Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Puli Honden

Geschiedenis

De puli is een hondenras afkomstig uit Hongarije. Het is een bijzonder intelligente hond die vrijwel zonder aanwijzingen kan hoeden. Herders gaven de voorkeur aan zwarte puli's omdat deze meer opvielen tussen een kudde witte schapen. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog verdween het ras bijna maar door een fokprogramma werden de aantallen snel weer hersteld. Tegenwoordig worden ze voornamelijk gehouden als werkhonden, maar soms ook als huisdier of showhond. Puli's zijn trotste honden en een door herders gemaakte opmerking luidt dan ook "Het is geen hond, het is een puli".

Gedrag

Puli's zijn fijne gezinsdieren die goed kunnen omgaan met respectvolle kinderen. Ze hebben veel energie, zijn geïnteresseerd in hun omgeving en hebben veel aandacht van de mensen rondom hen nodig. Ze zijn graag bij u in de buurt en zullen aandacht eisen als ze het idee hebben dat dit onvoldoende krijgen. Aanhankelijk, trouw en lief en een genoegen om in uw gezelschap te hebben. Omdat ze hun gezin kunnen beschermen en argwanend kunnen zijn naar onbekenden, is het van belang ze van jongs af aan te socialiseren. Het zijn goede waakhonden die bij het minste geringste zullen aanslaan. Ze houden van hun eigen stemgeluid en overmatig blaffen kan dan ook een probleem zijn. Naar het commando 'koest' luisteren is het eerste wat u ze moet leren. Sommige puli's hebben de neiging om kleine kinderen en zelfs volwassenen te hoeden. Vroege socialisatie is ook nodig om problemen met andere honden en mensen te voorkomen aangezien ze soms agressief kunnen zijn tegen andere honden van hetzelfde geslacht. Puppycursus is belangrijk en uw puli uitlaten op een plek waar hij andere honden kan ontmoeten helpt problemen te beperken. Ze zijn intelligent en leren bovengemiddeld snel, al kunnen ze koppig zijn. Ze hebben een strenge maar liefdevolle aanpak nodig en u zult geduld moeten hebben. Maar als ze eenmaal iets hebben geleerd, dan vergeten ze dit nooit meer. Ze zijn goed in herding competitions en agility en hebben. Ze zijn gedreven en bekoren u graag.

Het verzorgen van de vacht vergt veel tijd. Als puppy's hebben ze een fijne, pluizige vacht. Rond de leeftijd van één jaar beginnen de kenmerkende koorden zich te vormen. Bij sommige puli's gebeurt dit helemaal vanzelf, al krijgen de meeste honden de hulp van eigenaar om de vacht volledige tot koorden te laten ontwikkelen. Rond de leeftijd van vier jaar bestaat de volledige vacht uit koorden. De vacht heeft regelmatig aandacht nodig om de koorden te ontrafelen om te voorkomen dat deze vervilten. Het wassen van de puli vergt veel tijd aangezien het wel een dag kan duren voordat de vacht weer volledig droog is. Sommige mensen kiezen er daarom voor om de vacht te knippen, al zijn veel mensen van mening dat de hond hierdoor zijn unieke uiterlijk verliest. Puli's kunnen ook worden gekamd zodat er geen koorden ontstaan, al moet dit dan elke dag of om de dag gebeuren. Ze worden geclassificeerd als hypoallergene, niet verharende honden waardoor ze beter geschikt zouden zijn voor mensen met allergieën. Het enige echte gezondheidsprobleem bij puli's is heupdysplasie en soms doofheid.

Karakter

Puli's hebben een nieuwsgierig en energiek karakter. Ook zijn ze bijzonder atletisch. Ze vinden het heerlijk om hun omgeving te ontdekken. Het zijn echte waakhonden die hun gezin altijd in de gaten houden, een scherp zicht en een luide, dominante blaf hebben. Puli's kunnen redelijk omgaan met andere honden maar door hun beschermende karakter tonen ze weinig interesse in onbekenden.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar puli's mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heupdysplasie, patella luxatie (knieschijfontwrichting), progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies wat kan leiden tot blindheid), staat, hartziekten en allergieën.

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 16 jaar
 • Gewicht ca.: 9 - 16 kg
 • Hoogte: 41 - 43 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang - hypoallergeen
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Verwante producten

Puli afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Puli

There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.