Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Poolse laaglandherder

Een jonge poolse laagland herdershond die ligt te wachten op wat aandacht Een close up van de mooie korte neus van een poolse laagland herdershond Een close up van de ongelooflijk zachte vacht van een poolse laagland herdershond Een mooie zwart-witte poolse laagland herdershond Een prachtige kleine poolse laagland herdershond puppy spelend Het schattige pluizige gezicht van een poolse laagland herdershond met een zwarte knop neus Twee poolse laagland herdershonden liggen geduldig te wachten op wat aandacht Twee GorGeoons poolse laagland herdershonden klaar om te spelen Een poolse laagland herdershond die buiten ligt, klaar voor zijn volgende opdracht Een close up van de mooie kleine neus van een poolse laagland herdershond Een close up van de ongelooflijk lange vacht van een poolse laagland herdershond Een knappe poolse laagland schaapshond genietend van het buitenbriesje Een gezonde poolse laagland herdershond die schapen hoedt Een jonge poolse laagland herdershond met een prachtige korte dikke vacht Een poolse laagland herdershond op een poolse postzegel

Geschiedenis


De Poolse laaglandherder, ook Poolse owczarek nizinny genoemd, is afkomstig uit de Poolse laagland vlaktes. De precieze herkomst is niet bekend, maar mogelijk zijn ze verwant aan herders met gekoorde vachten zoals de Hongaarse puli, bearded collie en Tibetaanse terriër. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een sterke afname van het aantal Poolse laaglandherders. Poolse fokkers hebben voorkomen dat het ras uitstierf. Tegenwoordig worden deze honden voornamelijk als huisdier gehouden, soms als herdershond.

Gedrag


De Poolse laaglandherder is een rustig en welgemanierd hondenras. In Polen is het een populaire gezelschapshond maar elders is het een vrij onbekend ras. Ze gaan goed samen met huisdieren en andere honden als ze hiermee zijn opgegroeid. Als er iemand aan de deur staat zullen ze blaffen en ze zijn op hun hoede rond onbekenden totdat ze hen hebben leren kennen. Het is belangrijk ze van jongs af aan te socialiseren om op latere leeftijd problemen te voorkomen. De Poolse laaglangherder zal soms proberen kinderen en zelfs volwassenen te hoeden omdat ze graag iedereen op een plaats zien. Ze zijn zelden agressief.

Hun intelligentie komt duidelijk naar voren. Als ze u aankijken kunt u ze zien nadenken. Omdat ze leergierig zijn is het eenvoudig om deze honden te trainen. Begin hier op jonge leeftijd mee en maak de training positief en beloon met snacks. Ze spelen graag en zullen snel reageren op alles wat u ze leert. Ze zijn goed in agility, obedience en herding trials. Sommige honden worden gebruikt als therapiehond. Het zijn vrolijke en hardwerkende honden die genieten van alle aandacht die u ze geeft. Dit maakt hun training makkelijker al moet u consequent zijn: ze zullen uw zwaktes ontdekken. Ze hebben een uitstekend geheugen en een sterke persoonlijkheid.

Hun behoefte aan beweging is gemiddeld tot hoog en ze moeten minimaal een uur per dag de kans hebben om rond te rennen. Het zijn geen huismussen maar als ze eenmaal uit zijn geweest komen ze graag bij u op schoot liggen om te slapen. Ze luisteren uitstekend naar het commando 'hier' en zijn het gelukkigst als ze vrij kunnen rondrennen en op ontdekking kunnen uitgaan. Het zijn uitstekende hardloopmaatjes die graag met u meelopen.

Laat u niet misleiden door de puppy blikken van deze hond. Ze hebben de gave hun eigenaar rond hun poot te winden om te krijgen wat ze willen. U zult ze vaak naar iets zien kijken om vervolgens hun blik op u te richten. Ze vinden het leuk om dingen te stelen en te verstoppen; sokken, ondergoed, schoenen...

De Poolse laaglandherder dient niet te worden getrimd/geknipt. Hun vacht onderhoudt zichzelf maar moet zeker tweemaal per week worden gekamd om klitten te verwijderen. Als hun vacht erg vuil is moeten ze worden gewassen.

De Poolse laaglandherder is een sterk ras dat slechts zelden kwaaltjes heeft. Heupdysplasie komt soms voor en ze kunnen gulzig zijn, dus let op dat ze niet te dik worden.

Karakter


De Poolse laaglandherder heeft een aanhankelijk en trouw karakter. Ze zijn beschermend over hun gezin en kunnen argwanend zijn naar onbekenden. Dit kan worden voorkomen door ze vroeg te socialiseren om uw hond te leren dat de meeste mensen vriendelijk zijn. Ze zijn zeer lief voor hun gezin en goed met kinderen. Om hun respect te winnen en om ervoor te zorgen dat ze binnenhuis op hun gemak zijn, hebben ze dagelijks een goede trainingssessie en wandeling nodig.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Poolse laaglandherder mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, lysosomale stapelingsziekten, allergieën en progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies wat kan leiden tot blindheid).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
 • Gewicht ca.: 18 - 23 kg
 • Hoogte: 40.5 - 51 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Poolse laaglandherder afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Poolse laaglandherder


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.