1
2
Dagen
3
4
Uren
5
6
Min
7
8
Sec

Bergamasco

Geschiedenis

De bergamasco is een hondenras dat al duizenden jaren bestaat en vermoedelijk vanuit het Oosten door nomadische herders naar de Westerse wereld is gebracht. Het is een uitstekende herdershond die zelden de interventie van mensen nodig heeft. De herder zal de hond loslaten en de schapen zonder hulp terugbrengen. Ook zijn ze gewend aan het hoeden van vee en worden vandaag de dag nog altijd als werkhond gebruikt in Zwitserland en Italië.

Gedrag

De bergamasco is een intelligent, loyaal en alert ras dat het fijn vindt om dicht bij zijn eigenaar te zijn. Ze vormen een nauwe band met hun gezin en vinden het niet prettig om van het gescheiden te zijn. Ze kunnen uitstekend omgaan met kinderen van alle leeftijden en zullen snel leren met de kleintjes te spelen zonder ze te bezeren. Ze voelen zich instinctief aangetrokken tot jonge kinderen en zien het als hun taak om ze te beschermen. De meeste bergamasco's kunnen goed omgaan met andere honden zolang ze zich maar niet bedreigd voelen. Ook gaan ze goed samen met katten al is het het beste wanneer ze hiermee zijn opgegroeid. Ze kunnen aanvankelijk op hun hoede zijn tegen vreemden maar zullen zelden agressief worden. Wel zullen ze vreemden in de gaten houden totdat ze er zeker van zijn dat de persoon geen bedreiging is voor het gezin. De bergamasco is een uitstekende waakhond. Ze houden hun omgeving te allen tijde in de gaten en weten wat er om hen heen gaande is, zelfs wanneer ze slapen!

Hun training moet eerlijk en consistent zijn. Het zijn uiterst intelligente honden die gefokt zijn om onafhankelijk van mensen te denken en te werken. Ze leren snel en hebben een goed geheugen. Hoewel ze zo nu en dan vrij eigenwijs kunnen zijn, zijn ze over het algemeen vrij makkelijk te trainen. Ze vinden het fijn om bij u in de buurt te zijn en zijn aanhankelijk. Ook worden ze graag beloond, zijn alert en geduldig. Vanwege hun rustige aard worden deze honden vaak gebruikt als therapiehond. De meeste bergamasco's doen het goed agility, hoeden en gehoorzaamheidcompetities.

Zoals veel herdershonden hebben deze honden vrij veel beweging nodig en een dagelijkse lange wandeling is essentieel om deze hond fysiek voldoende uitdaging te geven. Deze hond luistert uitstekend naar het commando "hier" wanneer hij is getraind en vormt doorgaans geen bedreiging voor andere honden tijdens het wandelen wanneer hij andere honden gewend is. Vanwege hun lange, zware vacht houden ze niet van warm weer en zoeken dan ook de koelste plek om te slapen.

Bergamasco's hebben een vrij bijzondere vacht die heel anders is dan die van de meeste honden. Als puppy heeft deze hond een donzige vacht die zich vermengt met grover haar wanneer de hond ouder wordt. Wanneer deze hond één jaar oud is heeft hij een vacht die lijkt op die van een geit. Rond de leeftijd van 2-3 jaar beginnen de dreadlock-achtige lokken zich te vormen die het hele leven van de hond blijven groeien. Dit resulteert in een zware vacht die bescherming biedt tegen koud weer. De vacht heeft verrassend weinig verzorging nodig omdat deze zichzelf 'reinigt' en er amper sprake is van verharen. Sommige eigenaren kiezen ervoor om de vacht kort te knippen, al neemt dit wat van de charme van het ras weg. Er kan ook voor worden gekozen om de dreadlocks tot een lengte van 15cm te knippen in plaats van ze door te laten groeien tot de grond.

Deze honden hebben zelden last van ernstige gezondheidsproblemen.

Karakter

Bergamasco's hebben een sterk en dapper karakter. Ze zijn altijd waaks over hun territorium en al zijn ze niet agressief, ze zullen u er zeker van op de hoogte brengen wanneer ze iets zien dat ze niet kennen. Bergamasco's zijn zeer goed met kinderen en hechten zich sterk aan kinderen binnen hun gezin maar vinden het ook fijn om nieuwe kinderen te ontmoeten. Door deze hond op jonge leeftijd aan andere honden te laten wennen zal hij zich in hun gezelschap weten te gedragen. Hoewel ze zelden een gevecht zullen beginnen deinzen ze er ook zeker niet voor terug wanneer ze worden uitgedaagd. Eigenaren moeten tijdens de training van deze hond laten zien dat zij de baas zijn om te voorkomen dat de bergamasco zichzelf niet als het hoofd van de familie gaat zien.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waarmee bergamasco's te maken kunnen krijgen zijn heupdysplasie, maagtorsie en oogproblemen.

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 13 - 15 jaar
 • Gewicht: 32 - 38kg
 • Hoogte: 53 - 62cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang - hypoallergeen
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: Land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Formaat: groot
 • Energieniveau: medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Verwante producten

Uw foto's

Recente beoordelingen voor Bergamasco

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit ras. Klik hier om een beoordeling te schrijven.

Ontvang de Omlet nieuwsbrief!

Sluiten

Meld u aan voor wedstrijden, nieuws, speciale aanbiedingen & meer. Het is gratis!