Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Riesenschnauzer

Reuze-schnauzer-wit-achtergrond Reuze-schnauzer-buiten Giant-schnauzer-puppies Giant-schnauzer-springende Giant-schnauzer-lying-down Reuze-schnauzer-paard

Geschiedenis


De riesenschnauzer is afkomstig uit Beieren in Duitsland en is ontstaan in de achttiende eeuw. Het ras is het resultaat van een kruising tussen de standaard schnauzer, zwarte Deense dog en Vlaamse koehond (bouvier). Deze kruising resulteerde in een grote hond die geschikt was voor het bewaken van boerderijen en het hoeden van vee. Na de Eerste Wereldoorlog nam de belangstelling voor het ras toe en verplaatste het ook naar dorpen en steden, waar hij werd gebruikt voor het bewaken van winkels en door de politie en het leger. In de jaren 1960 werd het ras ook in Amerika populair. De riesenschnauzer wordt nog altijd gebruikt als politiehond, door het leger en als speur- en reddingshond.

Gedrag


De riesenschnauzer (Schnauze betekent snuit in het Duits) is de ultieme werkhond, die kalm en trouw is naar zijn gezinsleden. Omdat deze hond is gefokt om te werken heeft hij veel mentale uitdaging nodig om gelukkig te zijn, al is hij tevreden wanneer hij bij zijn gezin kan zijn. Ze moeten van jongs af aan leren dat u (en de rest van het gezin) de baas bent om te voorkomen dat zij deze rol gaan vervullen. Ze zijn beschermend over hun huis en van nature op hun hoede rond onbekenden. Het is belangrijk dat u veel mensen bij u thuis uitnodigt wanneer uw hond nog een puppy is, zodat hij kan leren dat u het goed vindt dat er mensen het huis binnenkomen. Als ze zijn opgegroeid met andere honden (en katten), dan zullen ze doorgaans harmonieus met hen samenleven. Omdat ze ook zijn gefokt om ongedierte te vangen zijn ze echter niet te vertrouwen met knaagdieren. Het is een stil ras dat alleen blaft als daar een reden voor is.

Schnauzers zijn slim en hebben een actief brein. Ze leren snel en hebben een consequente en ferme aanpak nodig. Het is een groot ras en het is van belang dat u uw hond leert dat hij u niet omver mag trekken als hij iets ziet waar hij achteraan wil. Ze leren makkelijk nieuwe dingen en onthouden het, al betekent dit niet dat zij uw commando's blindelings zullen opvolgen. Ze hebben een eigenwijze en onafhankelijke kant en zullen soms hun grenzen opzoeken. Puppy-cursus en cursussen voor volwassen honden zijn aanbevolen. Als u niet voldoende tijd aan de training besteedt, zal de schnauzer hier gebruik van maken. Dagelijkse training is van belang om ze in het gareel te houden.

Schnauzers vinden het fijn om rond te snuffelen, op zoek naar kleine, harige dieren. U kunt deze hond daarom het beste uitlaten in een veilig, omheind gebied. De ene riesenschnauzer luistert uitstekend naar het commando hier, de andere helemaal niet. Ze kunnen eindeloos wandelen en rondrennen zonder vermoeid te raken, al zorgen een aantal stevige wandelingen per dag ervoor dat ze gelukkig en gezond blijven. Spelen in de tuin of spelen met een frisbee kan een wandeling per dag vervangen. Onvoldoende beweging zorgt er echter voor dat de riesenschnauzer, die zich snel verveelt, vernielzuchtig wordt. Het zijn goede hardloopmaatjes, die ook kunnen uitblinken in agility en obedience.

Om hun vacht in goede conditie te houden moet deze regelmatig worden verzorgd. Hun baard/snuit heeft de neiging nat te worden en moet dus zo nu en dan worden afgeveegd. Showhonden moeten elke vier weken worden geknipt, huisdieren om de paar maanden.

Riesenschnauzers kunnen te maken krijgen met heupdysplasie, staar en hebben vergeleken met andere rassen een verhoogde kans op kanker. Ook oogproblemen komen vrij veel voor.

Karakter


De riesenschnauzer heeft een speels en moedig karakter. Riesenschnauzers zijn sterk en energiek waardoor ze te onstuimig kunnen zijn voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn waaks en beschermend over hun gezin waardoor het goede waakhonden zijn, al houdt dit ook in dat ze de neiging hebben onvriendelijk te zijn naar onbekenden. Het is van belang dat u tijdens het trainen laat zien dat u de baas bent, zodat deze sterke hond u zal respecteren.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de riesenschnauzer mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, maagtorsies, hypothyreoïdie, oogziekten, bloedstollingsziekten, allergieën en auto-immuunziekten.

Rasinformatie


  • Status: gangbaar
  • Levensverwachting: 12 - 14 jaar
  • Gewicht: 34 - 43 kg
  • Hoogte: 58 - 70 cm
  • Zeldzaam: Nee
  • Vacht: Medium - kort
  • Vachtverzorging: dagelijks
  • Stad of land: beide
  • Minimale woonoppervlakte: groot huis
  • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
  • Formaat: Medium
  • Energieniveau: Medium
  • Benodigde beweging: tot 2 uur

Riesenschnauzer afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Riesenschnauzer


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.