Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vlaamse koehond (bouvier)

Een pluizige bouvier des flandres die ligt Een knappe bouvier des flandres die rechtop staat Een mooie bouvier des flandres die gaat zitten Het knappe gezicht van een liggende bouvier des flandres Een knappe bouvier des flandres zittend op een wandeling

Breed Rating (1 Reviews)

Uiterlijk
Karakter
Weerstand
Tuin

Geschiedenis


De Vlaamse koehond, ook bouvier des Flanders genoemd, is afkomstig uit Vlaanderen, België. Het ras werd oorspronkelijk gefokt door monniken als werkhond die het vee kon drijven. Welke honden zijn gekruist om dit ras tot stand te brengen is niet bekend, maar waarschijnlijk zijn hierbij de ierse wolfshond, de schotse deerhound en plaatselijke boerderijhonden betrokken. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog naam het aantal Vlaamse koehonden sterk af hoewel ze als koerierhonden werden ingezet in de loopgraven. Dankzij het sterke, gelijkmatige karakter werd het ras in 1936 door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkend. Een fokprogramma zorgde er daarna voor dat het ras is behouden.

Gedrag


De Vlaamse koehond is een sterk, intelligent ras. Deze hond met een ruwe vacht is een uitstekende gezinshond. Het zijn rustige en voorzichtige honden die graag met kinderen spelen. Hun waakinstinct zorgt ervoor dat het goede waakhonden zijn die u altijd zullen waarschuwen wanneer er iemand in de buurt is. Wel is vroege socialisatie van belang om te voorkomen dat deze hond niet kan omgaan met onbekenden in huis. Wanneer ze hier op jonge leeftijd aan gewend zijn geraakt zullen ze over het algemeen goed samen met andere huisdieren en katten kunnen worden gehouden. Ze kunnen er vrij intimiderend uitzien en dit is meestal voldoende om iemand die kwaad in de zin heeft op afstand te houden. Toch hebben ze een lief karakter en zullen vrijwel altijd vriendelijk zijn tegen iedereen die ze ontmoeten.

De Vlaamse koehond heeft een ferme, consistente training nodig. Ze zijn slim en leren snel, maar ze hebben wel ferme leermeester nodig die ze nergens mee weg laat komen. Ze kunnen de overhand nemen wanneer hun eigenaar niet streng genoeg optreedt. Een duidelijke training is van belang om te voorkomen dat ze te beschermend worden. Ze leven om te waken en nemen deze taak uiterst serieus. Hun herdersbloed zorgt ervoor dat ze andere honden zullen proberen te drijven wanneer ze aan het spelen zijn, en dit is niet iets waarover u zich zorgen hoeft te maken. Wanneer ze vanaf jonge leeftijd met andere honden leren omgaan zullen ze doorgaans goed op andere honden reageren tijdens een wandeling. Sommige reuen kunnen echter agressief zijn tegen andere honden, zelfs als ze gecastreerd zijn. Door deel te nemen aan puppycursus en hondentraining kan dit probleem worden voorkomen.

Met een gedegen training zal dit ras de commando's leren en doorgaans luisteren naar de wensen van zijn eigenaar. Ze luisteren uitstekend naar het commando "hier" en doen graag mee met competities zoals Flyball, agility and obedience.

Vlaamse koehonden hebben veel beweging nodig en stellen een dagelijkse stevige wandeling op prijs. Ze houden van spelen en zijn trouw. Een bal apporteren geeft ze de nodige beweging en versterkt de band met hun eigenaar.

Hun vacht moet ten minste driemaal per jaar worden geknipt, het haar op hun poten moet regelmatig worden geknipt. Door om de paar dagen de vacht te kammen voorkomt u dat het haar overal in huis te vinden is. Omdat deze hond niet veel verhaart is hij geschikt voor mensen die allergisch zijn voor honden.

De Vlaamse koehond is een sterke hond die niet kleinzerig is. Ze zijn zelden ziek maar als dit zo is weten ze het goed te verbergen. Deze honden kunnen last krijgen van heupdysplasie en staar.

Karakter


Vlaamse koehonden hebben een vastberaden en stoïcijns karakter. Ze houden van hun gezin maar tonen geen interesse of zijn zelfs wantrouwig naar onbekenden waardoor het goede waakhonden zijn. Deze sterke, imposante honden kunnen soms vrij lui zijn. Voldoende beweging in de vorm van wandelingen en training zijn noodzakelijk om ze mentaal en fysiek gezond te houden.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Vlaamse koehond mee te maken kan krijgen zijn elleboog- en heupdysplasie, kanker, hartziekten, hypothyreoïdie en oogziektes zoals progressieve retina atrofie (PRA: degeneratie van het netvlies dat tot blindheid kan leiden).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
 • Gewicht ca.: 27 - 54 kg
 • Hoogte: 55 - 71 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium - hypoallergeen
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: werkhond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Vlaamse koehond (bouvier) afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Vlaamse koehond (bouvier) (1 of 1)


4 Sterren:

0

3 Sterren:

0

2 Sterren:

0

1 Ster:

0

Zeer vriendelijke honden,mits goed gesocialiseerd. Wel een ras met bewerkelijke vacht,3 a 4 keer per jaar naar trimsalon. - Marion,

Voor mij t enigste ras.10 pnt.