Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kuvasz

Een Snow witte volwassen kuvasz die heel trots zit te wachten op een bevel Kuvasz-happy Kuvasz-familie Twee jonge kuvasz's die wachten op wat verdiende aandacht van hun eigenaar Kuvasz-puppy Kuvasz-lying-down

Geschiedenis


De kuvasz is een oud hondenras. Er wordt soms aangenomen dat het ras ontstaan is in Hongarije, al is het waarschijnlijker dat ze verwant zijn aan de veel grotere Tibetaanse honden. Ooit wat het houden van deze honden voorbehouden aan Koninklijke huizen, die de honden inzetten als waakhond en jachthond (ook op wolven en beren). Later werd de kavasz ook beschikbaar voor 'de gewone man', die de hond gebruikte voor het beschermen van de veestapel. Door de zuiver witte vacht waren ze goed te onderscheiden van wolven, de voornaamste bedreiging voor boeren.

Gedrag


De kuvasz is een grote en sterke hond. Ze passen goed binnen een gezin en zijn tot op zekere hoogte graag in het gezelschap van mensen. Ze kunnen wat terughoudend zijn naar onbekenden en zullen zich terugtrekken als ze rust en stilte nodig hebben en genoeg hebben van de aandacht die ze krijgen. Oudere honden zijn doorgaans voorzichtig rond kinderen. Puppy's kennen echter hun eigen kracht niet. Hoewel ze niet agressief zijn, zijn ze wel sterk, dus houd spel tussen hond en kind in de gaten (zoals dat voor alle hondenrassen geldt). Als u mensen in uw huis uitnodigt zullen deze honden ze tolereren maar argwanend zijn. Ze willen u beschermen en kunnen hierdoor defensief en bezitterig zijn. De kuvasz is in eerste instantie gefokt als werkhond en is een zelfstandige denker. De hedendaagse kuvasz heeft deze mentaliteit behouden en heeft een taak nodig. Een korte wandeling en de rest van de dag binnenshuis doorbrengen is niet voldoende, ze moeten echt iets te doen hebben. Ze hebben een enorm uithoudingsvermogen en kunnen kilometers rennen, waardoor het goede hardloopmaatjes zijn (al zal u eerder vermoeid zijn dan uw hond).

De training van de kuvasz dient vriendelijk te zijn. Omdat het zelfstandige dieren zijn is hun training een hele klus en zijn deze honden niet geschikt voor mensen die nooit eerder een hond hebben gehad. Ze reageren slecht op harde woorden; hondenkoekjes en spelletjes werken veel beter. Begin op jonge leeftijd met het socialiseren van deze grote honden. Met puppycursus, gevolgd door trainingslessen voor volwassen honden, zorgt u ervoor dat ze wennen aan andere honden en mensen. Ze zijn oorspronkelijk gefokt om op prooien te jagen en zonder het leren van de de juiste sociale vaardigheden zullen ze andere honden ook als zodanig zien. Blaffen kan een probleem zijn aangezien ze het niet fijn vinden om te lang alleen te worden gelaten. Obiedence training kan helpen eventuele problemen op te lossen. Als uw hond u respecteert zal hij trouw zijn en doen wat u van hem verwacht. Een goed afgerichte kuvasz is een fijne metgezel die graag tegen u aan komt liggen en ervoor wil zorgen dat u zich veilig voelt. Ze vormen een sterke band met hun eigenaar/gezin en zullen tussenbeide komen als er ruzie is. Ze verharen erg, met name tijdens de twee keer per jaar dat ze in de rui zijn. Door drie tot vier keer per week te kammen houdt u het haarprobleem in huis enigszins binnen de perken.

Zoals geldt voor veel grote hondenrassen, kan ook de kuvasz te maken krijgen met heupdysplasie en bloat.

Karakter


De kuvasz heeft een trouw maar dominant karakter. Zoals veel herdershonden die als huisdier worden gehouden zullen ze hun gezin en andere dieren die deel uitmaken van het gezin willen beschermen. De kuvasz is een waakse hond die u op de hoogte zal brengen van elk geluid dat als mogelijke bedreiging wordt gezien.

Deze honden zijn niet te vertrouwen met onbekenden. Ook zullen ze onbekende dieren als een bedreiging voor hun gezin zien.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de kuvasz mee te maken kan krijgen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, patella luxatie (knieschijfontwrichting), entropion (naar binnen rollen van het ooglid bij het sluiten van het oog), staar en allergieën.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
 • Gewicht: 32 - 52 kg
 • Hoogte: 66 - 76 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: Land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Formaat: Large
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Kuvasz afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Kuvasz


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.