Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Berghond van de Maremmen en Abruzzen

Maremma-schapenhond-witte-achtergrond Maremma-schapen-hond-schapen Maremma-schapenhond-met-puppy Een grote ruige maremma schaapshond die ligt Een schattige kleine maremma schaapshond pup Een sterke en dappere maremma schaapshond, klaar om een kudde te beschermen Een prachtige maremma herdershond uit in de Snow Maremma-schaapshond-vrienden Maremma-schapenhond-gelukkig

Geschiedenis


De berghond van de maremmen en abruzzen (ook maremma of maremmano genoemd) is een Italiaans hondenras dat door herders werd gebruikt om hun schapen te beschermen tegen wolven. Deze grote honden komen al meer dan 2000 jaar voor en zijn trouwe beschermers van hun gezin. Ze lijken op de pyrenese berghond en Hongaarse kuvasz. In de Abruzzo regio in Italië, waar wolven nog altijd een probleem vormen voor boeren, wordt de maremma nog steeds als werkhond gebruikt. In Australië worden deze honden ingezet om vee, geiten en een teruglopende penguin populatie te beschermen.

Gedrag


De berghond van de maremmen en abruzzen is een bewaker, of dit nu van schapen, mensen, kippen of terrein is. Ze zijn altijd alert voor gevaar en zullen uw huis beschermen. Ze voelen zich op hun gemak binnen een gezin en met kinderen maar zijn op hun hoede als onbekenden het huis binnenkomen. Vroege socialisatie kan hierbij helpen maar ze zijn nu eenmaal gefokt om te bewaken. Zelfs als onbekend bezoek rustig een kop koffie drinkt, zal de Maremma in de gaten houden of er sprake is van gevaar. Ze houden van gezelschap, of dat nu mensen of honden is. Ze zullen vrienden worden met een kat als dat het enige gezelschap is dat ze overdag hebben. Ze zijn te vertrouwen met kippen in de tuin en zien het als hun taak om ze te beschermen. Maremma's blaffen om indringers te waarschuwen, of dat nu mensen, vogels of andere honden zijn. Blaffen kan een probleem zijn bij het ras, dus het commando 'koest' moet van jongs af aan worden aangeleerd. Ze zijn intelligent maar volgen commando's niet blindelings op. Ze denken graag zelf na en het kan even duren voor ze gehoorzamen, als ze de voor- en nadelen hadden afgewogen. Hoewel ze kunnen worden getraind, zullen ze nooit de eerste prijs winnen in een obedience competitie. Ze hebben een redelijke hoeveelheid beweging nodig, maar omdat ze traag volwassen worden, moeten goede lange wandelingen worden vermeden tot ze minimaal zes maanden zijn. Hierna is een dagelijkse lange wandeling voldoende om ze gelukkig te houden.

Maremma's hebben een dikke, dubbele vacht die ze beschermt tegen alle weersomstandigheden tijdens het bewaken van schapen. De vacht moet regelmatig worden gekamd, wassen is doorgaans niet nodig. Eens of tweemaal per jaar zijn ze in de rui, daarbuiten verliezen ze niet veel haar. Het is een sterk, gezond ras dat zelden last heeft van ernstige gezondheidsproblemen. Toch komt door de beperkte genenpoel heupdysplasie bij dit ras voor.

Karakter


De maremma heeft een waardig en stoer karakter. Aangezien ze zijn gefokt om wolven te doden die de kudde bedreigen, moet u goed nadenken voordat u overweegt een Maremma te nemen. Ze hebben van jongs af aan een strenge training nodig. Het is belangrijk dat deze hond respect voor u heeft zodat hij niet het idee krijgt dat hij de leider is.

De maremma heeft veel beweging nodig op zoveel mogelijk verschillende locaties. Dit komt omdat ze dol zijn op rondlopen en een uitstekend uithoudingsvermogen hebben. De maremma is niet erg aanhankelijk, maar kan verrassend goed met kinderen omgaan waarmee hij samenleeft. Zoals te verwachten kunnen ze op hun hoede zijn naar onbekenden terwijl ze proberen vast te stellen of het een vriend van vijand is.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de berghond van de maremmen en abruzzen mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie en entropion (het naar binnenrollen van het ooglid bij het sluiten van het oog).

Rasinformatie


 • Status: Zeldzaam
 • Levensverwachting: 11 - 17 jaar
 • Gewicht ca.: 30 - 45 kg
 • Hoogte: 61 - 74 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Berghond van de Maremmen en Abruzzen afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Berghond van de Maremmen en Abruzzen


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.