Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hovawart

Een Golden hovawart met een dikke zachte vacht Een hovawart die zijn prachtige reuzenpoten laat zien Een mooie hovawart die netjes zit, wachtend op een bevel van zijn eigenaar Een gezonde volwassen Golden hovawart met een mooie dikke vacht Een prachtige zwart gecoate hovawart die netjes op de vloer ligt Een mooie volwassen hovawart die geduldig rust Een close up van de mooie ronde ogen en lange krullende oren van een hovawart Een gezonde volwassen hovawart die netjes ligt te wachten op wat aandacht Een lieve kleine hovawart puppy met een ongelooflijk zachte korte vacht en grote flaporen

Breed Rating (1 Reviews)

Uiterlijk
Karakter
Weerstand
Tuin

Geschiedenis


De hovawart is in de middeleeuwen ontstaan in het Zwarte Woud in Duitsland. De hovawart werd gebruikt op grote landgoederen, om over de schaapskudde te waken en als algemene werkhond. Met de opkomst van de Duitse herder daalde de populariteit van de hovawart en werd het ras met uitsterven bedreigd. Friedrich Koenig zette fokprogramma's op en in 1922 werd het eerste nestje hovawarts opgenomen in de Duitse Breeding Directory.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hovawart voor militaire doeleinden gebruikt waardoor het ras bijna uitstierf. Tegenwoordig wordt de hovawart voornamelijk gehouden als huisdier. Ook wordt het ras nog steeds als werkhond gebruikt en door hulp- en reddingsorganisaties.

Gedrag


De hovawart is een trouwe en aanhankelijke hond. Ze zijn graag bij u in de buurt, al zullen ze niet continu aan uw voeten liggen. Het zijn goede gezinshonden die geen probleem hebben met kinderen als ze hiermee zijn opgegroeid. Tegen onbekenden stellen ze zich gereserveerd op, al zullen ze zelden agressie tonen (tenzij ze worden uitgedaagd). Ze zijn dapper en beschermend, maar accepteren onbekenden als u laat weten dat alles in orde is. Een hovawart kan doorgaans goed omgaan met andere huisdieren en honden als ze dit van jongs af aan hebben geleerd. Ongecastreerde reuen kunnen dominant zijn naar andere honden.

Hovawarts zijn intelligent en hebben een voortdurende training nodig. Omdat ze trouw zijn aan hun eigenaren is deze hond vrij makkelijk te trainen. Wel hebben ze een duidelijke maar liefdevolle hand nodig om het beste in ze naar boven te halen. Positieve stimulatie en lovende woorden zorgt voor zelfvertrouwen en geeft het beste resultaat. Herhaling leidt tot verveling en harde woorden worden niet op prijs gesteld. De goede reukzin kan in hoge mate worden getraind. Elke vorm van competitie, zoals agility, tracking, herding en speuren, is met deze hond mogelijk. Dit zorgt bovendien voor de nodige uitdaging.

Hovawarts zijn actieve honden die dagelijks vrij veel beweging nodig hebben. Het zijn goede hardloopmaatjes die het gelukkigst zijn als ze vrij kunnen rondrennen. Het bij u roepen van deze doorgaans gehoorzame honden is zelden een probleem. Ze houden van rennen, springen en ontdekken maar zullen zelden ver afdwalen. Als u ervan houdt lange wandelingen te maken, dan is een hovawart een geschikte hond voor u. Als de hovawart voldoende beweging heeft gehad zal hij binnenshuis rustig en tevreden zijn.

De vacht moet een aantal keer per week worden gekamd om dode haren te verwijderen, maar vraagt verder weinig onderhoud. Tijdens de rui moet een hovawart vaker worden gekamd.

Hovawarts zijn sterke honden. Ze verdragen de meeste weersomstandigheden, al geven ze de voorkeur aan een koeler klimaat en zullen een koele slaapplek zoeken als ze het te warm krijgen. Heupdysplasie kan een probleem zijn en ook een traagwerkende schildklier komt bij dit ras relatief vaak voor.

Karakter


Hovawarts hebben een rustig en gehoorzaam karakter. Het zijn goede gezinsdieren die een sterke band vormen met hun gezinsleden. Ze gaan goed samen met kinderen en zijn verdraagzaam naar andere huisdieren. Hovawarts zijn zeer intelligent en houden ervan mentaal en fysiek te worden uitgedaagd. Om binnenshuis op hun gemak te zijn hebben ze veel beweging nodig.

Deze goede waakhonden kunnen ongeïnteresseerd zijn in mensen die ze niet kennen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar hovawarts mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heupdysplasie en schildklierproblemen.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 11 -14 jaar
 • Gewicht ca.: 30 - 50 kg
 • Hoogte: 58-71 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium - dubbel
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: werkhond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Hovawart afbeeldingen

Een hovawart hond.

Recente beoordelingen voor Hovawart (1 of 1)


4 Sterren:

0

3 Sterren:

0

2 Sterren:

0

1 Ster:

0

Trouwe loyale vriend - Hartelman,

Dit is een wel héél trouwe en loyale hond die erg verbonden is met het gezin. wij hebben twaalf en een half jaar een reu in huis gehad die er alles aan deed om het ons naar de zin te maken. Het is wel een hond die een leider heeft met de nodige leiderscapaciteiten maar zéker geen commandant. Positieve rustige feedback en duidelijke commando's werken het best en "consequent zijn" is een pre. De Hovawart is eigenlijk niet een hond voor mensen zonder ervaringen met honden vanwege zijn karakter in combinatie met zijn afmeting en zijn grote kracht. Zijn "will to please" is tot de allerlaatste dag gebleven, evenals zijn speelse karakter, hoewel dat fysiek niet meer mogelijk was. Wat opviel was zijn enorme beschermingsdrang richting de leden van het gezin. Het was in alle opzichten een alarm/bewakingssysteem die autonoom kon functioneren.