Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Ierse setter

Een gezonde, jong volwassen ierse setter die rechtop staat Een mooie mannelijke ierse setter netjes zittend Een jong volwassen ierse setter met een prachtige lange vacht Een volwassen ierse setter die sterk staat Twee lieve volwassen ierse setters die van elkaars gezelschap genieten Een ierse setter met een mooie rode vacht, netjes zittend Een mooie ierse setter die zijn lange, zachte vacht laat zien Een close up van de prachtige, zachte vacht van een ierse setter Een jonge, volwassen ierse setter genietend van wat beweging buiten Twee gezonde, jonge ierse setters die samen van wat beweging genieten

Geschiedenis


De precieze herkomst van de Ierse setter is niet bekend, al is dit ras vrijwel zeker een kruising tussen een engelse setter, Engelse spaniël en de Engelse pointer. Jagers zochten een grote hond die vanaf een afstand goed zichtbaar was. De rijke, mahoniekleurige vacht van de setter voldoet hier perfect aan. De eerste fokkennels van de 'rode' setters, zoals ze toen werden genoemd, werd rond 1800 opgericht. In 1862 werd er een Ierse setter pup geboren die ongeschikt voor de jacht werd geacht, maar die wel geschikt was als showhond. Champion Palmerston, zoals de hond werd genoemd, werd een showhond en alle hedendaagse Ierse setters kunnen tot hem worden herleid. Ierse setters hebben een uitstekende reukzin en zijn in het veld onvermoeibaar.

Gedrag


Ierse setters zijn actieve honden die het heerlijk vinden om buiten te zijn. Ze hebben een goed karakter en zijn het gelukkigst als ze kunnen rondrennen en spelen. Ze hebben bergen energie en zullen uren wandelen als ze de kans krijgen. Binnen een gezin voelen ze zich op hun gemak en ze kunnen doorgaans goed omgaan met kinderen en andere huisdieren. Het kan wel 2-3 jaar duren voordat hun puppy-gedrag verdwijnt en ze bedaren. Door hun springerigheid en enthousiasme kan het gebeuren dat ze kleine kinderen per ongeluk omverlopen. Ze zijn toegewijd aan hun gezien en houden altijd de wacht. Als er iemand aan de deur staat zullen ze u dit laten weten, al komt dit meer voort uit interesse dan de neiging om te beschermen. Deze intelligente hond leert snel en is vrij makkelijk te trainen. Het zijn honden die zelf denken en proberen hun zin te krijgen. Begin vroeg met hun training om duidelijk te maken wie de baas is.

Ierse setters hebben een hoog energieniveau en dagelijkse lange wandeling zijn nodig om ze te vermoeien. Ze luisteren over het algemeen goed naar het commando hier maar als ze bijvoorbeeld een eekhoorn zien zullen ze hier achteraan gaan en binnen korte tijd indrukwekkende afstanden afleggen. Om te voorkomen dat ze in huis vernielzuchtig worden hebben ze veel beweging nodig. Een paar korte wandeling per dag is voor deze honden niet voldoende. Ierse setters zijn graag in de buurt van hun gezin en houden er niet van te lang alleen te worden gelaten. Ze zijn het gelukkigst als ze in het gezelschap zijn van u, of een andere hond. Hun altijd kwispelende staart kan als u niet oppast in een beweging alles van de salontafel vegen...

De Ierse setter is een redelijk gezond ras, maar heupdysplasie en bloat komt voor. Om hun vacht in goede conditie te houden moet deze een aantal keer per week worden gekamd en een paar keer per jaar worden getrimd.

Karakter


Ierse setters zijn lief en onvermoeibaar. Ze vinden het heerlijk om in de natuur op verkenning uit te gaan en hun poten te strekken. Het zijn gevoelige, onafhankelijke dieren die een duidelijke maar eerlijke training nodig hebben totdat ze volwassen zijn (rond de leeftijd van drie jaar).

Deze intelligente honden onthouden wat ze hebben geleerd (zowel goede als slechte dingen). Ze zijn innemend en kunnen overweg met andere honden, maar kunnen wat te springerig/enthousiast zijn voor jonge kinderen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de ierse setter mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies dat kan leiden tot blindheid), bloat en bepaalde soorten kanker.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 11 - 12 jaar
 • Gewicht: 25 - 32 kg
 • Hoogte: 63 - 69 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: vogelhond
 • Formaat: Large
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Ierse setter afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Ierse setter


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.