Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Shetland sheepdog

Shetland-schaaphond-witte-achtergrond Shetland-schaaphond-staand-wit-achtergrond Shetland-schaaphonden-vrienden-in-het-veld Shetland-schaaphond-rennen Shetland-schaapshond-puppy Shetland-schaapshond-agility Shetland-schaapshond-liggen

Geschiedenis


De Shetland sheepdog, meestal sheltie genoemd, is een Schots hondenras ontstaan in de negentiende eeuw. Het ras is vermoedelijk verwant aan de Schotse herdershonden die werden gekruist met collies om een kleine hond tot stand te brengen die goed kon hoeden. Door een gebrek aan vegetatie werd het vee kleiner waardoor ook de voorkeur werd gegeven aan een kleinere hond. Door de isolatie van het ras en het ontbreken van invloeden van buitenaf, kwam een op zichzelf staand ras tot stand; de sheltie. Via bezoekende schepen kwam het ras terecht in Engeland waar het al snel populair werd als huisdier. Tegenwoordig is deze kleine 'Lassie hond' een van de populairste rassen in Amerika.

Gedrag


De sheltie is een zeer trouwe, aanhankelijke hond die graag dicht in de buurt van zijn eigenaar is. Het zijn fijne gezinshonden die goed kunnen omgaan met kinderen. Wel kunnen ze door hun herdersinstinct soms naar de hielen van kinderen happen. Ze hebben het gezelschap van mensen nodig en vinden het niet fijn om te lang alleen te worden gelaten. Ze zullen u door het huis volgen en zijn nieuwsgierig naar wat er om ze heen gebeurt. Omdat ze graag en veel blaffen is het belangrijk dat ze van jongs af aan naar het commando 'koest' leren luisteren. Richting onbekenden kunnen ze zich aanvankelijk gereserveerd opstellen al zullen zij hen meestal accepteren als ze eenmaal in huis zijn. Het kan soms een beetje teveel van het goede zijn als ze u laten weten dat er iemand aan de deur staat, er een vogel in de tuin zit of er een vliegtuig overvliegt, maar dit is nu eenmaal hoe deze honden zijn. Shelties zijn vrijwel altijd alert, zelfs als ze die liggen te slapen is een oor gespitst.

Deze slimme honden worden graag mentaal uitgedaagd. Hun training is eenvoudig omdat ze graag leren en hun eigenaar willen bekoren. Ze zijn erg goed in agility, obedience, flyball en herding competities omdat ze van de uitdaging en de beloning houden. Het is een vriendelijk ras dat vrij gevoelig kan reageren op een harde aanpak. Een vriendelijke, consequente, beloningsgerichte aanpak werkt het beste. Een sheltie die zich verveelt kan vernielzuchtig worden en overmatig blaffen. Shelties zijn actieve honden maar hebben geen urenlange wandelingen nodig. Dagelijks een flinke wandeling is genoeg om aan hun bewegingsbehoefte tegemoet te komen. Ze luisteren uitstekend naar het commando hier en kunnen goed overweg met andere honden als ze dit van jongs af aan hebben geleerd. Een spelletje apporteren is favoriet en ze hebben bergen energie als u een frisbee heeft.

De lange vacht van shelties moet dagelijks of om de dag worden gekamd om deze in goede conditie te houden. Ze verharen behoorlijk. Dermatomyositis is het enige echte gezondheidsprobleem waar shelties relatief vaak mee te maken hebben. Deze bindweefselaandoening veroorzaakt huid- en spierontstekingen. Controleer dit indien mogelijk bij de fokker.

Karakter


De shetland sheepdogs is een gevoelige hond die van gezelschap houdt. Het zijn bijzonder intelligente honden die graag mentaal worden uitgedaagd en uitblinken in obedience als ze de juiste training krijgen. Ze reageren niet goed op een te harde aanpak, een positieve training werkt het beste. Ze zijn sociaal naar andere honden en komen doorgaans overeen met katten in huis. In onbekenden zullen ze niet veel interesse tonen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waarmee de shetland sheepdog te maken kan krijgen zijn onder andere collie eye anomoly (erfelijke aandoening die blindheid kan veroorzaken), staar, progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies), andere oogproblemen, bloedstollingsziekte, ziekte van Legg Calvé Perthes (aandoening aan het heupgewricht), patella luxatie (knieschijfontwrichting), heup- en elleboogdysplasie, kanker en huidaandoeningen.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 13 jaar
 • Gewicht ca.: 7 - 9,1 kg
 • Hoogte: 33 - 41 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Shetland sheepdog afbeeldingen

Een hond naast een tennisbal
Een witte zwarte en bruine shetland herdershond zat op een stenen weg

Recente beoordelingen voor Shetland sheepdog


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.