Havanezer
Geschiedenis
De Havanezer behoort tot de bichon-familie en is eeuwen geleden ontstaan in het Middellandse Zeegebied. Spaanse handelaren namen de honden mee naar Cuba als gift om handelsovereenkomsten tot stand te brengen. Het ras werd hier populair onder de welgestelden en kreeg de bijnaam 'haveneros' of 'white Cuban'. Vanuit Cuba werd de Havanezer weer in Europa geïntroduceerd waar ze vaak als circushond werden gebruikt. Het ras werd met uitsterven bedreigd. In de jaren 1960 werden echter meerdere honden naar de VS gebracht, waarvan meeste moderne Havanezers afstammen.
Gedrag
De Havanezer is een drukke en nieuwsgierige hond die altijd wil weten wat er gaande is en in het midden van de belangstelling wil staan. Ze hunkeren naar aandacht en vinden het vreselijk om te worden genegeerd. Als u regelmatig geen tijd heeft voor uw Havanezer, dan is dit niet de geschikte hond voor u. Ze kunnen korte tijd alleen worden gelaten als ze dit van jongs af aan hebben geleerd. Het zijn fijne gezinshonden die goed kunnen omgaan met katten, honden en mensen. Ze hunkeren naar aandacht en het maakt ze niet uit van wie ze dat krijgen. Havanezers hechten zich aan degenen rondom hen en zijn vermakelijk en speels.
Door hun aanhankelijke aard worden ze ook wel 'klittebandhonden' genoemd. Ze vinden niets fijner dan bij u op de bank liggen en knuffelen. Het is een intelligent ras dat u graag bekoort, ze zijn makkelijk te trainen en houden van de uitdaging nieuwe trucjes te leren. Het zijn geboren performers die zeer snel leren. Een duidelijke, consequente training werkt voor de Havanezer het beste, die u met zijn capriolen rond zijn pootje zal weten te winden. Geef niet teveel toe dit kan gaandeweg voor problemen zorgen. Ze luisteren goed naar het commando 'hier', ze zijn uitstekend in agility competities en doen het goed als therapiehond. Hoewel ze de neiging hebben om te blaffen om aandacht te krijgen, kan dit met de juiste training worden beperkt. Om goed te kunnen zien wat er allemaal gaande is zult u deze hond regelmatig op zijn achterpoten zien staan, of bovenop de bank of in de vensterbank. Havanezers zijn erg actief en hebben net zoveel beweging nodig als grotere hondenrassen. Wat apporteren in de achtertuin is niet voldoende, ze moeten meermaals per dag een behoorlijke wandeling maken om aan hun bewegingsbehoefte te voldoen en om te voorkomen dat ze te dik worden. Een gebalanceerd dieet, gegeven in een voerbak (en niet uit de hand) is belangrijk.
Een havanezer verhaart niet omdat de losse haren voornamelijk in de vacht blijven hangen. Om te voorkomen dat de vacht gaat klitten dient deze vier keer per week te worden gekamd. Dit over het algemeen gezonde ras kent weinig gezondheidsproblemen, hoewel patella luxatie soms voorkomt.
Karakter
Havanezers hebben een dapper en vrolijk karakter. Hoewel het maar kleine honden zijn houden ze net zo van wild spelen als grotere rassen. Toch hebben ze maar een klein hartje en willen het liefst bij hun eigenaren op schoot liggen en knuffelen.
Ze gaan goed samen met andere huisdieren en kinderen. Wel is vroege socialisatie van belang om te voorkomen dat ze op latere leeftijd timide worden.
Gezondheidsproblemen
Gezondheidsproblemen waar Havanezers mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere patella luxatie (knieschijfontwrichting), oogproblemen, doofheid en ziekte van Legg-Calvé-Perthes (aandoening van het heupgewricht dat kan leiden tot kreupelheid).
Rasinformatie
- Status: gangbaar
- Levensverwachting: 14 - 16 jaar
- Gewicht: 4,5 - 7,3 kg
- Hoogte: 20 - 28 cm
- Zeldzaam: Nee
- Vacht: lang - hypoallergeen
- Vachtverzorging: dagelijks
- Stad of land: beide
- Minimale woonoppervlakte: appartement
- Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
- Rastype: schoothondje
- Formaat: Small
- Energieniveau: hoog
- Benodigde beweging: tot één uur