Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Rhodesische pronkrug

Een lieve, kleine rhodesian ridgeback puppy die heel lang en netjes zit Een GorGeous rhodesian ridgeback die heel netjes ligt, pootjes bij elkaar Een mooie, jonge rhodesian ridgeback pup die zich over de vloer uitspreidt Een volwassen mannelijke rhodesian ridgeback, sterk en trots, wachtend op commando's Het hoofd van een prachtige trotse rhodesian ridgeback

Geschiedenis


De Rhodesische pronkrug komt al voor sinds de zestiende/zeventiende eeuw toen Europese kolonisten mastiffs, bloodhounds, Duitse doggen, pointers en greyhounds met zich meebrachten. De rassen werden gekruist met inheemse jachthonden om een grote hond tot stand te brengen met een ridge of pronk, een strook haar op de rug die tegen de haarrichting ingroeit. Aan het eind van de negentiende eeuw werden deze honden geïntroduceerd in Rhodesië (nu Zimbabwe) waar ze werden gebruikt als jacht- en speurhonden voor een populaire sport, de leeuwenjacht. De honden volgden leeuwen en hielden ze op afstand, zodat de jagers hen konden schieten. In de jaren 1920 werd de rassentandaard afgerond waarna het ras ook buiten Rhodesië bekendheid kreeg. De Rhodesische pronkrug wordt als windhond geclassificeerd.

Gedrag


Deze sterke, krachtige honden zijn goede jagers en zijn trouw en beschermend over hun gezin. Ze kunnen van nature goed omgaan met kinderen. Voor kleine kinderen kunnen ze echter iets te energiek zijn en hun staarten kunnen fungeren als zweep. Hun jachtinstinct is erg hoog maar als ze dit van jongs af aan leren kunnen ze met katten samenleven. RRB's zijn op hun hoede voor onbekenden die in huis komen en kunnen zich beschermend over u opstellen. Socialisatie vanaf jonge leeftijd is belangrijk, en het kan helpen om verschillende mensen bij u thuis uit te nodigen. Ze blaffen niet vaak en als ze dit wel doen dan is dit een teken dat er iets iets aan de hand is. Ze hebben een uitstekend zicht en reukvermogen en zullen meestal iets zien, lang voordat u dat doet. Om te voorkomen dat ze er plotseling vandoor gaan moeten ze aangelijnd worden uitgelaten. Als jonge honden zijn het goede hardloopmaatjes met veel energie. Als ze ouder worden kunnen ze echter rustiger worden en zijn het meer huismussen.

Begin vroeg met de training van de Rhodesische pronkrug. Omdat ze erg sterk zijn moeten ze hun grenzen leren kennen en dient de training vrij streng en consequent te zijn. Ze zijn intelligent, maar kunnen koppig zijn en selectief zijn in wat ze willen horen. Sommige reuen kunnen agressie tonen naar andere honden van hetzelfde ras, met name als ze niet gecastreerd zijn. Ze willen u behagen, maar alleen als ze de zin inzien van wat u van ze vraagt. Wedstrijden zoals agility, obedience en tracking helpen deze honden tevreden te houden. Een training gebaseerd op spel en beloning werkt het beste, aangezien ze hebberig zijn en alles doen voor voedsel. Ze zullen dan ook graag de vuilniszak onderzoeken om te zien of er onnodig iets lekkers wordt weggegooid. Als u thuis bent verwachten ze dat ze bij u op schoot mogen zitten en bij u in bed mogen slapen (even vergetend hoe groot ze zijn). Ze gaan zich snel vervelen en hebben afleiding nodig. Spelletjes en speeltjes kunnen helpen, maar als ze het nodig vinden zullen ze zelf wel iets vinden om te doen. Dit leidt vaak tot vernielzuchtig gedrag.

De vacht van de Rhodesische pronkrug heeft weinig verzorging nodig. Regelmatig borstelen is voldoende om de dode haren te verwijderen. Ze hebben weinig last van gezondheidsproblemen, al komt heup-/elleboogdysplasie voor.

Karakter


Rhodesische pronkruggen hebben een zelfverzekerd en dominant karakter. Ze hebben veel lichaamsbeweging, training en begrip nodig om ervoor te zorgen dat ze zich ontwikkelen tot fijne huisdieren. In onervaren handen en zonder de juiste behandeling kunnen Rhodesiërs gevaarlijke honden zijn. In de juiste handen zijn het vrolijke metgezellen die altijd enthousiast zijn en willen spelen. Het zijn beschermende honden die toegewijd zijn aan hun gezin en op hun hoede zijn voor onbekenden.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Rhodesische pronkrug mee te maken kan krijgen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, patella luxatie (knieschijfontwrichting), kanker, hartziekten. allergieën, progressieve retina atrofie (degeneratie van het ooglid wat tot blindheid kan leiden, bloat, dermoid sinus (huidaandoening) en epilepsie.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
 • Gewicht ca.: 29 - 39 kg
 • Hoogte: 61 - 69 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Laag
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: jachthond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Rhodesische pronkrug afbeeldingen

Kalverliefde
in de sneeuw
Dagje uit
Gekke hond
Wat is daar ??
Chillen

Recente beoordelingen voor Rhodesische pronkrug


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.