Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Afghaanse windhond Honden

Geschiedenis

De afghaanse windhond is een ras dat afstamt van windhonden uit het Midden-Oosten en dateert uit de tijd van de Egyptische farao's. Het ras staat ook wel bekend als tazi en barluchi windhond. De eerste afghaanse windhond kwam rond 1900 naar Europa. Ze werden oorspronkelijk door nomaden gebruikt voor de jacht op hazen, herten en bergluipaarden. De jacht in het onherbergzame landschap heeft ervoor gezorgd dat dit ras zeer snel en wendbaar is en een uitstekend uithoudingsvermogen heeft. Door zijn lange vacht gedijt de afghaanse windhond goed in koudere klimaten. Het ras heeft de bouw van een windhond, waardoor het indrukwekkende afstanden kan rennen en springen. Zijn grote poten zorgen ervoor dat hij stevig staat op oneffen terrein. De afghaanse windhond draag zijn kop en staart hoog wanneer hij loopt.

Gedrag

De afghaanse windhond vindt niets fijner dan vrij rondrennen, jagend op wild wanneer hij de kans krijgt. U kunt deze hond het beste uitlaten in een veilige omgeving omdat hij de neiging heeft om af te dwalen, en er niet bekend staat goed te luisteren wanneer hij wordt teruggeroepen. Hij kan samenleven met andere huisdieren en is doorgaans vrij tolerant en voorzichtig met kinderen. Ook is deze hond vriendelijk tegen andere honden, al kunnen ze aanvankelijk terughouden zijn tegen onbekenden. De afghaanse windhond is niet de makkelijkste hond om te trainen omdat ze vrij afstandelijke en zelfstandig kunnen zijn. Er wordt wel gezegd dat het het moeilijkste ras is om te trainen, al verschilt dit sterk per individu. Wanneer u doorzet is deze hond te trainen, al is het bij u roepen van deze hond vanwege zijn jachtinstinct vaak een probleem. Vanaf het moment dat deze hond een konijn, haas of eekhoorn op het oog heeft zal naar u luisteren niet zijn prioriteit zijn. Het energielevel van deze hond is vrij laag, al hebben ze wel een dagelijkse wandeling nodig en moeten ze de kans hebben om vrij rond te rennen (indien dit op een veilige plek kan). Hun vacht moet om de 2-3 dagen worden gekamd om deze vrij van klitten te houden. De afghaanse windhond is een gezond ras dat zelden problemen heeft, al komt cataracts bij dit ras wel voor.

Reuen zijn ongeveer 68cm hoog en wegen rond de 27kg, teefjes zijn ongeveer 63cm hoog en wegen rond de 23kg.

Karakter

Afghaanse windhonden kunnen door hun onafhankelijke karakter lastig zijn om te trainen. Ze zijn doorgaans wantrouwig naar onbekenden en zijn niet de beste keuze voor gezinnen met kleine kleine kinderen en andere dieren. Toch kunnen deze honden ook erg verdraagzaam zijn, maar dit verschilt per individu.

Gezondheidsproblemen

De afghaanse windhond heeft niet snel te maken met grote (erfelijke) gezondheidsproblemen. Gezondheidsproblemen die in verband kunnen worden gebracht met de afghaanse windhond zijn caratacts (grijze staar) en heupdysplasie.

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 11 - 13 jaar
 • Gewicht: 18 - 27 kg
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: Land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: jachthond
 • Formaat: groot
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Verwante producten

Afghaanse windhond afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Afghaanse windhond

There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.