waarmee deze honden te maken krijgen, al komt dit niet meer voor dan bij andere hondenrassen. Progressieve retina atrofie komt bij dit ras eveneens voor.

Karakter


Entlebucher sennenhonden zijn gezelschapsdieren met een een energiek karakter. Deze sterke werkhonden hebben dagelijks vrij veel beweging nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Ze snakken naar uw aandacht en verwachten veel lichamelijk contact. Het zijn goede gezinshonden hoewel ze voor kleine kinderen misschien iets te onstuimig zijn. Entlebuchers zullen u laten weten wanneer er bezoek voor de deur staat en zijn goede waakhonden. Zoals voor alle honden geldt is socialisatie vanaf jonge leeftijd van belang om ervoor te zorgen dat deze hond zich ontwikkelt tot een goed afgericht huisdier.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Entlebucher sennenhond mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, hemolytische anemie (het immuunsysteem valt de eigen rode bloedcellen aan) en progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies wat kan leiden tot blindheid).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 11 - 15 jaar
 • Gewicht: 26 - 30 kg
 • Hoogte: 48 - 50 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: kort
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: werkhond
 • Formaat: Large
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Entlebucher sennenhond afbeeldingen

Entlebucher

Recente beoordelingen voor Entlebucher sennenhond


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.