Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Basenji

Een mooie jonge bruin met witte basenji die ligt Een mooie jonge bruin met witte basenji die trots zit Een zwart, wit en bruin basenji puppy, pronkend met zijn typische grote oren Een familie van drie lieve basenji's Een mooie zwart wit met bruine basenji Een basenji op een west-afrikaanse postzegel 1 Een basenji op een west-afrikaanse postzegel 2 Een prachtige basenji, pronken met zijn verbazingwekkende rood en witte vacht Een mooie, mannelijke basenji die pronkt met zijn slanke lichaam Een lieve, kleine basenji met een mooie krulstaart, en spitse oren Een prachtige vrouwelijke basenji, die haar krachtige lichaamsbouw laat zien Een jonge, zwarte basenji met mooie puntige oren Een jonge, bruine basenji die netjes op de rotsen ligt

Geschiedenis

De basenji is afkomstig uit de Kongo waar ze samenleefde met de Pygmeeën en werden gebruikt bij de jacht op wild. In 1930 werden een aantal honden naar Engeland overgebracht om de basis te vormen voor een fokprogramma. Aan het einde van de jaren 1950 werd deze hond hier steeds populairder als showhond en als huisdier. Bijzonder aan deze hond is onder andere dat ze slechts eens per jaar loops worden (niet tweemaal) en dat ze niet blaffen. Hun geluid lijkt meer op jodelen en huilen dan op blaffen.

Gedrag

De basenji is een alerte, nieuwsgierige hond die op zijn hoede kan zijn tegen onbekenden. Deze hond is geclassificeerd als familiehond maar hecht zich doorgaans aan één eigenaar. Aandacht vinden ze heerlijk en ze zijn speels, al moeten gezinnen met kinderen erop letten dat de basenji niet gaat happen wanneer ze zich niet op hun gemak voelen. Vanwege hun jachtinstinct en goede klimvermogen moet deze goed in de gaten worden gehouden omdat ze wanneer ze de kans krijgen uit de achtertuin zullen ontsnappen. Als ze in hun hoofd hebben gehaald dat ze willen ontsnappen, dan zal dit ze lukken (en het zijn snelle renners). Het bij u roepen van deze hond is een ware opgave en er wordt wel gezegd dat dit een van de moeilijkste rassen in om te trainen. Alleen een toegewijde en geduldige trainer zal deze hond zover krijgen dat hij gehoorzaamt. Het duurt lang om deze intelligente en koppige hond te trainen.

De basenji wordt geclassificeerd als jachthond met terriër-trekjes en is bijzonder eigenzinnig. Geef deze hond iets te doen wat hem mentaal uitdaagt, of dit nu lure coursing, behendigheidstrainingen of wedstrijden zijn, om vernielzuchtig gedrag te voorkomen. Deze honden reageren het beste op een beloningsgerichte training. Wanneer er naar ze wordt geroepen zullen ze waarschijnlijk grommen/vluchten. De basenji is een hond die het niet fijn vindt om alleen te worden gelaten en zal zichzelf proberen te vermaken door de prullenbak te inspecteren en met de keukenrol aan de haal te gaan. Het liefste zijn deze aanhankelijke en toegewijde honden de hele tijd bij u in de buurt. Om goed te kunnen zien wat er om ze heen gebeurt zullen ze vaak als een stokstaartje op hun achterpoten gaan staan. Ze zijn grappig en slim en winden u moeiteloos om hun vinger. De basenji vindt het niet aangenaam om nat te worden (en zal dan meestal ook weigeren om naar buiten te gaan als het regent) en is een echte goed-weer-hond. Ze zijn erg nauwkeurig als het aankomt op de verzorging van hun vacht en zijn continu bezig zichzelf te wassen. Hun korte vacht hoeft slechts zo nu en dan door u te worden verzorgd.

Wat hun gezondheid betreft kunnen basenjis last hebben van het syndroom van Fanconi, dat ervoor zorgt dat de nieren voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen. Dit kan goed worden behandeld wanneer het in een vroeg stadium wordt vastgesteld.

Karakter

Basenjis zijn intelligent en hebben een nieuwsgierig en speels karakter. Ze hebben over het algemeen een wat gereserveerde houden tegenover onbekenden, maar zijn aanhankelijk wanneer ze iemand hebben leren kennen. Ze ontwikkelen een sterke band met hun gezin. Het kan lastig zijn om deze hond met andere honden en katten te houden tenzij u ze hier op jonge leeftijd aan heeft laten wennen.

Ze hebben dagelijks een flinke dosis beweging nodig maar vinden het niet fijn om naar buiten te gaan als het regent.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar de basenji mee te maken kan krijgen zijn het syndroom van Fanconi (een soort nierziekte), progressieve retina atrofie (PRA: degeneratie van het netvlies met blindheid als gevolg) en inflammatoire darmziekten.

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 16 jaar
 • Gewicht ca.: 9 - 11 kg
 • Hoogte: 40 - 43 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Laag
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: jachthond
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Verwante producten

Basenji afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Basenji

There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.