Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Poolse laaglandherder Honden

Geschiedenis

De poolse laaglandherder, ook poolse owczarek nizinny genoemd, is afkomstig uit de Poolse laagland vlaktes. De precieze herkomst is niet bekend, maar mogelijk zijn ze verwant aan herders met gekoorde vachten zoals de hongaarse puli, bearded collie en tibetaanse terriër. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een sterke afname van het aantal poolse laaglandherders. Poolse fokkers hebben voorkomen dat het ras uitstierf. Tegenwoordig worden deze honden voornamelijk als huisdier gehouden, soms als herdershond.

Gedrag

De poolse laaglandherder is een rustig en welgemanierd hondenras. In Polen is het een populaire gezelschapshond maar elders is het een vrij onbekend ras. Ze gaan goed samen met huisdieren en andere honden als ze hiermee zijn opgegroeid. Als er iemand aan de deur staat zullen ze blaffen en ze zijn op hun hoede rond onbekenden totdat ze hen hebben leren kennen. Het is belangrijk ze van jongs af aan te socialiseren om op latere leeftijd problemen te voorkomen. De poolse laaglangherder zal soms proberen kinderen en zelfs volwassenen te hoeden omdat ze graag iedereen op een plaats zien. Ze zijn zelden agressief.

Hun intelligentie komt duidelijk naar voren. Als ze u aankijken kunt u ze zien nadenken. Omdat ze leergierig zijn is het eenvoudig om deze honden te trainen. Begin hier op jonge leeftijd mee en maak de training positief en beloon met snacks. Ze spelen graag en zullen snel reageren op alles wat u ze leert. Ze zijn goed in agility, obedience en herding trials. Sommige honden worden gebruikt als therapiehond. Het zijn vrolijke en hardwerkende honden die genieten van alle aandacht die u ze geeft. Dit maakt hun training makkelijker al moet u consequent zijn: ze zullen uw zwaktes ontdekken. Ze hebben een uitstekend geheugen en een sterke persoonlijkheid.

Hun behoefte aan beweging is gemiddeld tot hoog en ze moeten minimaal een uur per dag de kans hebben om rond te rennen. Het zijn geen huismussen maar als ze eenmaal uit zijn geweest komen ze graag bij u op schoot liggen om te slapen. Ze luisteren uitstekend naar het commando 'hier' en zijn het gelukkigst als ze vrij kunnen rondrennen en op ontdekking kunnen uitgaan. Het zijn uitstekende hardloopmaatjes die graag met u meelopen.

Laat u niet misleiden door de puppy blikken van deze hond. Ze hebben de gave hun eigenaar rond hun poot te winden om te krijgen wat ze willen. U zult ze vaak naar iets zien kijken om vervolgens hun blik op u te richten. Ze vinden het leuk om dingen te stelen en te verstoppen; sokken, ondergoed, schoenen...

De poolse laaglandherder dient niet te worden getrimd/geknipt. Hun vacht onderhoudt zichzelf maar moet zeker tweemaal per week worden gekamd om klitten te verwijderen. Als hun vacht erg vuil is moeten ze worden gewassen.

De poolse laaglandherder is een sterk ras dat slechts zelden kwaaltjes heeft. Heupdysplasie komt soms voor en ze kunnen gulzig zijn, dus let op dat ze niet te dik worden.

Karakter

De poolse laaglandherder heeft een aanhankelijk en trouw karakter. Ze zijn beschermend over hun gezin en kunnen argwanend zijn naar onbekenden. Dit kan worden voorkomen door ze vroeg te socialiseren om uw hond te leren dat de meeste mensen vriendelijk zijn. Ze zijn zeer lief voor hun gezin en goed met kinderen. Om hun respect te winnen en om ervoor te zorgen dat ze binnenhuis op hun gemak zijn, hebben ze dagelijks een goede trainingssessie en wandeling nodig.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar de poolse laaglandherder mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, lysosomale stapelingsziekten, allergieën en progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies wat kan leiden tot blindheid).

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
 • Gewicht ca.: 18 - 23 kg
 • Hoogte: 40.5 - 51 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: medium
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Gerelateerde producten

Poolse laaglandherder afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Poolse laaglandherder

There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.